Cultivarea morcovului - Woman2woman.ro


Cultivarea morcovului

By on mai 16, 2012

mancare de post

Share Button

morcoviMorcovii pot infrumuseta oricand un platou de cruditati sau de aperitive, sunt potriviti pentru aproape orice fel de mancare si aduc o serie de beneficii sanatatii noastre. Insa, daca vrei sa fii sigura de existenta tuturor calitatilor morcovului si iti doresti sa ii ai mereu in bucatarie, gradina proprie este cea mai buna alegere. Asa vei putea controla modul de crestere si ingrijire si te vei asigura ca morcovii pe care ii folosesti in mancarurile tale sunt de cea mai buna calitate. In plus, o astfel de activitate se poate transforma usor intr-un hobby si intr-o modalitate placuta de a petrece timpul liber.

Morcovii pot avea o mare varietate de culori, incepand cu binecunoscutul portocaliu, galben, roz, violet sau alb. La noi se comercializeaza si se cresc morcovii portocalii, in timp ce morcovii mov sunt comuni in Afganistan si India, iar roz, albi si galbeni in Europa. Toti morcovii sunt gustosi, contin vitamina A, substante nutritive si fibre. Ceea ce variaza, insa, este componenta nutritiva.

Morcovii mov contin antioxidanti in cantitate mai mare decat a celorlalti si chiar mai mare decat afinele.

Exista doua soiuri principale de morcovi: recolta timpurie si cultura principala. Morcovi timpurii de recoltare pot fi recoltati inainte de a ajunge la maturitate deplina, sunt mai gustoasi si mai dulci. Acesti morcovi sunt de obicei recoltati in luna mai. Morcovii timpurii de recoltare au nevoie de mult soare, in timp ce morcovii de cultura trebuie feriti de lumina puternica din timpul verii.

morcoviMorcovii sunt usor de cultivat

 

E foarte usor sa plantezi si sa cresti morcovi. Deoarece sunt niste radacini care se cultiva subteran, morcovii sunt extrem de robusti si nu au nevoie de prea multa atentie. Prin urmare, orice incepator in ale gradinaritului poate creste morcovi.

Chiar daca morcovii nu au nevoie de atentia ta, ei au nevoie de un sol sanatos, bine sapat, fara bucati compacte sau pietre. Acestea pot modifica forma morcovului. Pe langa acest tip de pamant, morcovii mai au nevoie si de lumina.

Vestea buna este ca morcovii pot fi plantati pe tot parcursul anului, astfel ca oricand te hotarasti sa te apuci de gradinarit, poti incepe imediat.

Pregatirea pamantului si semanarea

 

E bine ca pamantul sa fie pregatit din timp si curatat de buruiene si resturi ale culturilor anterioare. Apoi acesta se niveleaza si se introduc ingrasamintele.

Semanarea se poate face atat in apropierea iernii, adica la sfarsitul lunii noiembrie, cat si primavara, in lunile martie si aprilie, sau vara, la inceputul lunii iunie.

Semintele se seamana in solul gata pregatit, la o adancime de 2-3 centimetri si pastrandu-se o distanta de cca 3 centimetri intre ele. Asta deoarece morcovi vor avea nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. In cazul in care distanta dintre seminte este prea mica, odata cu cresterea radacinilor va trebui sa incepi sa raresti morcovi pentru a creste frumosi.

Sanatatea morcovuluimorcov stricat

 

Morcovii pot fi afectati de o serie de „boli” specifice, printre care: putregaiul umed, alternarioza morcovului, fainarea, putregaiul alb, septorioza patrunjelului, sau de daunatori ca: viermele sarma sau paduchele verde al morcovului.

Cele mai multe dintre problemele care pot afecta morcovii sunt eliminate printr-o pregatire atenta a solului pentru noua cultura. Si asta inseamna atat curatarea de resturi ale culturilor anterioare, cat si pastrarea unei distante de 3-4 ani intre semanarea noii culturi. La aceste masuri se adauga evitarea culturivarii morcovului in soluri argiloase si cu exces de umiditate si  folosirea la semanat a unei seminte dezinfectate cu apa calda la 50 ºC timp de 15 minute. Morcovii pot fi protejati impotriva mustelor prin tratamente cu infuzii de plante puternic aromate: pelin, foi de ceapa sau usturoi. De asemenea, de ajutor ar putea fi si plantarea a unor plante aromate si puternic mirositoare intre morcovi. Asa, nu doar morcovii vor fi mai protejati, ci vei avea si o gradina mai bogata.

Dupa recoltare, radacinile se curata de pamant  si se pastreaza in pivnite, feriti de caldura si umiditate. Pastrati in conditii optime, morcovii pot sa isi pastreze proprietatile pana la 3 luni.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *