Cum atingem succesul - Woman2woman.ro


Cum atingem succesul

By on martie 18, 2012

mancare de post

Share Button

Autor: Sorin Dumitru – Psihoterapeut, Consilier psihologic, Coach

succesCum stim ca avem succes? Atingand ceea ce ne-am propus sau chiar depasind, nu-i asa? Prin urmare, o prima regula in a avea succes este sa ne propunem ceva ce poate fi atins, ceva clar. Pare simplu, stiu, dar cati dintre noi avem un scop clar stabilit in legatura cu profesia noastra, cu sanatatea, cu nivelul financiar, cu relatiile etc.?

Metoda SMART

Banuiesc ca va este destul de cunoscut conceptul de scop SMART. Un astfel de scop are mult mai multe sanse de a fi atins. Atingerea scopului, in continuare, este jumatate din atingerea succesului, dar este un lucru important, de asemenea.

Pe scurt, pentru reamintire sau descoperire, un scop este SMART atunci cand este clar definit, cand este stabilit astfel incat, atunci cand il atingi, sa-ti dai seama ca ai facut-o.

SMART este un acronim si vine de la urmatoarele caracteristici:

Specific – „vreau sa comunic mai bine” nu este atat de specific. Nu-mi dau seama nici cand ajung sa comunic mai bine si nici nu stiu ce sa fac sa-l ating. Scopul ar trebui sa arate calea pentru a fi cat mai eficient. Mai specific decat „vreau sa comunic mai bine” este „vreau ca prietenul meu sa inteleaga cand nu am chef sa iesim in oras cu prietenii lui, intr-un mod in care sa nu se mai supere”.

Masurabil – inseamna sa stiu cand l-am atins. In cazul scopului de mai sus, „cum stiu ca prietenul nu s-a suparat? Cum masor supararea lui?”. Raspunsul poate fi „cand are un comportament similar cu a ma intreba cu zambetul pe buze <<Bine iubito? Si ce si-ar dori ingerasul meu sa facem?>>”

Realizabil (Achievable) – „sa ma placa toata lumea” sau „sa ma placa colegul acela al meu frumusel” uneori este nerealizabil. Pe al doilea il puteti testa o perioada, dar daca insistati prea mult, s-ar putea sa ratati un frumusel care va pretuieste.

R-ul vine de la Realistic (acelasi lucru cu Realizabil) sau de la Relevant – desigur, am scuti efort daca am incepe cu acest criteriu, dar RSMAT nu suna la fel de bine. Relevant este un scop care ne atinge o nevoie, o dorinta, sau care contribuie la un scop care atinge o nevoie sau dorinta. Acest criteriu distinge intre a investi efort pentru noi sau doar a face altora pe plac. Un scop irelevant ar fi, de exemplu, sa te placa mama baiatului de care te-ai despartit. Daca are o parere negativa despre tine… bucura-te ca te-ai despartit. Nu este un criteriu dupa care sa renunti la o relatie, dar este un bonus daca deja ai facut-o.

Limitat in Timp – daca nu ne stabilim o data de finalizare, adesea vom simti ca pierdem timpul, ca a trecut prea mult de cand ni l-am propus si pana cand l-am atins si asta ne va stirbi din bucuria de a-l fi atins. Cu siguranta este greu de ghicit cat timp iti va lua sa-ti gasesti un iubit, sa zicem, dar daca ar fi sa hotarasti ca de astazi intr-o luna vei avea unul, nu-ti vine sa te gandesti cum sa contribui si tu ca sa se intample?

Drumul spre succesFragmentarea scopurilor

O metoda de a grabi atingerea unui scop este fragmentarea acestuia in scopuri mai mici sau in etape… asa cum imprumutul se returneaza in rate. Daca vreau sa ajung doctor, gandul la atata facultate poate fi descurajator, dar as putea, macar, sa deschid o carte in acea arie a medicinii care ma intereseaza.

Considerand ca am vorbit suficient despre subiectul atingerii scopului, ce altceva ne mai trebuie sa atingem succesul?

Regulile atingerii succesului

Sunt convins ca ati atins multe scopuri de-a lungul vietii, dar rareori ati simtit ca ati avut succes. Un scop poate fi sa merg pana in sufragerie sa aprind televizorul, dar rareori atingerea acestui scop poate fi considerat succes. Doar anumite scopuri ne fac sa ne simtim ca avem succes. Cum ne dam seama care? Ei bine, aici ar fi un punct potrivit sa introduc conceptul de reguli.

Cand noi suntem mici (ca toate pleaca de acolo), si nu stim mare lucru despre viata, si cand cautam aprecierea parintilor, urmarim sustinut sa obtinem „bravo” din partea lor. Cand auzim acest cuvant magic, ne simtim si vazuti si iubiti (cam tot ce vrea un copil sau adult de la ceilalti). „Bravo” ne traseaza regulile. Daca a ne lega la sireturi se alege cu un „bravo” la un moment dat, dar apoi nu se mai alege, invatam ca trebuie sa ne chinuim, sa facem lucruri din ce in ce mai grele ca sa meritam iubire. O lectie foarte buna, de altfel, pana la un punct. Aceasta este una din regulile in functie de care avem sau nu succes. M-am chinuit suficient sa ating acest scop? Daca da, am dreptul sa simt ca am succes.

In general, depasirea unui obstacol ne face sa ne simtim mai bine cand atingem scopul. Dar regula poate fi mai pretentioasa, cu variante mai putine de trecere. De exemplu, „am succes doar daca mai intai pare ca situatia respectiva este imposibila si eu gasesc o cale dupa mult efort.”

Asta este comparatia cu sine. Mai exista si o comparatie cu altii. „Cine este mai bun/a dintre mine si X (dupa un anume criteriu pe care eu il consider singurul criteriu important din lume – gen „care are mai multi bani”)?” In acest caz consider ca am succes daca scorez inalt la un criteriu pe care cred ca toata lumea il are, dar, de fapt, sunt departe de realitate. Mai mult, nu doar ca regula noastra nu este una universala, mai tindem si sa ne comparam doar cu acele persoane pe care le consideram superioare. Daca le depasim, desigur, vom cauta alte persoane care sa ne confirme ca sentimentul de lipsa de valoare pe care il avem este „corect”.

Regulile sunt dobandite in copilarie si sansele sa te prinzi singur/a de ele sunt foarte mici, inclusiv pentru psihologi. Dar acesta este cel de-al doilea element important al succesului si implicit, al adorarii vietii.

succesIata, deci, cheia succesului! Noi suntem in controlul starii de succes! Si ne-o oferim cam cat de des avem impresia ca o meritam (de obicei, foarte rar). Ce ne impiedica sa ne-o oferim mai des? Regulile pe care le avem. De unde avem aceste reguli? Din acelasi loc de unde am luat si abilitatea de a ne lega la sireturi. Ce vom face acum ca am aflat asta? Cel mai probabil nimic. Ni se va parea absurd sa ne simtim bine atat de des! Ni se va parea ca trisam. Mult mai usor ne va fi sa ne vedem, in continuare, de nefericirea noastra si sa cautam acel succes care ne va face sa ne simtim bine, fara sa trebuiasca sa contribuim si noi la aceasta stare. Pentru ca „nu vreau sa trisez”. Dar, de fapt, tu ai fost trisat cand ai fost convins sa adopti aceasta regula.

De ce ai crede ca nu ai succes chiar in momentul acesta? Ce-ar trebui sa se intample ca sa ai succes? Gandeste-te putin la asta si apoi intreaba-te „cine zice ca trebuie sa se intample asta ca sa crezi despre tine ca ai succes?” Tu, nu-i asa? Pai atunci de ce nu ai fi mai darnic cu tine? Ce-ai cu tine? Ti-ai pus piedica atunci cand erai mic si inca nu te-ai iertat nici acum pentru asta?

Stiu ce te gandesti. Te gandesti ca daca ai crede ca ai succes acum n-ai mai face nimic. Ce rost mai are? Doar pentru asta o faceai. Si te mai gandesti ca ceilalti ar putea rade de tine. Pentru ca succesul acesta, pana la urma, nu este despre tine, ci despre ce cred ceilalti. Cum sa crezi tu ca ai succes cand toata lumea este convinsa ca ai dat-o in bara? Te invit atunci sa pui intrebarea astfel: „cine decide cand ai tu succes?” Un altul din afara? Cu ce drept? De cand este oricine specialist in obiectivitatea succesului? De cand poate cineva sa stabileasca in ce moment a atins altcineva succesul? Succesul este o stare. Reprezinta linistea mentala data de confirmarea ca esti valoros, ca meriti iubire, ca esti demn sa existi. Dar, in continuare, cine decide toate astea? Cine decide cand esti valoros, cand meriti iubire, cand ai dreptul sa existi?

In legatura cu „daca simt ca am succes cu usurinta, nu mai fac nimic”, de fapt lucrurile sunt exact invers. Daca ceea ce facem este pentru a fi incantati de noi si acum suntem incantati mai cu usurinta, atunci de ce sa nu facem mai mult? Tocmai ne-am eliberat programul sa facem mai multe lucruri interesante. La urma urmei de ce ne-am nascut? Ca sa experimentam si sa savuram viata sau pentru a ne da bucurie cu pipeta?

Mai mult, ceea ce facem va avea un impact mult mai mare. Tocmai ca suntem in plin succes, tocmai ca nu trebuie sa ne abatem de la drumul nostru pentru a lovi si criteriile celorlalti, avem mai mult timp si energie sa facem ceea ce ne-am propus sa facem la un nivel colosal. Cu siguranta a atinge scopuri ofera o stare mai placuta decat inactivitatea, iar cand activitatea este imbracata intr-o senzatie de succes, curge cu atat mai usor.

Poti sa te simti ca ai succes si cand nu faci bani? Cu siguranta. Mai mult, chiar! Poti sa descoperi bucuria in acea activitate prin care faci bani. Ce te face sa te bucuri de ceva? Trebuie sa corespunda unor criterii, nu-i asa? Cine crezi ca stabileste aceste criterii?

sorin dumitru
Autor: Sorin Dumitru
Psihoterapeut, Consilier psihologic, Coach
Consilieresicoaching.ro

 

Surse foto: eusebioarroyojr.com, examiner.com, wallpapers4u.yolasite.com

______________________________________________________________________________

Te-ar putea interesa si…

cuplu

Fericirea in cuplu

       relatii

 

 

 

 

Acceptarea nevoilor,            Fericirea in cuplu             Construirea si 
calea spre o relatie                                                  gestionarea relatiilor
armonioasa

_____________________________________________________________________________

Vezi si alte articole din sectiunea Relatii

________________________________________________________________________________

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *