Familia moderna – Woman2woman.ro

Familia moderna

By on February 8, 2012
Share Button

Autor: Psiholog Delia Ciobancan Cabinet-psihologic-online.ro

familia moderna

Opusa, dar nu totalmente familiei traditionale este familia moderna. Modernitatea este diferita sau chiar opusa perceptiilor traditionale. Societatea moderna este mereu in schimbare, iar in momentul in care modul de viata traditional e inlocuit de unul mult mai complex, avansat tehnologic, modernitatea apare ca efect al acestor schimbari. Prin contrast, familia moderna se bazeaza pe individualism ca valoare, ceea ce explica cresterea spectaculoasa a numarului divorturilor si toleranta din ce in ce mai mare fata de acest fenomen social, femeia capata independenta economica, copiii au un mai mare control asupra propriului destin. Pe langa avantajele aduse de modernitate, oamenii trebuie sa faca fata unor noi provocari, unor noi conflicte si dezavantaje.

Valorile familiei moderne intemeiaza un stil de viata distinct de cel al familiei traditionale: autoritatii i se substituie ca valoare focala cooperarea. Si ea este sustinuta de valori ca: egalitatea, schimbarea, comunicarea.
Familia moderna se caracterizeaza printr-o accentuata flexibilitate a structurii de autoritate si putere. Nu mai exista un model unic, dominant, in care barbatul decide, atat in privinta hotararilor care vizeaza viata conjugala, cat si a celor care privesc relatia parentala, asa cum se intampla in traditionalitate. Relatia moderna surprinde reciprocitatea puterii si autoritatii, pe diferite nivele si in diferite intensitati, in contextul mai general al unui egalitarism afirmat si, tot mai des, pus in practica.

Plecand de la aceste considerente si analizand actualele tendinte, ca o alternativa la aceste stiluri de viata, putem aprecia ca, in viitor, valoarea focala ar fi individualitatea, sustinuta de competitie, nonconformism, singuratate. Autoritatea si puterea in familia moderna se afla intr-un permanent proces de constructie si reconstructie, in functie de negocierile ce au loc intre parteneri, de atitudinile si comportamentele acestora vis-a-vis de rolurile pe care le indeplinesc in familie si de statusurile ocupate in afara ei.

Cuplul modern, intre emancipare si disolutie este pus in fata a doua efecte majore. Pe de-o parte, realizarea unui compromis intre tendinta femeii de a deveni o fiinta mobila – activa – autonoma si acceptarea de catre barbat a unei forme atenuate de sedentarism, pasivitate-dependenta. Cu alte cuvinte, o intalnire a celor doua sexe intr-un punct de echilibru, o simbioza intre viata publica si cea privata, valorizate, atat de catre barbat, cat si de catre femeie. Acest model de relationare intre cele doua sexe ar reprezenta forma cea mai viabila si functionala de uniune si, poate, unica solutie de a salva familia, ca institutie sociala, in perspectiva anilor ce vor urma.

Pe de alta parte, nerealizarea compromisului intre tendinta femeii de a deveni o fiinta mobila – activa – autonoma si acceptarea de catre barbat a unei forme atenuate de sedentarism pasivitate- dependenta. Nu va exista, practic, un punct de echilibru, ci o permanenta intrecere intre femeie si barbat (in a-si dovedi lor insisi, dar si celuilalt ca sunt mai buni), o competitie a sexelor in care cuplul nu are prea mult de castigat. Desigur, in anumite domenii femeile vor intrece barbatii, in altele vor ramane in urma lor, manipularea fiind una din modalitatile la care se va apela in aceasta infruntare care pune mai presus mandria si nu ratiunea, ambitia si nu sentimentul.

Delia Ciobancan

Sursa foto: videohive.net

Autor: Psiholog Delia Ciobancan Cabinet-psihologic-online.ro
Articole de acelasi autor

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *