5 mituri despre sport - Woman2woman.ro


5 mituri despre sport

By on iunie 2, 2012

mancare de post

Share Button

sportCand vine vorba de sport, cei mai putin obisnuti cu astfel de activitati cauta tot felul de scuze si pretexte. Acuzat ca dauneaza sanatatii sau ca ne transforma in monstri luptatori inestetici, sportul continua sa fie practicat atat de cei care urmaresc sa atinga dimensiunile ideale, cat si de cei care vor sa se mentina sanatosi. Cu toate zvonurile care circula despre sport, incepi sa te ingrijorezi si sa te intrebi: oare merita sa ma apuc? De fapt, aceasta este atitudinea celor care nu obisnuiesc sa faca exercitii fizice si programul lor nu include alergatul, aerobicul sau mersul la sala. Cei care sunt deja obisnuiti cu astfel de activitati au doar cuvinte de lauda.

Autor: Mihaela Dinu

1. Sportul ajuta la detoxifierea organismului – Adevarat

Sportul nu ajuta doar la obtinerea unei conditii fizice sau a unui corp de invidiat. Un alt merit il are in detoxifierea organismului nostru. Si nu e vorba doar de transpiratia prin care se elimina toxinele, ci si la angrenarea unui intreg sistem care are ca scop detoxifierea. E vorba de sistemul limfatic. Situat in derma, prin intermediul acestuia substantele grase si vitaminele liposolubile (A, D, E, K) sunt transportate pentru a fi ulterior absorbite prin stomac. Sistemul limfatic nu are o pompa, asa cum este inima pentru sistemul sangvin. Limfa se deplaseaza in corp prin miscarea acestuia si, tocmai de aceea sportul, exercitiile fizice facute in mod regulat sunt extrem de indicate pentru o mai buna detoxifiere a organismului.

2. Sportul nu este indicat oricui – Partial adevarat

Toata lumea ar trebui sa faca sport, insa nu orice sport. Sunt persoane cu anumite afectiuni, care ar trebui sa evite activitatile fizice care le dauneaza. De asemenea, anumite tipuri de sport trebuie urmate cu atentie dupa o anumita varsta. Insa cele mai multe dintre exercitiile fizice pe care le poti face indiferent de varsta sunt: mersul pe jos sau cu bicicleta, inotul, dansul, golful, gimnastica. Exista si sporturi care presupun un efort mai mare, o viteza de reactie sportita si miscari mai bruste si care sunt neindicate dupa o anumita varsta. Printre acestea se numara tenisul.

3. Practicarea sportului de performanta faciliteaza aparitia ridurilor – Fals

Practicarea unui sport in sine nu este nociva pentru ten si nu imbatraneste pielea. Din cauza efortulului  intens, sportivii de performanta sunt mai predispusi la o mimica (incruntare sau fortare a muschilor fetei), care, in timp, sa poata cauza riduri de expresie. Asta se intampla insa si in cazul persoanelor posomorate sau prea vesele, care rad in mod frecvent. Combinate cu practicarea sportului afara, indiferent de conditiile meteo si fara o ingrijire adecvata a tenului, sigur ca orice piele se rideaza. Insa, ingrijita corect, protejata pe soare si vreme urata, pielea sportivilor poate ramane la fel de neteda. Asadar, nu sportul este vinovat de ridurile profunde ale tenului, ci ingrijirea incorecta a pielii.

4. Sportul nu trebuie practicat in timpul sarcinii – Fals

Exista cazuri in care femeile au probleme cu sarcina si sunt sfatuite de catre medic sa nu depuna deloc efort. In aceste cazuri este clar ca sportul poate dauna atat fatului, cat si mamei. In lipsa unor probleme medicale, insa, sportul este la fel de benefic ca si in cazul femeilor care nu sunt insarcinate. In timpul sarcinii, femeile trebuie sa se menajeze, pentru a nu pune sarcina in pericol. Desigur ca, in cazul in care femeia este amatoarea sporturilor extreme, recomandat ar fi sa renunte la acestea in timpul sarcinii. In cazul aerobicului, dansurilor sau a altor sporturi care nu iti pun integritatea fizica in pericol, continuarea acestora este acceptata. Trebuie sa se evite, insa, inceperea practicarii unui sport in timpul sarcinii si ce presupune un efort mai mare decat cel cu care corpul gravidei este deja obisnuit. Prin urmare, daca toata viata ta ai fost o sedentara, nu te apuca de maraton in timpul sarcinii.

5. Sportul duce la deformarea corpului si aparitia muschilor proeminenti si inestetici – Fals

In primul rand, nu orice sport creste masa musculara in mod vizibil. Sportul fara greutati sau exercitiile pentru care folosesti greutati mici te vor ajuta doar sa iti definesti musculatura si sa capeti un corp armonios si bine definit. Pentru ca muschii tai sa devina proeminenti ai nevoie de ani intregi de antrenament cu greutati din ce in ce mai mari. Oricum, daca ti se pare la un moment dat ca ai atins forma perfecta si orice microgram sau micron in plus de muschi te-ar face sa arati inestetic, te poti opri 🙂 Insa, daca nu apelezi la greutati mari si nu consumi suplimente speciale pentru sportivi, nu ai de ce sa te ingrijorezi.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *