Anxietatea si depresia - Woman2woman.ro


Anxietatea si depresia

mancare de post

Share Button

Anxietatea si depresia sunt doua afectiuni deosebit de complexe si care sunt extrem de intalnite in ziua de astazi. Acestea se caracterizeaza prin mai multe simptome caracteristice care apar pe o perioada mai lunga de timp precum saptamani sau luni, aparent fara nici un motiv.

Anxietatea si depresia

Anxietatea si depresia
Anxietatea si depresia

Lasate netratate, acestea afecteaza simtitor calitatea vietii. Mai jos poti afla mai multe informatii utile despre ce este depresia, cauzele depresiei, semne ale depresiei, tratament depresie, ce este anxietatea, ce este atacul de panica, anxietatea in sarcina, dar si despre psihoterapie.

Foto: Iulia Baltaretu

Foto: Iulia Baltaretu

Atunci cand vorbim despre depresie si anxietate, trebuie sa avem in vedere faptul ca ele pot fi prezente in cadrul mai multor tulburari (intalnim depresia in tulburarea bipolara, in cea distimica, la fel cum anxietatea apare in atacurile de panica, fobii sau tulburarea de stres posttraumatic, acestea fiind doar o parte dintre exemple).

Totodata, depresia si anxietatea apar in grade si forme diferite, de la forme usoare pana la cele severe, cronice sau recurente. In majoritatea situatiilor, simptomele pot disparea in totalitate. Cu toate acestea, este de mentionat faptul ca o data ce ele trec, nu exista o garantie a faptului ca nu vor aparea intr-un alt moment al vietii, insa acest risc al reaparitiei este mult diminuat in cazul in care persoana a urmat un demers terapeutic.” Iulia Baltaretu, psihoterapeut la Clinicaoananicolau.ro

Ce este depresia

Depresia este o tulburare emotionala si in acelasi timp o afectiune medicala care afecteaza semnificativ comportamentul unei persoane in relatia cu cei din jur, gandirea acesteia, dar si starea in general.  Despre depresie putem spune ca este mai mult decat o simpla tristete, care are un caracter pasager, este un amalgam de trairi si de sentimente care vin si pleaca, care se pot intoarce intr-o forma mult mai grava.


Depresia – cauze

Foto: Irina Paraschiv

Foto: Irina Paraschiv

“Ce declanseaza cu adevarat aceste stari e o combinatie de factori predispozanti – aceste predispozitii, factori favorizanti si situatii semnificative din viata, factori declansatori – sistemul nostru de credinte despre noi, despre ceilalti si despre viata, factori de mentinere – ce facem atunci cand trecem prin aceste situatii de viata, adica putem sa le tratam printr-un filtru rational sau unul irational.” Irina Paraschiv, psihoterapeut la Psihosolutii.ro si Gandestesanatos.ro (irina.paraschiv@psihosolutii.ro; 0744 239 470).

Cat despre cauzele depresiei, in primul rand depresia afecteaza pe oricine, de la copii la oameni varstnici.

Depresia poate depinde de mai multi factori precum:


  • Dispozitii genetice. Depresia poate fi erediara, se poate mosteni de la membrii din familie care au avut de-a face cu aceasta afectiune.
  • Factori biochimici. Una dintre cauzele depresiei este si dezechilibrul chimic de la nivelul creierului. Exista anumiti neurotransitatori care pot fi implicati in reglementarea dispozitie. Daca acestia sunt in dezechilibru sau ajung in cantitati foarte mici, poate aparea depresia. Este vorba despre hormonul numit serotonina.
  • Trasaturile de personalitate. Depresia poate sa intervina si atunci cand individul are o stima de sine scazuta, este pesimist sau este deosebit de emotiv. Acest tip de personalitate poate fi destul de vulnerabil cand vine vorba despre depresie.
  • Factorii ce tin de mediu. O alta cauza a depresiei este legata de factorii de mediu, cei care uneori nu pot fi evitati, cum ar fi abuzul sau violenta. Persoanele care trec prin astfel de situatii traumatizante pot suferi de depresie.
  • Stresul. Desigur si stresul este un element foarte important in aparitia depresiei. In perioadele de stres se secreta foarte mult din hormonul cortizol, care afecteaza nivelul de serotonina (cunoscut si ca hormonul fericirii).
Foto: Vochescu Carmen Marcela

Foto: Vochescu Carmen Marcela

„Indiferent de cauzele anxietatii sau ale depresiei (predispozitii genetice, mecanisme invatate, diverse conflicte psihologice) stresul acut sau prelungit este intotdeauna factorul declansator al episoadelor anxioase sau depresive.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie la Psihiatrie-bucuresti.com (0734 609 929)

  • Dieta. O dieta saraca in vitamine si minerale poate duce la aparitia depresiei. De exemplu lipsa de acizi grasi omega 3 si 6 care sunt utili pentru functionarea corespunzatoare a creierului, poate sa duca la un dezechilibru al neurotransmitatorilor. Totodata si dietele care au un continut ridicat de zahar sunt asociate cu depresia.
Foto: Elena Ceciu

Foto: Elena Ceciu

“Exista o stransa legatura intre minte si corp si aceasta legatura este pusa in lumina de un domeniu aflat la intersectia dintre nutritie, psihologie, medicina: psihonutritia. Nu putem sa separam manifestarile corpului de cele ale mintii sau ale sufletului.

Ceea ce se intampla in mintea si in corpul nostru este acelasi lucru. Si pornind de la aceasta afirmatie, este evident ca dieta noastra se va rasfrange nu doar asupra corpului, ci si asupra mintii sau a starii de spirit.

Nutritia proasta poate sa contribuie semnificativ la starea depresiva, la agresiune, la performante scolare slabe, sustine un studiu realizat de Parliamentary Food and Health Forum (UK) – sursa: www.foodforthebrain.org.”  Food Psychology Coach, Elena Ceciu la Mananc-inteligent.ro

  • Genul. Femeile sufera de depresie de doua ori mai mult decat barbatii. Acest lucru este posibil din cauza hormonilor care sunt in continuu flux, de exemplu lunar in timpul perioadelor menstruale, putem vorbi si despre sarcina sau despre menopauza.
  • Diferite probleme de sanatate. Atunci cand intervin probleme de sanatate poate afecta psihicul uman. O alta cauza a depresiei este chiar o boala, care poate provoca simptome de depresie.
  • Unele medicamente. Exista medicamente precum stimulentele sau cele cu corticosteroizi care pot deregla neurotransmitatorii de la nivelul creierului si pot genera depresia.
  • Traumele. Pierderea unei persoane dragi, de exemplu, poate sa genereze depresia. Incepand de la lipsa poftei de mancare, pana la pierderea somnului, se pot transforma in simptome ale depresiei.

Despre cauzele depresiei ne vorbeste si Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie:

„De multe ori copilul preia inconstient de la parintii sai un anumit stil de viata, un anumit mod de a se raporta la evenimentele psihostresante, de a reactiona la provocarile cotidiene. Daca parintele vede lumea ca pe un loc primejdios, cu pericole iminente si amenintari la tot pasul, daca este introvertit, retras social, pesimist, copilul poate prelua involuntar atitudinea parintelui si conceptiile acestuia despre lume si viata.

Confruntarea cu propriile experiente negative ii va accentua si va intari convingerile eronate si la un moment dat poate duce la diferite manifestari psihopatologice, inclusiv la depresie.”


Depresia simptome – semne ale depresiei

Desigur ca avem momente in viata in care ne simtim tristi, deprimati sau ca nu ne intelege nimeni. Sunt episoade trecatoare si normale ale vietii. Atunci cand acestea revin tot mai des si sunt insotite si de alte simptome specifice depresiei, atunci este cazul sa ne alarmam.

Chiar si psihiatrul vorbeste despre frecventa starilor depresive:

”Daca avem stari de tristete manifeste in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi pe o perioada de minim doua saptamani, ori pierderea marcata a interesului pentru majoritatea activitatilor, insotite de tulburari de somn, tulburari ale apetitului alimentar, lipsa de energie, fatigabilitate, dificultati de concentrare, reducerea randamentului de lucru, ideatie de inutilitate, de incapacitate, de vinovatie, viziune pesimista asupra viitorului, atunci trebuie sa ne prezentam la un consult psihiatric.”  Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie

Simptomele depresiei sunt atat fizice, cat si psihice si te pot impiedica sa duci o viata normala si activa. Iata cele mai intalnite simptome ale depresiei:

  • pesimism, lipsa poftei de viata
  • iritabilitate
  • neliniste si oboseala
  • sentiment de vinovatie si de neajutorare
  • lipsa de valoare
  • tulburare de concentrare
  • tulburari de somn si alimentare
  • pierderea interesului pentru lucruri care candva iti faceau placere
  • dureri de cap
  • ganduri sau chiar si incercari suicidale
Anxietatea si depresia
Anxietatea si depresia

Depresia se vindeca

“Cu siguranta. Atat timp cat intelegem foarte bine ce ni se intampla, de unde vin starile noastre si invatam sa le gestionam, nu exista niciun motiv sa nu scapam cu totul de anxietate si depresie, Insa atentie, asta nu inseamna ca nu vom mai avea niciodata stari de tristete sau de ingrijorare.

Multe persoane care au trecut prin aceste stari dezvolta o sensibilitate foarte mare la emotii negative si au tendinta de a interpreta orice stare proasta ca semn ca se intoarce depresia/anxietatea.

Acest lucru ii duce in cercul vicios care poate declansa recaderi. Educatia emotionala si intelegerea modului in care se declanseaza dar se si gestioneaza aceste stari ne va face sa fim prezenti in viata noastra si sa traim din plin, chiar daca asta inseamna ca nu ne vom simti fericiti tot timpul. “ Irina Paraschiv, psihoterapeut

Este important sa constientizezi ca depresia se vindeca. Exista o serie de tratamente specializate si desigur personalizate in functie de simptomele si gradul de depresie al fiecaruia. Important este sa gasesti tratamentul potrivit impreuna cu un specialist precum psihoterapeut si psihiatru.

Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie vorbeste despre conditiile in care se poate realiza vindecare depresiei:

„Pacientii fara antecedente heredo-colaterale de afectiuni psihice severe care urmeaza un tratament adecvat, pe o durata de timp adecvata, care fac schimbarile necesare in stilul lor de viata si care nu au factori psihostresanti severi persistenti (cum ar fi un parinte imobilizat de ingrijit, un copil cu handicap, un sot alcoolic si abuziv, etc) se pot vindeca complet.”


Tratament depresie

Este deosebit de important sa recunosti simptomele si faptul ca ceva nu este in regula cu tine. Din pacate exista persoane care nu doresc sa fie tratate si astfel starea lor se inrautateste ceea ce se poate ajute si la depresie severa, cu simptome mult mai grave. Pentru depresie exista urmatoarele tipuri de tratament:

Psihoterapie: psihoterapia poate ajuta la imbunatatirea tiparelor de gandire prin asigurare de sprijin, identificare de ganduri si comportamente nefolositoare. Exista mai multe tipuri de terapii precum terapia comportamental cognitiva, care te poate ajuta sa gasesti calea spre o gandire pozitiva si realista, dar si spre relaxare.

Cat despre mersul la psiholog in cazul depresiei, Irina Paraschiv, psihoterapeut spune: „Din pacate, cei mai multi oameni vin cand deja functionarea de zi cu zi le-a fost destul de grav afectata: nu mai au pofta de mancare, dorm prost sau deloc, relatia cu familia sau cu prietenii/colegii de munca le este grav afectata etc.

Este foarte important sa fim cat mai prezenti in viata noastra si sa identificam devreme daca ne simtim rau din punct de vedere emotional. E importanta de asemenea si o educatie a emotiilor, astfel incat sa putem distinge intre emotiile negative sanatoase si cele nesanatoase, precum si modul in care sa le gestionam pe primele cat mai bine.

Tratament medical: in cazul depresiei se poate recomanda si atribuirea unui tratament medicamentos cum ar fi antidepresivele. Acestea ajuta reglarea nivelului de serotonina de la nivelul creierului si se poate lucra mult mai usor in cadrul terapiei. Tratamentul medicamentos poate functiona la fel de bine pentru ambele cazuri de anxietate si depresie.

“Medicatia psihiatrica se refera la asocierea dintre antidepresive si anxiolitice. Antidepresivele nu dau dependenta si se pot folosi cu succes atat pentru tratarea depresiei, cat si a anxietatii. Exista medicamente moderne, bine tolerate, care nu impiedica functionarea zilnica a pacientilor sau conducerea autovehiculelor; acestea se administreaza pe o perioada de minim 6 luni la primul episod de boala, intre 6 luni si 2 ani la al doilea episod si pe durata mai mare de timp la pacientii cu mai multe episoade depresiv-anxioase.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie

Alexandra F. : „Acum patru ani am avut un impas in viata mea, mai exact am trecut prin greutati financiare pe care nu le-am putut gestiona de una singura. Incepusem sa nu mai dorm noptile, sa nu mai vreau sa vorbesc cu niciun prieten, nu mai voiam sa vad pe nimeni si nu ma mai bucura nimic in viata. Am avut clipe in care simteam ca viata mea nu mai are rost. La insistentele familiei am acceptat sa ma vada un medic psihiatru care mi-a spus ca problema mea este destul de serioasa. Am fost diagnosticata cu depresie si am primit tratament medicamentos si psihoterapie.”

In esenta, atat psihoterapia cat si tratamentul medicamentos sunt extrem de utile pentru cineva care sufera de depresie:

In functie de severitatea simptomelor, cele mai bun tratament consta fie doar  in psihoterapie fie in psihoterapie combinata cu medicatie. Fiecare dintre aceste doua forme are un rol foarte important, psihologul si psihiatrul lucrand in general impreuna, in beneficiul clientului si decizand care este cea mai utila abordare.

Prin psihoterapie, efectele sunt de durata, deoarece clientul invata tehnici de gestionare a anxietatii si a depresiei, identifica modul in care acestea au aparut, felul in care le intretine, avand ocazia de a privi in urma si de a clarifica anumite aspecte.

Exista situatii cand simptomele pot fi inlaturate doar cu ajutorul psihoterapiei, fara medicatie.” Iulia Baltaretu, psihoterapeut


Ce este anxietatea

Cat despre ce inseamna anxietatea, aceasta se refera la raspunsul natural al organismului in fata situatiilor stresante. Este un sentiment de frica sau de teama, precum si emotii referitoare la anumite actiuni ce se vor intampla. Este normal ca sa avem anxietate, insa atunci cand acestea sunt foarte intense si fara motiv, putem vorbi despre tulburari de anxietate.

Aceste tulburari de anxietate vor intrerupe ritmul normal al vietii prin evitarea unor situatii care genereaza frica intensa, precum refuzul de a urca intr-un lift pentru ca ai senzatia ca vei cadea in gol sau ca vei ramane blocat. Trebuie sa stii ca anxietatea se vindeca si acest tip de anxietate trebuie tratata, pentru ca altfel se inrautateste si afecteaza calitatea vietii.

Anxietatea si depresia
Anxietatea si depresia

Stari de anxietate

Anxietatea genereaza o stare accentuate de neliniste in care nu te simti in siguranta si astepti sa ti se intample ceva rau. Acesta nu este doar o stare mentala ci o stare pe care o poti simti in tot corpul prin simptomele pe care le da precum transpiratie, respiratie accelerate, dureri de stomac si multe altele. Cele mai multe ganduri de ingrijorare care se intampla in timpul starile de anxietate care apare sunt “daca patesc ceva”, “daca nu reusesc sa”, “daca se intampla ceva”, “am patit si atunci si daca acum se repeta”, “poate nu am facut bine”, “poate trebuia sa zic ceva” etc. Aceste stari pot duce la probleme de anxietate care se pot croniciza si vor necesita tratament. Totodata atacul de panica poate fi una dintre starile de frica intense generata de anxietate.

Anxietate simptome

Simptomele anxietatii sunt diferite de la o persoana la alta, in functie de tipul de anxietate pe care il are dar si in functie de durata, frecventa si intensitate.  In general, simptomele anxietatii sunt urmatoarele:

  • frica intensa
  • batai rapide ale inimii
  • transpiratii ale mainilor si ale picioarelor
  • stare de neliniste
  • probleme de concentrare
  • respiratie rapida
  • dureri de cap, de stomac si in piept
  • ameteala si greata
  • dificultati de respiratie

“Persoanele cu anxietate simt frecvent o teama inexplicabila, senzatia de pericol iminent, sunt nelinistite, pot avea dificultati de respiratie (senzatia de sufocare, ca nu le ajunge aerul sau senzatia de nod in gat), tahicardie, palpitatii, dureri precordiale, diverse simptome digestive (disconfort abdominal, senzatia de “fluturi in stomac”, greata, varsaturi, colon iritabil, diaree), amorteli, furnicaturi la nivelul extremitatilor, ameteli, cefalee, tremor, urinat frecvent etc.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie


Tulburare anxioasa – simptome fizice

Ca si in cazul depresiei cauzele anxietatii pot fi legate de factori neurobiologici, genetici, factori de mediu sau chiar si personalitate. Tulburarea anxioasa are simptome fizice destul de suparatoare care pot actiona ca un zid intre individ si viata de zi cu zi.

Elena L. :„Acum doi ani, in urma unor probleme de sanatate nu foarte grave, am inceput sa am un sentiment de teama si niste stari foarte ciudate. Nu puteam sa dorm si nici sa mananc, aveam tot timpul stari de ameteala, simteam o neliniste in tot corpul, dar si dureri de cap si senzatia ca voi pierde controlul. Alaturi de aceste simptome aveam si o stare de oboseala permanenta si nejustificata. Am mers la un psihiatru care mi-a pus diagnosticul de tulburare anxioasa si depresie usoara. Am luat si tratament medicamentos, insa cel mai mult m-au ajutat sedintele de psihoterapie. Simptomele de mai sus au inceput sa scada cand am realizat ce se intampla cu mine.”

Tulburarea obsesiv-compulsiva – tulburare de anxietate

De multe ori atunci cand se vorbeste despre anxietate si despre simptome, o alta componenta a acesteia este si tulburarea obsesiv-compulsiva. Acesta se caracterizeaza prin ganduri care nu pot fi controlate si care sunt repetitive, prin comportante ritualice la care persoana in cauza se simte obligata sa le dea curs. Desi vei fi constienta ca aceste ganduri sau actiuni sunt irationale, nu vei avea capacitatea de a le controla. Un bun exemplu este acela de a verifica usa de mai multe ori daca a fost incuiata sau spalatul pe maini excesiv pana la agresarea pielii. Desigur ca aceasta tulburare se manifesta diferit de la o persoana la alta chiar daca mecanismele care au dus la declansare sunt identice.

Cauzele tulburarii obsesiv-compulsive nu sunt foarte clare, insa pot fi puse pe seama unei traume din copilarii in special atunci cand exista pedepse aplicate de parinti cand incalca regulile impuse. Tratamentul acestei tulburari este de obicei cel si in cazul anxietatii, terapia cognitiv-comportamentala.


Ce este atacul de panica

Atacul de panica este specific anxietatii si se refera la un val intens de frica pe care o persoana il poate resimti in intregul corp. Aceste atacuri de panica pot aparea atat in timpul zilei, dar si pe timp de noapte atunci cand esti relaxat. Atacurile de panica pot trece neobservate in fata incipienta pentru ca sunt confundate cu o simpla stare de emotie. Daca acestea se repeta este cazul sa te ingrijorezi si sa apelezi la ajutor specializat pentru ca atacuri de panica se trateaza.

„Atacurile de panica reprezinta o stare de frica sau disconfort intens cu debut brusc, aparent nemotivat si durata de cateva minute in care pot aparea palpitatii, tahicardie, tremor, transpiratii, valuri de caldura, senzatie de sufocare, dureri sau disconfort precordial sau abdominal, impreuna cu teama de a nu-si pierde controlul, teama ca va innebuni sau va muri.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie


Atacuri de panica – simptome

Un atac de panica apare brusc si poate sa dureze pana la 10 minute. In cazuri mai rare acesta poate dura chiar si o ora. Acesta poate aparea oricand, in orice situatie te-ai afla.

“Atacurile de panica pornesc in general de la o senzatie fizica reala, spre exemplu respiratie ingreunata, tremur sau  palpitatii, de care persoana se sperie, incepand sa se gandeasca ca i se va intampla ceva rau. Catastrofizeaza in mintea sa, pana cand ajunge sa creada fie ca va muri, fie ca va innebuni.

Ulterior, in cele mai multe cazuri, persoana incepe sa se teama de aparitia unui nou atac de panica si incepe sa devina excesiv de atenta la senzatiile fizice, sa evite locul in care a avut loc primul atac, locurile aglomerate sau chiar sa mearga singura pe strada.” Iulia Baltaretu, psihoterapeut

Simptomele atacurilor de panica pot fi urmatoarele, toate sau doar unele aplicate in atacuri de panica dese:

  • hiperventilatie
  • tremuraturi si senzatie de lesin
  • stari de agitatie si neliniste
  • dureri de cap si de stomac
  • senzatii de valuri de caldura in corp si furnicaturi
  • sentiment de sufocare
  • vedere incetosata
  • teama de a pierde controlul sau de a innebuni

„Atacurile de panica au la baza o interpretare gresita a senzatiilor fizice din corp. Sa spunem ca o persoana se simte rau la un moment dat, asa cum ni se intampla multora dintre noi. Daca acest moment vine intr-o periaoada dificila pentru acea persoana (a trecut printr-un eveniment de viata major, e foarte obosita, surmenata etc) atunci exista posibilitatea ca acel moment de rau sa fie interpretat ca semn ca ceva rau se petrece in corpul meu. Acela e momentul care declanseaza o serie de interpretari gresite ale senzatiilor fizice din corp.

De exemplu: simt o stare de ameteala sau lesin pentru ca nu am mancat sau nu sunt suficient de bine hidratat. In acel moment in creierul meu poate aparea gandul: daca o sa lesin? Acest gand declanseaza apoi o serie de reactii fizice in corp, care au rolul de a ma pregati pentru un scenariu „catastrofal.” Irina Paraschiv, psihoterapeut

Eliza S. : „Problemele mele cu anxietatea au inceput sa apara intr-o seara cand am simtit mici intepaturi in zona inimii. La inceput nu le-am bagat in seama, insa pe masura ce apareau incepeam sa ma sperii si parca ma durea si mai tare inima. Eu in general beau cafea mai ales cand sunt in timpul sesiunii si am mult de invatat. Problemele nu au disparut nici dupa sesiune, cand intr-o seara cand eram in oras cu prietenii am inceput sa ma simt ametita, respiram foarte greu si aveam o stare de lesin. Am mers la urgente, am facut tot felul de investigatii, dar nu aveam nimic concret. Am urmat sfatul de a merge la un psihoterapeut ca mi-a spus ca sufar de anxietate si atacuri de panica.”

Atacuri de panica in somn

Atacurile de panica pot aparea in orice moment din zi sau din noapte. Daca suferi deja de anxietate si de atacuri de panica, nu este exclus sa te trezesti in mijlocul noptii din cauza unui atac de panica. Poti resimti o frica intensa fara vreun motiv sau sa pui pe baza unui vis urat. De cele mai multe ori aceata treziste din somn de catre atacul de panica face dificila odihna pe mai departe si genereaza un stres crescut. 

Simptomele atacurilor de panica in somn sunt aceleasi ca si in cazul atacurilor de panica ce se intampla in timpul zilei. Acestea apar in somn datorita inconstientului care lucreaza zi si noapte. Daca se intampla sa ai atacuri de panica noaptea care te trezesc din somn, indicat este sa re ridici din pat, sa mergi de exemplu pana la bucatarie sa bei un pahar cu apa si tocmai dupa ce te linistesti sa revii la somn.

Atacurile de panica se vindeca

Atacurile de panica, la fel si anxietatea, sunt raspandite in intreaga lume. Se refera la o disfunctionalitate anxioasa care pot fi declansata cu un motiv intemeiat sau nu. Acestea nu se raporteaza la ceva ce este real ci la modul in care persoana in cauza se raporteaza la lumea inconjuratoare. Veste buna este ca atacurile de panica se vindeca, insa necesita timp in functie de cat de grave sunt, cat de des de repeta si cat de cronicizate sunt. 

Pentru ca, cu cat amani si crezi ca se vor vindeca de la sine, cu atat procesul de vindecare poate fi mai indelungat. Medicul psihiatru si psihoterapeutul te pot ajuta sa treci peste acest impas. Atacurile de panica se vindeca cu ajutorul medicamentatiei acolo unde este cazul si cu sedinte de psihoterapie si cu multa munca din partea ta desigur. Nu uita ca pot aparea si recaderi asa ca nu trebuie sa te descurajezi.

Anxietatea si depresia
Anxietatea si depresia

Anxietatea in sarcina

Anxietatea este o afectiune care poate aparea chiar si in sarcina. Aceasta e cauzata de modificari hormonale care apar din cauza schimbarilor din corpul femeii gravide. Acestea mai pot avea legatura si cu grija pe care o poarta fatului de a nu intampina probleme pe parcursul sacinii. Astfel se pot dezvolta chiar si atacuri de panica mai ales la femeile care aveau deja probleme cu anxietatea dinainte sarcinii. Anxietatea in sarcina se poate tine sub control cu ajutorul unui psihoterapeut.

“Anxietea in timpul sarcinii poate aparea fie pentru ca ea a fost prezenta si inainte, iar schimbarile hormonale din timpul sarcinii o reactiveaza, fie pentru ca in aceasta perioada pot aparea tot felul de ganduri si ingrijorari legate de starea fatului, de viata de dupa nastere etc. Mecanismul e acelasi – un set de ganduri irationale care se succed si care dau nastere la si mai multe ganduri irationale. Fara cateva sedinte de consiliere e foarte greu de iesit din acest cerc vicios si sa ne bucuram de aceasta perioada. “ Irina Paraschiv, psihoterapeut


Depresia postnatala

Depresia postnatala poate sa debuteze oricand brusc sau treptat in primul an de la nastere. Majoritatea femeilor se confrunta cu aceasta depresia postnatala chiar din prima saptamana dupa ce au nascut. Cauzele acestui tip de depresie pot fi:

  • schimbarile fizice rezultate in urma sarcinii
  • lipsa sprijinului partenerului sau a familiei
  • o nastere dificila
  • situatia financiara precara
  • factori genetici sau din familie
  • modificari bruste de hormoni
  • dezechilibre ale somnului


Psihoterapie – de ajutor in caz de anxietate si depresie

In cazul depresiei si a anxietatii este necesar sa se apeleze la un specialist care stie cum sa trateze astfel de afectiuni. Psihoterapia este acea modalitate de a ajuta si de a indruma persoanele spre vindecare. Este simplu si la indemana sa apeleze la psihoterapie mai ales ca poti face si psihoterapie online acasa, mai ales pentru care carora le este dificil sa se deplaseze la un cabinet. Orice tip de ajutor este important.

Cat despre mersul la psiholog, Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie, ne spune urmatoarele lucruri: „Unele persoane prefera psihologul, altele psihiatrul, altele nici unul. Motivele sunt diverse: cei ce prefera sa mearga la psiholog, dar refuza consultul psihiatric atunci cand e necesar, de obicei se tem de un diagnostic, de eticheta de “bolnav psihic”, de posibile consecinte sociale si profesionale, de tratamentul medicamentos (exista multe “mituri” legate de medicatia psihiatrica) etc.

Alte persoane accepta cu usurinta consultul psihiatric si tratamentul medicamentos, dar sunt reticente/rezistente in privinta psihoterapiei; unii vad psihologul ca pe cineva cu care stai de vorba si isi imagineaza ca aceleasi discutii le pot avea si cu un prieten sau o ruda ori ca discutiile sunt inutile; altii inteleg ca psihoterapia presupune asumarea unor schimbari ulterioare, care nu sunt comode ori care  cer un efort sustinut pe termen lung si prefera “sa inghita o pastila” decat sa faca modificarile necesare.”

Florina N. : “Nu stiam ca sufar de depresie pana cand m-am informat care sunt simptomele acesteia. La inceput nu aveam pofta de viata, nu vroiam sa vad pe nimeni si eram foarte pesimista atunci cand ma gandeam la viitor. Odata ce starile au inceput sa se agraveze, incepusem sa ma simt inconfortabil in propriul corp si nu doream decat sa dorm cat mai mult pentru a nu mai simti aceste senzatii. Mi-a luat un an pana sa ajung la un psihiatru si un psihoterapeut. Inca lucrez cu aceasta problema, imi doresc iar sa ma bucur de viata ca inainte.”

Anxietatea si depresia
Anxietatea si depresia

Psihoterapeutul Irina Paraschiv, ne vorbeste din propria ei experienta: “Din experienta mea, primul motiv pentru a amana apelarea la psihoterapie este credinta falsa ca daca merg la psiholog voi fi considerat nebun. Un alt motiv important este neintelegerea modului in care un psiholog poate ajuta. Multe persoane cred ca se pot ajuta singuri, ca pot cere ajutorul rudelor sau al prietenilor.

Desi e adevarat ca un sistem de suport format din persoane apropiate si o schimbare in stilul de viata ajuta mult la gestionarea anxietatii si depresiei, pe termen lung doar schimbarea credintelor irationale care mentin anxietatea si depresia este calea cea mai sigura catre a scapa de aceste stari.”

Bianca C. : “Ma confrunt cu atacuri de panica de foarte mult timp. Pot spune despre acestea ca daca nu stii cum sa le controlezi iti acapareaza subconstientul si nu te mai poti bucura de viata. Atacurile de panica nu au aparut brusc, insa nu am fost eu destul de atenta ca sa imi dau seama cand trebuie sa lucrez cu mine pentru ca ele sa nu se agraveze. Din cauza neglijentei, am ajuns sa am atacuri de panica si noaptea. Ma trezeam din somn cu o frica intensa, inima imi batea sa imi iasa din piept si simteam valuri de caldura prin tot corpul. Acum sunt in stadiul in care am inteles ce inseamna un atac de panica si cum apare, insa mai am de lucrat sa le stapanesc.”

Preventia este un subiect destul de important. Anxietatea si depresia pot fi prevenite asa cum spun specialistii:

“Da, exista cateva actiuni care tin de noi in ceea priveste prevenirea depresiei si a anxietatii. Cel mai important este sa avem grija de propria persoana, atat in plan fizic, prin adoptarea unui stil de viata sanatos cat si in plan psihic.

In ceea priveste partea psihica, este indicat sa ne facem timp pentru activitati placute, pentru cei dragi si pentru lucrurile care ne fac sa ne simtim impliniti.

Totodata, daca vorbim de prevenire, o alta directie este cea a apelarii la terapie chiar si fara simptome de depresie sau anxietate, avand ca obiectiv dezvoltarea personala si o mai buna cunoastere de sine.” Iulia Baltaretu, psihoterapeut.

Share Button