Mainile la control!
Astazi vom aborda o tema „banala” ar spune unii, cea a spalatului pe maini. Un obicei cat se poate de simplu, care tine de cei sapte ani de acasa. Incertitudinea este daca suntem prea ocupati sau prea comozi incat sa ne mai spalam pe maini? Ori din contra, mergem pe principiul ca si asa tot ce ne inconjoara este plin de microbi si ne intrebam ce rau ne mai pot face unii in plus?
Autor: Florentina Florea
De cate ori nu am mancat pe strada sau in mijloacele de transport in comun? De cate ori nu am fost tentati sa gustam din produsele frumos aranjate pe taraba din piata, fie din proprie initiativa, fie la insistentele comerciantilor? De cate ori nu am venit grabiti de afara si primul lucru pe care l-am facut a fost sa deschidem usa frigiderului? De cate ori nu am mers chiar la toaleta si am „uitat” de ceva esential: sa ne spalam pe maini!
O regula de bun-simt spune ca inainte si dupa fiecare masa, este indicat sa ne spalam pe maini. Igiena mainilor este printre primele lucruri pe care le invatam. Oare cati dintre noi nu am mers la scoala cu sapunul, savoniera si prosopelul in ghiozdan? Si cati nu mergeam in pauza la baie sa ne spalam pe maini, inainte de a manca?
De cate ori nu am fost controlati de doamna invatatoare daca aveam aceasta trusa si nelipsita batistuta? Sa nu mai vorbim de lungimea potrivita a unghiilor si a parului.
Fie din graba, fie din comoditate, sau oricare altele ar fi motivele respectivei situatii, niciodata nu trebuie sa sarim peste aceasta rutina. Daca tinem catusi de putin la sanatatea noastra, ar trebui sa ne intereseze acest subiect.
Trebuie sa intelegem ca spalatul pe maini este obligatoriu si nu optional. Mai sus avem un colaj cu imagini care ne indruma cu regulile si ordinea etapelor pe care este necesar sa le urmam pentru a ne pastra mainile curate.
Totusi, numai apa nu este suficienta. Pentru a putea combate eficient microbii avem nevoie si de sapun. Nu ne costa mult timp, multi bani, e simplu si eficient. Aceasta trebuie sa fie o etapa de la care sa nu ne abatem daca dorim sa fim cat mai sanatosi posibil. Printr-un gest care nu dureaza mai mult de 2-3 minute, putem sa ne ferim de infectii, virusi si boli. In fond, este in joc viata noastra.
De asemenea, nu ne putem plange ca nu avem la dispozitie strictul necesar. Trebuie sa recunoastem ca oferta de pe piata este destul de variata. Fie ca este vorba de sapunuri solide, lichide, servetele uscate, umede sau geluri antibacteriene, alegerea acestora depinde de propria persoana. Produsele enumerate mai inainte ne pot scoate din situatii de urgenta. Totusi, foarte multi dintre noi omit sa le foloseasca.
Nu trebuie sa exludem si un alt aspect foarte important, acela al exemplului personal, care conteaza. Sa-i facem partasi pe cei din jurul nostru, pe care prin comportamentul nostru ii putem influenta in mod pozitiv sau din contra, negativ. Cei mai vizati sunt copii, care tind sa-i imite pe adulti. Asadar, daca tinem la ei, este musai ca vorbele si sfaturile nostre sa fie in concordanta cu faptele noastre. Astfel, riscam sa-i inducem in eroare.
Pentru a marca importanta acestei actiuni de nelipsit, exista chiar si o zi inchinata acestei activitati devenita reflex. Mai exact, Ziua Mondiala a Spalatului pe Maini, care se sarbatoreste pe data de 15 octombrie a fiecarui an.
One Comment