Simptome menopauza – cele mai comune simptome, durata si ameliorare
Atunci cand se apropie momentul aparitiei menopauze cele mai multe femeie isi doresc sa afle cat mai multe detalii referitoare la simptome menopauza, cat dureaza acestea si cum pot fi acestea ameliorate pentru ca disconfortul sa fie cat mai redus. In acest articol vei afla informatii necesare despre menopauza, precum: ce este menopauza, cand apare si care sunt simptomele acesteia, dar si cum anume se pot ameliora simptomele neplacute.
Ce este menopauza?
Menopauza reprezinta un fenomen fiziologic complex care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femeie (conform DEX), ovarele raman fara ovule functionale si astfel fertilitatea dispare. Dezechilibrele hormonale care au loc in timpul acestui proces determina o serie de simptome menopauza, resimtite de femei la varste variate si cu intensitate diferita. Din punct de vedere medical, menopauza este diagnosticata retrospectiv atunci cand menstruatia inceteaza pe o perioada de 12 luni consecutive.
Varsta de aparitie a menopauzei este in medie la 51 de ani, dar aceasta poate sa apara timpuriu chiar de la varsta de 40-45 de ani. In prezenta anumitor factori (cum ar fi factori genetici, mod de viata, stres, lipsa de somn, boli cronice, etc.) menopauza se poate instala mai devreme de 40 de ani, sau mai tarziu de 55 de ani si necesita analize amanuntite.
Sunt trei etape prin care se instaleaza menopauza si care se defasoara pe parcursul mai multor ani:
Premenopauza la femei sau perimenopauza – cand apar primele semne ale modificarii functiei ovariene. Este etapa de tranzitie spre menopauza si se caracterizeaza prin cicluri menstruale neregulate, productie fluctuanta si redusa de hormoni sexuali feminini, estrogen, progesteron si astfel fertilitate scazuta.
Aceasta are loc de regula cu 3-4 ani inainte de instalarea menopauzei. In aceasta etapa intervin schimbari majore in corpul unei femei, ceea ce afecteaza inclusiv starea psihica, prezum si calitatea vietii de zi cu zi. Acestea ar putea fi o parte din simptomele premenopauzei.
Menopauza – etapa in care menstruatia inceteaza complet, iar productia de estrogen este cu mult redusa.
Postmenopauza – etapa de dupa menopauza, in care ovarele devin inactive. Acesta etapa are o durata de aproximativ 2-6 ani.
Simptome menopauza – care pot fi semnele menopauzei
Cele mai multe simptome de menopauza debuteaza in perioada de premenopauza, iar printre acestea cele mai comune sunt:
– primul simptom al premenopauzei este de obicei iregularitatea menstruatiilor, care pot fi fie abundente, fie nesemnificative;
– frecventa menstruatiilor este de asemenea afectata de nivelul in scadere al estrogenului si astfel intre doua menstruatii pot trece doar 2-3 saptamani, dar si cateva luni;
– bufeuri – manifestate printr-o senzatie trecatoare de caldura, de 2-3 minute in medie, resimtita in special in partea superioara a corpului (zona gatului, pieptului si a fetei);
– palpitatii – batai neregulate ale inimii;
– schimbari de dispozitie, depresie, anxietate;
– simptome menopauza: ameteli, dureri de cap, chiar stari de confuzie;
– sangerari anormale la nivelul uterului
– transpiratii nocturne abundente
– insomnii
– dorinta sexuala redusa
– uscaciune vaginala si scaderea elasticitatii peretilor vaginali – poate sa apara astfel durere si discomfort in timpul actului sexual
– articulatiile devin rigide si apare disconfort sau durere la nivelul acestora
– probleme de memorie si concentrare
– scaderea capacitatii de efort
– infectii de tract urinar mai frecvente
– cresterea in greutate – acumularea de tesut adipos apare in special in zona abdominala
– dureri musculare, masa musculara redusa
– scaderea rezervelor de claciu si astfel scaderea masei osoase, posibil instalare osteoporoza
Simptome menopauza la 46 ani
Simptomele menopauzei apar gradat intre varsta de 40-50 ani. Varsta exacta nu se poate stabili, deoarece fiecare femeie are propriul organism. Asadar, simptomele menopauzei la 46 de ani sunt cele de mai sus si sunt diferite in functie de fiecare femeie.
Cat dureaza simptomele menopauzei
Daca te intrebi cat dureaza simptomele menopauzei, afla ca acestea se pot manifesta diferit ca frecventa, intensitate, durata, intrucat modificarile hormonale asociate sunt proprii fiecarei femei.
Pe perioada menopauzei aceste simptome – sau o parte din ele, pot continua la o intensitate similara. De asemenea pot continua si in perioada de postmenopauza, dar sunt in general mai scazute ca intensitate.
Tratamente menopauza
Acest proces inerent in viata unei femei nu poate fi oprit, dar simptomele menopauzei, care sunt resimtite destul de tulburator de catre majoritatea femeilor, pot fi ameliorate printr-o serie de tratamente pentru menopauza.
Cel mai bun tratament pentru menopauza
Corectarea tulburarilor datorate dezechilibrelor hormonale si lipsei de estrogen se poate trata prin substitutie hormonala, cu alte cuvinte administrare de hormoni sexuali artificiali, estrogen si progesteron, aceasta fiind considerata cea mai buna metoda de tratament pentru menopauza. Este insa necesara consultarea medicului ginecolog, urolog, sau endocrinolog cu privire la aplicabilitatea si administrarea tratamentelor si pentru a gasi cel mai bun tratament pentru menopauza.
Terapia sistemica pe baza de estrogeni (tablete, plasturi, geluri, creme) este cea mai eficienta terapie pentru ameliorarea a simptomelor de menopauza, precum bufeurilor si a transpiratiilor nocturne.
Pentru ameliorarea simptomelor menopauzei se recomanda inceperea cu doze mici, iar daca este necesar se poate prescrie in paralel cu aceasta terapie si progesteron.
Alte tratamente hormonale pot fi: crema cu progesteron pentru combaterea uscaciunii vaginale, sau contraceptive orale, acestea din urma putand fi luate doar pe perioada de premenopauza.
Alte tipuri de tratamente si metode ajutatoare constau in:
– administrarea unor suplimente alimentare: calciu, vitamina D, Omega3, magneziu, vitamina K si fluor
– tratamente alternative cu ginseng, cohos negru, trifoi rosu, radacina de Maca, sunatoare
Dieta si stil de viata – utile in tratarea simptomelor menopauzei
De asemenea simptomatologia menopauzei poate fi ameliorata printr-un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate cu impact redus (aerobic, yoga, exercitii de respiratie), evitarea fumatului si a abuzului de alcool.
Test de menopauza
Depistarea instalarii menopauzei se poate realiza prin determinarea concentratiei hormonului foliculostimulant (FSH) printr-un test de menopauza din urina. Pentru aceasta exista pe piata o serie de teste rapide care se elibereaza fara prescriptie medicala si care au o precizie foarte buna.
Un test FSH negativ inseamna ca menopauza nu s-a instalat inca, in vreme ce un test pozitiv arata un declin al functiei ovariere. In acest caz, ar trebui discutat cu medicul care poate propune investigatii amanuntite pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului.
Testarea se recomanda a fi efectuata la intervale de 6-12 luni incepand cu varsta de 35 de ani sau la primele simptome de menopauza.
Incheierea functiei ovariene este indicata de o valoare mare a concentratiei hormonului foliculostimulant (FSH) si de valorile scazute ale estrogenilor.
Tratament pentru amanarea menopauzei
Desi etapa de menopauza nu poate fi evitata, unele femei doresc amanarea ei cat mai mult posibil. Un tratament pentru amanarea menopauzei se poate realiza si prin administrarea de estrogeni, insa in cazul estrogenilor de sinteza, chimici, pot sa apara efecte secundare nedorite. Exista varianta folosirii de estrogenii extrasi din plante, cu rezultate notabile si mai putin efecte secundare. Oricare ar fi actiunea dorita, trebuie consultat medicul inainte si trebuie urmarite cu exactitate indicatiile si recomandarile.
Putem ajuta si prin dieta acest proces. Un studiu realizat de cercatatorii britanici arata ca menopauza naturala poate fi intarziata prin consumul de peste si legume. In schimb, o dieta bogata in carbohidrati rafinati, precum orezul sau pastele, poate accelera menopauza la femei.
Analize menopauza
In perioada instalarii menopauzei este foarte important sa se analizeze starea generala de sanatate, de preferat la recomandarea medicului de specialitate. Analizele de laborator vizeaza: colesterolul total, trigliceridele, HDL colesterol, LDL colesterol, LDL oxidat, glicemia, FSH, estradiolul, hormonii tiroidieni (TSH, FT4), vitamina D, examenul citologic in mediu lichid.
Analiza AMH – Ce inseamna AMH
Hormonul anti-mullerian (AMH) este un hormon produs de tesuturile reproductive – testiculele si respectiv ovare. In timpul procesului de ovulatie AMH are efect de reglare / echilibrare a actiunilor ciclice lunare. Asadar este importanta efectuarea acestei analize, dar si sa stii ce inseamna AMH ori daca se apropie momentul aparitiei simptomelor menopauzei.
Cand se face analiza AMH
Determinarea nivelului AMH poate fi utila in vederea evaluarii potentialului de fertilitate a femeii (rezerva ovariana) si poate prezice aparitia menopauzei. Prin analiza AMH pot fi identificate mai bine cazurile in care fertilitatea este in scadere si poate oferi indicatii asupra tranzitiei catre menopauza in urmatorii 4-5 ani. Cand se face analiza AMH: recomandat in zile 2-3 ale menstruatiei.
Evaluarea nivelului AMH se recomanda in urmatoarele cazuri: determinarea rezervei de ovulatie ramase a femeii si a probabilitatii de concepere a acesteia, evaluarea fenomenului de imbatranire ovarian, debutul menopauzei, identificarea si evaluarea sindromului ovarelor polichistice, pentru dozarea medicamentelor necesare stimularii ovariene, etc.
Related Posts
Latest News
-
Horoscop martie 2021
In aceasta luna zodiile se vor bucura de momente placute...
- Posted February 23, 2021
- 0
-
6 cele mai populare marci de parfumuri pentru femei
Se considera faptul ca parfumul este unul dintre nelipsitele accesorii...
- Posted February 17, 2021
- 0
-
Sfaturi esentiale pentru amenajarea unei bucatarii
Amenajarea bucatariei este un proces destul de dificil si placut...
- Posted February 17, 2021
- 0
-
5 tipuri de exercitii fizice pe care poti sa le faci acasa
Desi multi dintre noi stim ca sanatatea se afla in...
- Posted February 17, 2021
- 0
-
Cum poti castiga mai multi bani lucrand de acasa
Multe persoane care au deja un loc de munca se...
- Posted February 8, 2021
- 0
-
Esti angajator? Posteaza gratuit un anunt de angajare pe Trend-Jobs.ro
Pana pe 28 februarie 2021, iti creezi cont de Angajator...
- Posted February 8, 2021
- 0
-
7 factori care influenteaza mirosul unui parfum pe piele
Probabil te gandesti: ce poate fi atat de complicat atunci...
- Posted February 3, 2021
- 1
Vezi Joburi – Trend-Jobs.ro
Creeaza-ti cont, un CV si aplica simplu si rapid la jobul dorit, pe Trend-Jobs.ro.
-
TEAM LEADER
Profilul Ideal: ♦ Ești o persoană autodidactă, atentă la detalii, proactivă și analitică? ♦ Ești orientat spre atingerea obiectivelor și […]
Retetele Monei
-
Ratatouille la cuptor – ghiveci frantuzesc
Cunoscut in intreaga lume datorita desenului animat cu acelasi nume de al carui […]
-
Retete de mancare rapida
Daca esti in cautarea unor mancaruri rapide si usor de facut, sigur vei fi […]
Comunicate-PR.ro
Cele mai noi comunicate de presa
-
Vânzări record în pandemie pentru Aluplast System
Pe o piață a furnizorilor de soluții HVAC extrem de fragmentată, compania […]
-
Cum să folosești o soluție SFA?
SFA (Sales Force Automation) reprezintă o soluție destinată agenților de […]
Viata-sanatoasa.ro
-
Ce spun autoritatile competente despre...
Inca de la sfarsitul anului 2020 a inceput vaccinarea impotriva virusului […]
-
Cum iti recastigi energia si starea de...
Cand vine vorba de modul in care te simti la locul de munca, e important sa te […]
Afaceri si Leadership Feminin
-
Esti angajator? Posteaza gratuit un anunt de angajare pe Trend-Jobs.ro
Pana pe 28 februarie 2021, iti creezi cont de Angajator si poti posta gratuit […]
-
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a crea un site web pentru afacerea ta
Un site web este necesar pentru orice afacere, deoarece ajuta la o vizibilitate […]
-
Publica un comunicat pentru INCEPERE PROIECT finantat prin granturi sau fonduri europene, pe Comunicate-PR.ro
Daca ai obtinut finantare europeana sau granturi, ai putea avea nevoie sa […]
Noutati
-
Horoscop martie 2021
In aceasta luna zodiile se vor bucura de momente placute...
- February 23, 2021
- 0
-
6 cele mai populare marci de parfumuri pentru femei
Se considera faptul ca parfumul este unul dintre nelipsitele accesorii...
- February 17, 2021
- 0
-
Sfaturi esentiale pentru amenajarea unei bucatarii
Amenajarea bucatariei este un proces destul de dificil si placut...
- February 17, 2021
- 0
-
5 tipuri de exercitii fizice pe care poti sa le faci acasa
Desi multi dintre noi stim ca sanatatea se afla in...
- February 17, 2021
- 0
-
Cum poti castiga mai multi bani lucrand de acasa
Multe persoane care au deja un loc de munca se...
- February 8, 2021
- 0
LumealuiJunior.ro
-
Lenjerii din bumbac de la Finette pentru cel mai linistitor somn al copilului tau
Bumbacul este o fibra textila apeciata in mod special de adulti. Este versatil, respirabil si […]
-
7 idei de joburi de acasa pentru mamicile care stau cu copiii
Atunci cand apare un copil in viata de cuplu, mama este cea care sta de obicei acasa cu cel mic […]
-
Infectiile respiratorii virale care pot aparea la copii in sezonul rece
Odata cu venirea sezonului rece aparitia infectiilor respiratorii virale creste tot mai mult in […]
Selfieromanesc.ro
-
De ce nu au fost romanii la vot pe 6 decembrie 2020?
Pentru ca nimeni nu intelege de ce participarea la vot a fost atat de scazuta pe 6 decembrie, in […]
-
Sustine umorul din Romania. O gluma pe zi, campania Selfieromanesc.ro
Nu mai sta morocanos ca nu pleci nicaieri de Sarbatori, pentru ca iti aducem distractia acasa. Ne […]
-
Sustine umorul din Romania. In decembrie, bucura-te de o gluma pe zi
#sustineumorul #oglumapezi #Selfieromanesc 31 decembrie Ce au in comun barbatii si leprosii? […]
Noutati Ele.ro
-
Primul aeroport din Romania pe care vor fi trimisi cainii MAI care depisteaza coronavirusul
Pe Aeroportul Sibiu vor fi trimisi caini pregatiti la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru a depista persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Acesta este un proiect pilot, realizat după un acord cu reprezentanții Aeroportului și ai DSP, a spus, joi, ministrul de Interne, Lucian
-
Ce pensie colosala are Monica Tatoiu
Monica Tatoiu, poreclita pensionara de lux a Romaniei, are batranetea asigurata! Ea incaseaza o pensie uriasa in fiecare luna. Locuieste intr-o vila in valoare de 2,5 milioane de euro si si permite oricand o vacanta intr-o destinatie de lux, fara griji. Ba mai mult decat atat, vedeta chiar povestea
Comunicare-Online.ro
-
Fise auto – eliberarea fiselor medicale de catre Romgermed
Ce trebuie sa cunoastem despre fise auto Conform legislatiei actuale, scopul implementarii […]
0 comments