Influenta patologica a acneei la adolescenti
Autor: Psiholog Delia Ciobancan Psychedeli.ro
Pe masura ce corpurile copiilor si adolescentilor se dezvolta, ei nu trebuie doar sa se adapteze infatisarii schimbate si sentimentelor legate de aceste schimbari, ci trebuie, de asemenea, sa faca fata si reactiilor celorlalti fata de corpurile lor aflate in schimbare.
Mediul familial are o influenta asupra adolescentului in perioada de crestere si dezvoltare. Unii parinti nu stiu modul corect de a se raporta la schimbarile aspectului fizic dar asta nu inseamna ca nu vor reactiona in nici un fel.
Factori precum influenta colegilor joaca si ei un rol important in comportamentul adolescentilor susceptibili la astfel de presiuni. Factori personali, precum nevoia de a fi aprobat, standardele impuse, modeleaza efectul pe care presiunea celor din jur il va avea asupra adolescentului. Un adolescent care nu priveste pozitiv imaginea de sine va prefera retragerea din grupuri si izolarea.
Schimbarile fizice au impact asupra reglarii psihologice datorita preocuparilor comune ale adolescentilor pentru aspectul fizic. Atat baietii, cat si fetele au acnee in timpul pubertatii. De fapt, acneea poate fi considerata unul din primele semne de pubertate a fetelor. Tipurile de acnee care apar in adolescenta pot varia ca gravitate, unii tineri avand probleme dermatologice serioase.
Pe masura ce acneea se dezvolta, tinerii pot fi necajiti de catre colegi suportand o hartuire intensa din partea tinerilor de sex opus. Este de presupus ca sentimentele pozitive fata de perioada adolescentina scad rapid, in functie de gradul de confort al tinerilor in relatiile cu congenerii din mediul scolar sau din alte medii.
Modificarile hormonale rapide, specifice acestei perioade pot fi evidente in schimbari de stare sau de adaptare. Acneea experimenteaza o accentuare a simptomelor depresive si de anxietate. Reactiile adolescentilor fata de acnee sunt numai negative. Imaginile promovate de media, dominate de tineri cu aspect placut, ingrijit, intretinut in saloane de cosmetica sau cu tratamente medicale sporesc neadaptarea adolescentilor la aspectul lor prin modificarea imagini de sine si a stimei de sine. Deloc surprinzator, tinerii lupta din dorinta de a se asocia cu modelele promovate de mass – media, prin metode aleatori de a compensa sentimentele de jena, rusine prin diete stricte, excercitii practicate in exces sau alimentatie excesiva urmata de voma si rareori sau intr-un tarziu consulta un medic specialist. Nesatisfacuti de modul in care arata corpurile lor in adolescenta si la inceputul maturitatii, accentul pus asupra aspectului fizic in ceea ce priveste intalnirile sau acceptarea de catre congeneri, pot duce la afectiuni depresive si la alte probleme emotionale.
Studiile facute pe tinerii care se confrunta cu acnee au stabilit o legatura in scaderea afectelor pozitive si cresteri ale starilor de tristete. Instabilitatea emotionala produce la randul ei confuzie iar perioada pubertara devine una de criza.
Indivizii incep pubertatea sau pot experimenta aparitia acneei la varste diferite. Situatia mai timpurie sau mai tardiva decat a majoritatii beietilor sau fetelor dintr-un grup anume au un plus de impact asupra dezvoltarii psihologice. Cei care parcurg pubertatea mai devreme decat toti ceilalti din grup, nu au nici o referinta sociala pentru aceasta experienta. Ei nu se simt doar nesincronizati ci se considera persoane cu probleme atunci cand apare acneea. Aceasta poate duce la un complex de inferioritate. Maturizarea timpurie la fete si aparitia acneei este pusa in legatura cu probleme ale imaginii corporale.
Baietii cu o maturizare tarzie pot avea probleme legate de activitatile scolare, de interiorizare si o mai mare constientizare a sinelui in comparatie cu baietii care s-au maturizat la o varsta normala. Adolescenta prelungita duce la un risc legat de consumul si abuzul de alcool, tigari, droguri – ca varianta compensatorie negativa, la fel cum exercitile fizice sau preocuparea pentru studiu – ca varianta compensatorie pozitiva, consumand mult timp, concentrarea asupra preocuparilor profesionale atletice/artistice sunt un factor protectiv pentru tinerii cu o maturizare timpurie.
Aspectele de tranzitie pubertare, cum este acneea, pot avea influente importante asupra sanatatii mentale si comportamentul adolescentilor.
In ciuda unui interes crescut pentru dezvoltarea adolescentului in general, exista inca o lipsa acuta de studii legate de experienta pubertatii si consecinta acesteia pe termen scurt sau consecintele pe termen lung.
Dezvoltarea complexelor la tineri nu trebuie vazuta ca un fapt care se intampla de la sine. Desi copiii reusesc de cele mai multe ori sa se descurce in circumstante dificile, nu pot fi sustinuti si ajutati sa creasca in conditiile aleatorii ale unor evenimente temporare. Este nevoie de ceva mai multa intentie din partea familiei, a scolii, a unor asociatii, grupuri de oamenii cu valoare.
Scolile, reprezinta un context important pentru interpretarea comportamentelor sau problemelor legate de pubertate si adolescenta. Intractiunea dintre baieti si fete in scolile mixte reprezinta un stimul pentru adolescentii cu acnee pentru a dezvolta probleme de comportament. In adolescenta, tinerii se confrunta pentru prima data cu caracteristicele corpului adult legate de atractia sexuala si aspectul fizic.
Acneea accentueaza emotionalitatea adolescentului indragostit sau implicat in relatii de prietenie si dragoste. Natura efemera a relatiilor romantice este o cauza a oscilatiilor emotionale iar acneea este o sursa de stress ce poate genera dezamagire si frustrare romantica.
Natura publica a acneei provoaca o lupta a tanarului din nevoia de a pastra aprobarea si dragostea persoanelor importante din jur. Baietii au predispozitia de a-si nega sentimentele de rusine dar ele exista. Fetele sunt invatate de societate sa stie in permanenta daca aspectul lor fizic este pe placul celorlalti. Grija pentru mentinerea unei imagini satisfacatoare a tinerelor cu acnee poate genera o stare de anxietate cronica. In plus, inceputul maturitatii sexuale a adolescentelor intensifica simultan preocuparea pentru atractivitatea sexuala si constientizarea faptului ca ar putea ajunge tinta unor glume, critici din partea fetelor sau a baietilor care le-ar putea marginaliza. Anxietatea porneste si din teama ca nu vor putea fi acceptate ca prietene si nu vor avea parte de respect si iubire in relatii cu baietii.
Un tanar cu acnee isi dezvolta identitatea prin combinatia dintre perceptia personala si reactiile sociale a celor din jurul lui. Daca intelege ca acneea este un rit de trecere care poate fi depasita iar cei din jur ii confirma ca este pasagera si tratabila tanarul nu va dezvolta tulburari de comportament. Altfel se intampla cand tanarul nu se accepta, nu se intelege, nu are suportul emotional si informativ in ceea ce priveste prevenirea si tratarea acneei, existand riscul de a a-si dezvolta insuficient imaginea de sine si stima de sine.
Pe langa efectele de ordin estetic cu implicatii in planul vietii sociale si in planul profesional, tanarul poate trai o teama de cicatrici, o teama de respingere si poate ajunge sa-si piarda respectul de sine.
Impactul psihologic al acneei este comparabil cu cel generat de boli precum astmul cronic, diabetul, artrita si chiar epilepsia. Pentru o mare parte dintre persoanele afectate de acnee, imperfectiunile pielii raman sursa principala a complexelor fizice.
Complexul de inferioritate include o serie de trairi – timiditatea, stanjeneala, nesiguranta, indoiala care pot sa apara la primele semne ale acneei. Comparatia exagerata cu persoanele cu ten frumos si sanatos provoaca sentimente de rusine si retragere. Urmele lasate de acnee sau ingrijirea neadecvata este o sursa de complexe de inferioritate. In societatea moderna, se pune accent pe aparenta. Nu este de mirare ca aceste mici defecte fizice pot fi cartea noastra de vizita. Obsedati de aspectul urmelor pe fata, unele persoane ajung sa aiba o imagine de sine distorsionata. Cand se uita in oglinda, primul lucru pe care-l observa este fata si aspectul ei si nu se vad in intregime. Fara aceste urme, gandesc aceste persoane, viata lor ar fi complet altfel.
S-ar bucura de mai mult succes, ar avea mai multi prieteni. Incercand sa camufleze cu orice pret defectul, ele uita un aspect important: sa-si puna in valoare calitatile.
Obsedati de infatisarea lor, dezvolta o uratenie inchipuita, numita de psihologi dismorfobie. Persoanele afectate sunt ferm convinse ca sunt urate sau ca au o malformatie fizica. Atentia lor se concentreaza pe zona atat de directa expusa in contact cu lumea, adica fata, incat singura lor scapare este sa apeleze la chirurgie plastica. Dar pot ramane nemultumite de rezultatul operatiei fiindca aspectul urmelor s-a imprimat in propria personalitate.
Acneea este o problema cheie a adolescentei. Preocuparile dermatologice reprezinta cel de-al doilea motiv de vizita la doctor, aspect foarte relevant pentru amploarea pe care o dau adolescentii acneei, avand in vedere cat de putin merg in general la doctor.
Autor: Psiholog Delia Ciobancan Psychedeli.ro
0 comments