Cum sa iti transformi balconul in gradina - Woman2woman.ro


Cum sa iti transformi balconul in gradina

By on iulie 23, 2012

mancare de post

Share Button

Desi multe dintre noi visam la o gradina proprie, poate nu dispunem inca de spatiul necesar. Timpul nu este, insa, pierdut. Ne putem oricand adapta locuinta si, cu putin talent si un strop de imaginatie, balconul odinioara banal se va transforma intr-o gradina de vis.

Violeta Ene

Inainte de a porni la drumul sinuos al amenajarii unui spatiu atat de mic precum balconul, raspunde la cateva intrebari. Ce forma are balconul tau? Este mic, patrat, lung sau dreptunghic? Este acoperit sau deschis? Include si un spatiu comun cu terasa? Raspunsurile la aceste intrebari determina si lista de cumparaturi de mai tarziu (inclusiv decoratiunile), dar si tipul de plante pe care le poti cultiva.

De exemplu, daca balconul tau este patratos si mic, nu poti amplasa o bancuta de lemn sau un sezlong. Daca ai un balcon pe colt, acoperit, cauta mobila tip coltar sau etajere pentru ghivecele cu plante care sa ia forma spatiului.

Ca si in cazul unei gradini open door, trebuie sa te gandesti ce utilitate va avea spatiul tau: una mai degraba practica, de relaxare sau de conversatii intense? Pentru ca vorbim de un balcon, este important sa te axezi pe o singura utilitate a acestei „incaperi”, ca sa nu inghesuiesti obiectele in spatiu.

Nu te feri de culori! Picteaza-ti peretii cu flori, fluturi si ierburi ca sa iti scoti terasa din anonimat.

Plante si legume

Ca sa iti transformi balconul intr-un paradis al naturii, planteaza cat mai multe flori si ierburi care nu necesita spatii largi. Poti face un mix de plante perene colorate, plante agatatoare, dar si de sezon. Printre plantele care rezista cu stoicism pe balcon, daca le respecti ritmul de crestere si udare, se numara trandafirul japonez, regina noptii, muscata, begoniile si petuniile.

Nu uita nici de legumele pe care le poti cultiva cu aceeasi indemanare ca marii gradinari, doar ca… in ghiveci. Nu te zgarci cand mergi la cumparaturi si nu pleca din magazinele de specialitate decat cu cele mai bune rasaduri. Astfel, in timpul primaverii, te vei bucura de aromele de patrunjel, ceapa verde, marar, cimbru, rucola sau loboda chiar de cand deschizi usa balconului. Vara, terasa ta se va umple de aromele ardeilor iuti, busuiocului, mentei sau rosiilor cherry.

Pentru a-ti amplasa plantele in centrul atentiei, poti folosi suporturi de agatat din bambus, dar si tavi speciale pentru „recolta” de legume.

Construieste-ti micuta gradina in functie de straturi: amplaseaza plantele care au nevoie de mai mult soare sus, iar pe cele carora le place umbra, mai jos. Umple colturile cu ierburi precum rozmarinul sau busuiocul.

Nu uita sa iti uzi plantele la timp si sa le ajuti periodic in procesul de crestere adaugand ingrasamant sau compost. Odata ce amenajarea se va termina, te poti relaxa pe un sezlong sau un taburet. Cei dragi iti vor aprecia indemanarea, iar tu vei fi extrem de multumita sa-ti vezi balconul transformat intr-o oaza de liniste si prospetime.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *