De ce orezul brun este mai sanatos decat cel alb?
Cerealele sunt extrem de importante pentru o alimentatie sanatoasa, iar orezul este unul dintre cele mai populare astfel de alimente. Cultivat de mii de ani in Asia, orezul reprezinta un aliment de baza pentru jumatate din populatia lumii. De asemenea, aproximativ 23% din caloriile consumate la nivel mondial provin din orez.
Ceea ce multi nu stiu, insa, este ca in urma procesului la care este supus orezul brut pentru transformare in orez alb se distruge 67% din vitamina B3, 50% din mangan, fosfor, 60% din fier si toate fibrele alimentare si acizi grasi esentiali.
Autor : Claudia Ilies
Beneficiile orezului nerafinat (brun) pentru sanatate dovedesc superioritatea acestuia in comparatie cu cel alb:
– orezul brut este bogat in seleniu, un microelement care are o importanta majora in lupta impotriva cancerului sau a bolilor de inima, a bolilor inflamatorii sau a artritei reumatoide, previne formarea de radicali liberi in organism;
– 100 de grame de orez brun ne ofera necesarul zilnic de mangan, mineral care favorizeaza crearea acizilor grasi esentiali, aceia care formeaza colesterolul brun. Manganul este important pentru sanatatea sistemului nervos si a celui reproductiv;
– contine uleiuri in stare naturala cu beneficii pentru inima si favorizeaza scaderea colesterolului rau;
– sursa de fier, mineral esential pentru transportul oxigenului si formarea globulelor rosii in sange si cu rol in formarea celulelor noi, a hormonilor si a neurotransmitatorilor (mesageri ale impulsurilor nervoase);
– datorita continutului de fibre si a capacitatii de a intretine buna functionare a intestinului, contribuie la scaderea in greutate. Consumul unei portii de orez brun va va oferi mai multa satietate desi veti manca o cantitate mai mica;
– nu si-a pierdut proprietatea de “integral”. Studiile au demonstat ca un consum de sase portii de cereale saptamanal reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare;
– reprezinta sursa de antioxidanti;
– datorita continutului de fibre lupta impotriva cancerului de colon impiedicand toxinele si substantele cancerigene sa se instaleze in organism;
– orezul brun stabilizeaza procesul de digestie si poate preveni sau ameliora constipatia;
– spre deosebire de orezul alb care si-a pierdut proprietatile esentiale, cel brun poate ajuta la mentinerea unei glicemii stabile, motiv pentru care trebuie sa fie nelipsit din alimentatia persoanelor care sufera de diabet;
– desi anumite studii efectuate inAsia au stabilit ca exista o legatura intre consumul orezului alb si diabetul de tip 2, alte studii au ajuns la concluzia ca doua portii de orez brun pe saptamana pot reduce aparitia acestui tip de diabet cu 11%;
– sursa de energie si proteine: intrucat ofera de doua ori mai multa energie si proteine decat graul sau porumbul, orezul poate alimenta mai multe personae, astfel ca unii au vazut o legatura intre cresterea rapida a populatiei din Asia, comparativ cu Europa si America.
Daca toate acestea v-au convins sa alegeti orezul brun, probabil ca veti avea dificultati daca veti dori sa il comandati la restaurant si va trebui sa il pregatiti acasa. Tineti cont ca timpul de fierbere este dublu, dar puteti adauga apa pe durata fierberii.
0 comments