6 prajituri de post deosebit de gustoase - Woman2woman.ro


6 prajituri de post deosebit de gustoase

mancare de post

Share Button

Postul este benefic pentru sanatate, prelungeste durata de viata si te poate ajuta sa tii kilogramele in plus la distanta. Exista nenumarate retete de mancare de post, astfel incat sa poti alege exact ceea ce iti place si nu trebuie sa renunti la nimic, nici macar la prajituri. Prajiturile de post pot fi delicioase, simple, usor de facut si contin ingrediente cat se poate de accesibile.

Iti propun sa incerci aceste 6 retete de prajituri de post care sunt savuroase si se pot consuma chiar si de catre vegetarieni.

 Lenten apple pie

Placinta cu mere de post


Aceasta placinta cu mere de post este frageda si savuroasa si poate deveni un dulce excelent pentru intreaga familie. Blatul este cat se poate de moale si se imbina armonios cu umplutura de mere cu scortisoara care este dulce – acrisoara, motiv pentru care va fi apreciata de toata lumea.

Placinta cu mere de post – ingrediente


  • Pentru blat: 200 ml apa, 200 ml ulei, 4 linguri de zahar, o lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingura de otet, 500 g faina;
  • Pentru umplutura: 1.5 kg de mere frumoase, doua lingurite de scortisoara;
  • Pentru finisaj: zahar pudra (optional).

Placinta cu mere de post – mod de preparare


Incepe prin a curata merele de coaja si a le da pe razatoarea  mare. Pune-le intr-o oala si caleste-le la foc mic pana se evapora zeama, dupa care adauga scortisoara si lasa totul sa se raceasca.

Intr-un bol mare amesteca apa cu uleiul si cu zaharul. Stinge bicarbonatul intr-o lingura de otet si adauga-l in bol. Incepe sa pui faina cate putin, amesteca si apoi framanta compozitia pana obtii un aluat elastic care nu ti se lipeste de maini.

Daca aluatul devine prea dens, presara faina pe masa de lucru si continua sa il framanti aici pana cand obtii consistenta necesara. Cand este gata, imparte-l in doua si intinde cu sucitorul doua foi cat mai subtiri care sa incapa in tava de copt.

Pune hartie de copt in tava sau unge-o cu ulei si tapeteaz-o cu putina faina si pune prima foaie. Peste aceasta foaie adauga umplutura de mere si intinde-o intr-un strat uniform. Deasupra adauga a doua foaie de aluat si inteap-o cu furculita din loc in loc pentru a permite aerului cald sa iasa.

Coace prajitura timp de 25 – 30 de minute la 180 de grade si serveste-o rece, tapetata cu zahar pudra deasupra.

Prajitura de post cu crema de cocos si blat pufos cu cacao


Aceasta prajitura de post te va uimi pur si simplu! Blatul cu cacao este incredibil de pufos, iar crema de cocos este savuroasa. Se face repede, necesita doar ingrediente de post, nu costa mult si sigur va fi apreciata de toata lumea. In plus, se poate servi chiar si la ocazii festive.

Prajitura de post cu crema de cocos si blat pufos cu cacao

Prajitura de post cu crema de cocos si blat pufos cu cacao – ingrediente


  • Pentru blat: 200 g faina, o lingurita praf de copt, 3 linguri de cacao, 60 ml ulei, 250 ml lapte de soia simplu sau cu aroma de vanilie rece din frigider, 200 g zahar, un praf de sare, o lingura de otet sau de zeama de lamaie, o lingura esenta de vanilie;
  • Pentru crema: 300 ml lapte de soia cu aroma de vanilie, o lingura de faina, o lingura de amidon de porumb, 100 g zahar, 100 g unt de cocos (se poate  inlocui cu margarina), o lingurita extract de vanilie;
  • Pentru finisaj: zahar pudra.

Prajitura de post cu crema de cocos si blat pufos cu cacao – mod de preparare


Incepe prin a porni cuptorul si seteaza-l la 180 de grade.

Ne vom ocupa de blat. Intr-un castron se amesteca foarte bine laptele de soia, uleiul, zaharul si otetul sau zeama de lamaie. In alt vas se omogenizeaza faina, sarea, praful de copt si cacaoa dupa care se adauga peste cele din primul castron si se omogenizeaza rapid amestecand cu telul pana cand se obtine un aluat cu consistenta de chec.

Pune aluatul intr-o tava de copt captusita cu hartie sau tapetata cu faina, niveleaza cat mai bine si coace la 180 de grade timp de 12 – 15 minute. Cand trece testul scobitorii este gata si trebuie scos si lasat la racit.

Cat se coace aluatul, te poti ocupa de crema. Intr-o craticioara pune toate ingredientele pentru crema, mai putin untul de cocos, si tine-le pe foc mic amestecand continuu cu telul pana cand compozitia se omogenizeaza si se ingroasa. Da craticioara deoparte si raceste compozitia intr-o oala mai mare cu apa rece. Cand s-a racit bine, adauga untul de cocos si incorporeaza-l foarte bine cu un mixer.

Prajitura de post cu crema de cocos si blat pufos cu cacao – asamblare


Imediat dupa racirea blatului, taie-l in trei parti egale. Aseaza prima parte pe un platou si adauga jumatate din crema, adauga a doua parte de blat si a doua jumatate de crema si, in final, pune si a treia parte de blat si tapeteaza cu zahar vanilat. Daca vrei, poti pastra putina crema pentru a imbraca complet prajitura, finisand-o ca pe un tort.

Prajitura de post cu visine

Prajitura de post cu visine


Prajitura de post cu visine este savuroasa, frageda si pufoasa si reprezinta genul de desert pe care il apreciaza chiar cei mai pretentiosi. Este ideala pentru perioada de post, dar si pentru vegani. Practic, nu ai cum sa gresesti cu aceasta reteta!

Prajitura de post cu visine – ingrediente


Ingredientele sunt pentru o tava de 22 x 30 cm si, daca ai o tava mai mare, le poti dubla: 270 g faina, 280 g zahar, 420 ml apa, 100 ml ulei, 35 g amidon, doua lingurite praf de copt, doua linguri suc de lamaie, o lingurita bicarbonat de sodiu, 1 1/2 lingurite esenta de vanilie, un praf de sare, visine proaspete, din compot sau chiar si din visinata.

Prajitura de post cu visine – mod de preparare


Incepe prin a amesteca intr-un bol incapator ingredientele uscate: faina, amidonul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, zaharul si sarea. Daca vrei ca prajitura sa aiba o culoare aurie, poti pune si un praf de turmeric.

Toarna in centru apa, uleiul, sucul de lamaie si esenta de vanilie si amesteca foarte bine cu telul. Pentru ca prajitura sa iasa pufoasa, nu amesteca prea mult. Compozita trebuie sa aiba consistenta unei smantane.

Unge tava cu ulei si tapeteaz-o cu faina sau cu o hartie de copt si toarna compozitia. Deasupra, din loc in loc, pune visinele si, daca vrei, cateva bucati de ciocolata neagra. Acestea pot fi amesetecate in compozitie sau lasate asa, deasupra.

Bate tava de masa pentru a elimina aerul din compozitie si pune prajitura la copt in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 40 – 50 de minute. Cand s-a rumenit frumos deasupra si trece si testul cu scobitoarea este gata.

Se lasa la racit, se taie in patrate si se serveste tapetata cu zahar pudra. Este o prajitura pufoasa, aromata si frageda care se va consuma rapid!

Blat de tort de post


Daca ai un sarbatorit in perioada postului si nu stii ce sa ii pregatesti, trebuie sa incerci aceste blaturi de tort de post. Le poti umple cu diverse creme de post, cu budinca de ciocolata, crema de vanilie si visine, nuci, alune, fructe proaspete sau din compot, etc. Practic, odata ce ai blaturile, nu mai ramane decat sa iti folosesti imaginatia si creativitatea pentru a face un tort delicios de post.

Blat de tort de post

Blat de tort de post – ingrediente


Pentru blatul de tort de post ai nevoie de: 220 g faina, 300 ml apa, 10 g Nesquik sau ness (sau 300 ml cafea concentrata), 100 g zahar, 75 ml ulei, 20 g cacao, 50 g gem de prune, 1/2 lingurita de otet, o lingurita de praf de copt, o lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingurita de esenta de vanilie.

Blat de tort de post – mod de preparare


Incepe prin a porni cuptorul la 170 de grade si pregateste tava de tort cu pereti detasabili. Unge tava cu ulei, pune hartie de copt pe lateral si presara faina pe fund.

Dilueaza ness-ul in apa pentru a obtine o cafea slaba, pune-o intr-un vas alaturi de ulei, gem si zahar si amesteca totul cu un tel pana se dizolva zaharul. Adauga treptat si omogenizeaza faina, cacaoa si praful de copt. La final, pune si bicarbonatul stins in otet.

Compozita obtinuta se toarna in tava de copt si sa da la cuptor pentru 40 – 45 de minute. Se va scoate cand trece testul cu scobitoarea, se lasa putin la racit, se transfera pe un gratar metalic si se lasa sa se raceasca complet, dupa care se taie pe oriontala in patru.

Chec de post cu cacao si nuci

Chec de post cu cacao si nuci


Daca vrei un chec de post delicios si care se face si usor si repede, trebuie sa incerci aceasta reteta. Checul de post cu cacao si nuci este ideal pentru vegetarieni, dar nu numai.

Chec de post cu cacao si nuci – ingrediente


Pentru acest chec delicios de post ai nevoie de: 300 g faina, un praf de sare, 200 g zahar, 30 g cacao, 60 g nuca tocata, 1/4 lingurita scortisoara, o lingurita coaja de portocala rasa sau esenta de portocale, un plic praf de copt, 300 ml lapte de soia, 100 ml ulei, o lingurita rom sau esenta de rom.

De asemenea, pentru decorul care este optional, vei avea nevoie de 60 g zahar, 40 ml apa, 30 g nuci macinate, un praf de scortisoara, 1/2 lingurita zahar pudra.

Chec de post cu cacao si nuci – mod de preparare


Incepe prin a pune intr-un bol toate ingredientele solide si amesteca-le. In alt bol pune laptele de soia, uleiul si romul sau esenta de rom si amesteca-le. Toarna ingredientele lichide peste cele solide, omogenizeaza compozitia si adauga jumatate din cantitatea de nuci.

Tapeteaza forma de copt cu ulei si faina si tuarna aluatul in trei etape, presarand intre straturi nuca tocata. Ultimul strat va fi numai cu aluat. 

Coace checul in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 – 35 de minute. Cand este gata, lasa-l in tava sa se raceasca pentru 15 minute, dupa care scoate-l.

Daca vrei sa il decorezi, pune zaharul cu 20 ml de apa intr-o craticioara si lasa-l pe foc pana se caramelizeaza. Ia oala de pe fioc, adauga restul de apa, pune iar oala pe foc si amesteca pana se dizolva cristalele de zahar. Unge checul cu compozitia rezultata si presara nuca tocata amestecata cu zaharul pudra si cu scortisoara. Cand sa racit complet, poti sa tai checul si sa il servesti – este delicios!

Prajitura de post cu crema de gris


Este o prajitura savuroasa, frageda si aromata care ti se topeste in gura. In plus, este usor de preparat si poate fi servita in perioada postului sau de catre vegetarieni. Invata  sa o faci si tu!

Prajitura de post cu crema de gris

Prajitura de post cu crema de gris – ingrediente


  • Pentru blat: 12 linguri ulei, 12 linguri suc de rosii, 7 linguri de zahar, o lingurita esenta de vanilie, 1/2 lingurita de bicarbonat, o lingurita de otet, 500 g faina, un praf de sare;
  • Pentru crema: 600 ml lapte de soia, 140 g gris, 150 g zahar, 3 – 4 pliculete zahar vanilat, 250 g margarina, 4 – 5 linguri dulceata de prune;
  • Pentru decor: zahar pudra.

Prajitura de post cu crema de gris – mod de preparare


Incepe prin a omogeniza uleiul cu zaharul, vanilia si praful de sare. Cand s-a topit zaharul, adauga sucul de rosii si amesteca bine. Pune jumatate din faina si bicarbonatul stins in otet. Dupa ce ai omogenizat compozitia, adauga treptat si restul de faina si incepe sa framanti pana obtii un aluat care nu se lipeste de maini, dar nici nu este foarte tare.

Tine aluatul in frigider pentru 20 – 25 de minute si apoi imparte-l in patru parti egale. Din fiecare parte intinde cate o foaie subtire si coace-o pe fundul tavii tapetata cu hartie de copt. Coace cele patru foi timp de 8 – 10 minute, lasa-le la racit si apuca-te de crema.

Pune laptele intr-o craticioara si, cand observi ca incepe sa fiarba, adauga treptat grisul si amesteca in continuu pana cand se ingroasa. Ia crema de pe foc, adauga vanilia si margarina taiata bucati mici si amesteca pana se incorporeaza foarte bine. Lasa la racit pentru o ora, dupa care incepe sa asamblezi prajitura.

Pe o tava pune prima foaie si jumatate din crema, apoi a doua foaie, unge cu dulceata de prune, a treia foaia si restul de crema si, in final, a patra foaie. Lasa prajitura la frigider peste noapte, pudreaz-o cu zahar vanilat, tai-o dupa preferinte si serveste-le-o celor dragi! Vor fi incantati!

Share Button