Consilierea premaritala - Woman2woman.ro


mancare de post

Consilierea premaritala

By on February 9, 2012
Share Button

Autor: Psiholog Delia Ciobancan 

consiliere premaritalaConsilierea premaritala tinde sa devina o forma de actiune tot mai raspandita in situatia in care si numarul disocierii cuplurilor maritale cunoaste o crestere semnificativa. Un cuplu in fata actului de casatorie intampina o serie de dificultati. Pe de o parte sunt multe intrebari, multe necunoscute. Caracterul permanent al casatoriei “pana cand moartea ne va desparti” presupune un angajament care te implica din multe puncte de vedere.

Pluralul da peisajului antropologic al cuplului o diversitate naucitoare pentru cel neavizat. Spatiul si timpul sunt factori de variatie care dezvolta combinatii spectaculoase intre indivizi, cu particularitatile lui de gen, sexualitate, consangvinitate sau afinitate si locuire, grup, munca, transmiterea bunurilor, pozitie sociala. Nicio regula nu sta in picioare in fata atator solutii de codificare a relatiei dintre barbat si femeie. Stabilitatea este cautata si traita in moduri diferite. Daca pentru un european monogamia este masura ei, in alte parti, poligamia privilegiaza unul dintre genuri: masculinul, in poliginie (la musulmani sau la comunitati din Africa si Oceania), femininul, in poliandrie (societati din India si Tibet, din Africa).

Prin casatorie, cuplul construieste si stabilizeaza grupul uman, fundamentand o cultura „conjugala“ care regleaza raporturile dintre soti si cu grupurile de rudenie. Dar de la constituire pana la casatorie, cuplul poate parcurge trasee diverse, in functie de culturile care il modeleaza. Societatile traditionale il prind intr-o retea de reglementari care asigura perpetuarea unei solutii validate.

Societatile post-traditionale au schimbat relatia cuplului si a individului cu comunitatea. Diversitatea individuala a negociat avantajos dreptul la diferenta si la exprimare, iar cuplul a castigat mai multa libertate in raport cu legalitatea sau cutuma. Institutia casatoriei nu se mai profileaza atat de autoritar in traseul cuplului, starile „intermediare“ capata statut de alternativa.

“Suntem de cinci ani impreuna, locuim impreuna, ne comportam ca si cum am fi casatoriti, de ce sa nu o facem?”

Principala problema care ramane importanta cand vorbim despre consilierea premaritala este motivatia pentru actul casatoriei. Multe cupluri o fac nu pentru ca asa simt, ci din teama de a nu-l pierde pe celalalt. Pentru multe persoane teama de singuratate este o motivatie puternica, care le indeamna spre acest act. Altele se casatoresc pentru ca exista o presiune a parintilor. Exista si cupluri la care casatoria apare ca o blazare : “suntem de cinci ani impreuna, locuim impreuna, ne comportam ca si cum am fi casatoriti, de ce sa nu o facem?” Pentru unii actul casatoriei seamana cu achizitionarea unui produs.

Ceea ce prezinta importanta in acest moment al vietii de cuplu este viitorul. Gandurile mai mult sau mai putin stresante din viata unui om in acest moment se refera la activarea unor conceptii despre lume si viata care sunt trecute sub tacere in restul timpului. Astfel, intrebari generale de tipul “ce vreau eu de la viata?”; “este ea/el persoana destinata mie?”, sunt deseori intalnite in mintea celor care sunt in momentul incheierii casatoriei.

Altii vorbesc despre ritmuri diferite, despre faptul ca nu simt, ca nu actioneaza pe acelasi val, ca se diferentiaza prin aceasta incapacitate de a fi in conformitate cu expectatiile celuilalt.

Toate aceste intrebari, stari de nesiguranta pot capata o forma concreta prin intalnirea si verbalizarea lor fie prin limbaj, fie prin joc, fie prin tehnici utilizate de diferitele metode de investigatie.

Primul pas pe care il poate face psihologul in aceasta confruntare este de a permite cuplului sa isi identifice intr-un mod clar nelinistile interioare. A da forma la ceea ce simti este primul pas pentru rezolvarea unei stari care te framanta. Pare simplu, dar afectele noastre, fanteziile si mai ales temerile din sufletul fiecaruia fac ca sentimentele sa fie ambigue. O data verbalizate si capatand forma devin o materie pe care o poti modela.

Niciun psiholog nu va putea lua o decizie in numele unui cuplu sau in numele altei persoane. Nimeni nu poate lua decizii pentru altii, nici prietenii, nici parintii, precum nici profesionistii in probleme maritale.

Rostul psihologului este de a crea cadrul unei decizii atunci cand exista dubii. Decizia vine intotdeauna din analiza situatiei, din analiza si evidentierea sentimentelor celor doi parteneri.

Un alt scop al psihologului pe probleme de cuplu este evidentierea nivelului de dezvoltare a matricei de cuplu. Matricea de cuplu are o evolutie, cu cat aceasta este mai evidentiata, cu atat cuplul are o mai mare capacitate de decizie de actiune comuna.

Casatoria fara o pregatire prealabila este ca si inceperea unei afaceri fara pregatire

Din pacate, in Romania nu exista centre de consiliere premaritala, iar aceasta se face doar in cadrul bisericilor, de obicei, consiliere efectuata de catre preot. Dar aceasta nu este o consiliere propriu-zisa, pentru ca se refera numai la aspectele religioase ale casatoriei. Pentru alte aspecte, un cuplu de tineri in pragul casatoriei poate apela la cabinetele de psihologie si beneficiile ar fi imense.

Programul de consiliere premaritala este adaptat fiecarui cuplu. Participarea la un astfel de program este de mare ajutor in cadrul unui cuplu, deoarece implica discutii despre modul de abordare a dragostei si a relatiei de cuplu, se creeaza o viziune comuna asupra tipului de viata pe care cei doi parteneri doresc sa o duca, se observa diferentele dintre cunostintele si interesele comune, se descopera noi modalitati de comunicare in cuplu si noi modalitati de dezvoltare a personalitatii fiecaruia dintre parteneri in parte, desi cei doi formeaza un cuplu.

Casatoria fara o pregatire prealabila este ca si inceperea unei afaceri fara pregatire. Jumatate dintre casatorii se termina cu divorturi si doar jumatate supravietuiesc ca si casnicii fericite pe termen lung. De obicei, cuplurile logodite presupun ca ele nu vor ajunge niciodata printre randurile celor divortati.

Multe cupluri nu realizeaza faptul ca educatia premaritala poate reduce riscul esecului in casnicie si poate conduce la o casnicie mai fericita. De asemenea, reduce stresul de dinaintea nuntii.

Ce trebuie sa caute tinerii atunci cand aleg un program de consiliere premaritala? Exista o lista de sapte domenii in care oamenii trebuie sa-si imbunatateasca abilitatile pentru a avea o casnicie de durata. Acestea sunt:

–        compatibilitatea;
–        asteptarile;
–        personalitatea;
–        comunicarea;
–        rezolvarea conflictelor;
–        intimitatea si sexualitatea;
–        obiectivele pe termen lung.

Delia Ciobancan
Sursa foto: weddingphotogallery.net

Autor: Psiholog Delia Ciobancan 
Articole de acelasi autor

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *