Fericirea in cuplu - Woman2woman.ro


Fericirea in cuplu

By on februarie 10, 2012

mancare de post

Share Button

Autor: Psiholog Delia Ciobancan 

Fericirea in cupluToate cuplurile sunt in acod sau dezacord cu aceleasi lucruri: modul in care sunt gestionate resursele financiare, impartirea sarcinilor, ingrijirea si educarea copiilor, petrecerea timpului impreuna, viata sexuala. Modul in care cuplul isi gestioneaza diferentele creeaza compatibilitatea sau din contra disolutia cuplului. Dupa multi ani de efort comun se pare ca partenerii unui cuplu pot ajunge la un grad mai mare de compatibilitate.

Personalitatea individului este matricea relatiei de cuplu. Personalitatea fiecarui partener da o nota in dezvoltarea relatiei de cuplu.

In masura in care partenerii reusesc sa se detaseze de modelul parental, de familia de origine, acestia isi pot asuma responsabilitatea propriei familii si drept urmare cuplul capata stabilitate. Partenerii sunt mai orientati spre propria familie, spre intelegerea vietii de cuplu, a dificultatilor ei precum si a schimbarilor care pot traversa casatoria.

Stabilitatea cuplului depinde de modul in care partenerii isi pun reciproc in evidenta calitatile.

Pe masura ce relatia evolueaza partenerii nu raman la fel. Sotii se dezvolta atat in cuplu cat si fiecare separat. Ei se maturizeaza si fiecare are ritmul sau de dezvoltare emotionala si socio-profesionala. Nevoile lor se schimba, la fel si nevoile relatiei. Gusturile se schimba si tot astfel se schimba si prioritatile. Fiecare partener isi defineste statutul socio-profesional, isi schimba sau diversifica rolurile (de la student la angajat, sotii devin si parinti). Motivatiile alegerii initiale se pot modifica si prin urmare dinamica vietii de cuplu are un alt ritm. De multe ori schimbarile aduc o data cu ele si stari tensionale.

Complementaritatile trasaturilor de personalitate devin esentiale pentru mentinerea coeziunii cuplului.

S-a dovedit ca, in cadrul cuplului, daca exista o cunoastere interpersonala corecta, si imaginea despre sine coincide cu aceea a partenerului despre el, atunci exista compatibilitate.

Compatibilitatea nu este ceva ce cuplul are de la inceput, este ceva ce obtii in timp.

cuplu

Partenerii ajung sa fie compatibili in urma unui proces de durata, pe care-l negocieza pe masura ce inainteaza in relatie. Reusita procesului de ”compatibilizare” se bazeaza pe dorinta de a coopera si lucra impreuna. Desigur ca si trasaturile de personalitate contribuie la acest proces, dar modul in care partenerii interactioneaza conteaza in aceeasi masura. Ei au nevoie sa simta siguranta ca vor construi ceva impreuna, ceva ce are sens. Este important sa asculti si sa inveti ce il multumeste pe celalalt.

In perioadele de tranzitie, de acomodare la noile conditii, partenerii au pentru un timp sentimentul ca nu se cunosc atat de bine pe cat au crezut. Adesea ei spun ca au din ce in ce mai putine lucruri in comun, cu atat mai putin visurile de la inceput. Chiar daca visurile sunt diferite pentru un timp, nu inseamna ca nu vor deveni comune pe viitor. Cand ambii parteneri se schimba si ”cresc” impreuna, poate fi o experienta de imbogatire atat a personalitatii cat si a vietii de cuplu. Aceasta capacitate de schimbare face posibil ca oamenii sa fie fericiti cu aceeasi persoana si 50 de ani.

Recomandarile specialistului :

►  Dezvoltati-va autocunoasterea emotionala.  Este util sa ne cunoastem emotiile, sa intelegem semnificatia lor si sa ajungem saFericirea in cuplu le integram in actiunile noastre. Daca incercam sa ignoram aceste emotii, sau sa le inabusim, ajung sa preia controlul asupra noastra. Astfel, foarte important este sa ne identificam emotiile, sa analizam ce facem ca raspuns la sentimentele partenerului nostru. In felul acesta, identificand emotiile noastre si ale partenerului nostru, avem posibilitatea de a alege cum ne comportam in situatia respectiva: fie reactionand in mod obisnuit (probabil declansand o cearta), fie abtinandu-ne si deschizand discutia doar atunci cand situatia este mult mai calma.

►   Reduceti din presiunea legata de situatia materiala. O foarte buna definitie a iubirii este “sa-ti doresti si sa aprecizi ceea ce ai, nu sa-ti faci griji si sa-ti doresti ceea ce nu ai”. Tot mai mult, tinerii isi doresc dezvoltare profesionala dar si sa-si sporeasca cat mai rapid confortul. Eliberarea de sub acest control extern se face printr-o decizie. Hotarati impreuna care va sunt prioritatile si invatati sa apreciati ce ati realizat pana acum.

►     Discutati deschis si stabiliti propriile reguli legate de relatia intima. O relatie de succes se bazeaza pe iubire, respect si incredere reciproca. De aceea, este cat se poate de firesc ca fiecare dintre parteneri sa cunoasca dorintele legate de relatia erotica, sa cunoasca ce ii place si ce nu, ce isi doreste si ce nu.

►    Exprimati-va gandurile si emotiile.  Este important sa existe in cadrul cuplului obisnuinta de a exprima liber gandurile, fara a fi intrerupt cu doar ascultat cu atentie. Este esential ca cei doi parteneri sa vorbeasca despre nevoile, despre dorintele, despre asteptarile fiecaruia. Nu presupuneti ca celalalt va intelege dincolo de cuvinte.

Ultima recomandare este sa apelati la specialistii in consiliere maritala atunci cand nu puteti sa va puneti de acord pentru a lua o decizie sau atunci cand apar primele semne de distantare sau conflictualitate in familie.

Importanta unei interventii eficiente asupra vietii de cuplu, pentru rezolvarea unor probleme dificile, precum si pentru prevenirea unor situatii-problema din viata acestora este un pas pe care niciun cuplu nu ar trebui sa si-l refuze.

Delia Ciobancan
Surse foto: finewallpaper.net, blog.flickr.net, romantic-wallpapers.blogspot.com

Autor: Psiholog Delia Ciobancan
Articole de acelasi autor

Share Button

2 Comments

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *