Voluntariatul – o alta forma de petrecere a timpului liber
In tarile din afara, voluntariatul nu mai reprezinta de mult timp un mister pentru nimeni. Ba din contra, este ceva la ordinea zilei. Nu la fel stau lucrurile si in Romania, unde acesta a inceput sa se dezvolte „timid”, dar sigur abia dupa Revolutie. Asociat initial cu munca silita patriotica (in folosul comunitatii), astazi, din ce in ce mai multe persoane se orienteaza catre voluntariat. Mai mult de atat, a devenit chiar o „moda”. Motivele pentru aceasta schimbare sunt numeroase si diverse, fiecare in parte cu importanta lui.
Autor: Florentina Florea
Dar cu adevarat de laudat este ca acesta a prins „radacini”, s-a dezvoltat si este in plina ascensiune. Iar categoriile de varsta ale voluntarilor sunt varii, de la adolescenti, la tineri si persoane trecute de prima tinerete. Cu mic cu mare, incercam sa-i ajutam pe copiii din diverse centre de plasament. De asemenea, sa contribuim la mediul, la orasul si la tara in care locuim. De la varste fragede am inceput sa constientizam ca nu traim izolati, ca putem ajuta, chiar si fara a primi nimic… material in schimb. Ce este mai presus de acest lucru? Faptul ca scoatem din noi ce e mai de pret, ca suntem mai interesati, mai saritori, mai darnici, mai toleranti, intr-un cuvant, mai buni.
Beneficiile activitatii de voluntariat sunt multiple. Cateva dintre acestea ar fi ca putem face parte dintr-o organizatie prestigioasa si dintr-o echipa puternica. Totodata, putem sa venim in ajutorul lumii in care traim, la schimbarea si la imbunatatirea ei. Nu e putin lucru nici sa putem readuce zambetul pe chipul celor nefericiti. Astfel, constatam ca si de noi depinde fericirea celorlalti si ca de demnitatea altora depinde si propria noastra demnitate. Invatam sa ne formam deprinderi utile si multe lucruri noi. Putem da inapoi o parte din ceea ce am primit de la altii. Sa capatam experienta in vederea obtinerii unui loc de munca mai bun. Ne putem face noi prieteni si ne putem regasi prietenii, care sunt deja voluntari. Ne putem construi amintiri si putem ramane in amintirile celorlalti.
Marturie stau si intamplarile din experienta mea ca voluntara si va asigur ca recompensele sufletesti sunt pe masura. Cu fiecare copil pe care il vezi pe parcursul unei activitati, pe care il vizitezi si caruia ii dedici din timpul tau liber. Astfel ca pe parcursul si la finalul orei sau a orelor petrecute impreuna nu se poate sa nu primesti in dar macar un zambet, o strangere de mana, un multumesc, un pupic sau o imbratisare… calda si sincera. Aceste lucruri pot parea nesemnificative, simple, dar te fac sa stii ca efortul tau a servit cuiva si ca nu a fost in zadar.
Cu fiecare promovare a campaniilor si a pliantului primit, urmat de un produs donat, stii ca efortul tau a contat. Cu fiecare colecta si pachet distribuit persoanelor nevoiase, inveti sa apreciezi mai mult ceea ce ai deja. Cu fiecare persoana noua cunoscuta, iti mai faci un amic. Cu fiecare voluntar, afli o alta poveste, descoperi o alta viata. Cu fiecare curs, contribui la propria-ti dezvoltare personala. In final, cu fiecare experienta, devii mai plin, mai complet, ai numai de castigat si nimic de pierdut.
0 comments