Acceptarea nevoilor, calea spre o relatie armonioasa - Woman2woman.ro


Acceptarea nevoilor, calea spre o relatie armonioasa

By on februarie 2, 2012

mancare de post

Share Button

Autor: Psiholog Delia Ciobancan Cabinet-psihologic-online.ro


cupluAi putea crede ca esti pregatita pentru o relatie in adevaratul sens al cuvantului. De asemenea, cand vine vorba de partener, ai putea sa ii reprosezi cateva lucruri care tie ti se par esentiale intr-o relatie. Insa, tu cat de implicata esti? Relatia voastra inseamna „eu si tu” sau „noi”? Respect, comunicare, afectiune, implicare, cunoasterea nevoilor tale si ale celuilalt, atentia fata de nevoile tale si ale celuilat. Acestea  sunt elementele de baza ale unei relatii solide. 

A fi om inseamna a avea nevoi. Intelege si accepta-ti nevoile. Intelege si accepta nevoile celui de langa tine!

Intr-o societate orientata spre profit, spre materializarea obiectivelor a ajuns ca NEVOIA sa fie ceva care te transforma intr-o persoana slaba, dependenta, incapabila sa se descurce prin fortele proprii. A avea nevoie de iubire, de afectiune, de recunoastere sau de suport emotional a devenit mai degraba un dezavantaj.

A fi om inseamna a avea nevoi. Individul lupta in fiecare clipa pentru satisfacerea acestor nevoi de la cele elementare (fiziologice) urcand pe scara ierarhiei pana la nevoile de autorealizare.

Psihosocilogul francez Jacques Salome a fundamentat ideea nevoilor relationale care sunt de importanta vitala pentru supravietuirea fiintei umane. Acestea sunt:

  1. nevoia de a vorbi despre tine
  2. nevoia de a fi ascultat si inteles
  3. nevoia de a fi recunoscut
  4. nevoia de a fi valorizat
  5. nevoia de-a exercita o influenta asupra mediului
  6. nevoia de intimitate

Este in regula sa ai dorinte, nevoi. Nevoia nu inseamna neaparat slabiciune.

Aceste nevoi sunt esentiale si este necesar a fi indeplinite in orice relatie: relatia cu parintii, relatia cu copiii, relatii profesionale sau relatia de cuplu. Poate tocmai cand ne referim la aceste nevoi relationale, societatea le eticheteaza drept slabiciune. Este in regula sa ai dorinte si sa vrei ceva, dar in momentul in care spui “am nevoie” perceptia este de „fundamental gresit”. Profilul omului modern este definit prin “eu nu am nevoie de nimic, eu detin controlul”. A nega nevoile inseamna a te autofalsifica, a trai in minciuna – in primul rand cu propria persoana.

Sursa foto: vi.sualize.us

DeliaC_psiholog
Autor: Psiholog Delia Ciobancan Cabinet-psihologic-online.ro
Articole de acelasi autor

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *