5 flori de vara care iti vor scoate gradina din anonimat
Datorita dimensiunii lor, plantele de vara pe care ti le prezentam pot inflori frumos si sanatos in solul din gradina, dar si in ghiveci. Mai mult, toate sunt perene si usor de ingrijit, iar florile lor multicolore te vor incanta de la inceputul verii pana in toamna.
Autor: Violeta Ene
1. Leandrul
Leandrul sau Nerium Oleander este o planta de origine mediteraneana deloc pretentioasa. Culorile florilor sunt in general albul si rozul, dar exista si variante ciclamen sau galbene. Leandrul poate ajunge pana la 2 metri inaltime plantat in ghiveci si pana la 6 metri daca este in sol afara. Pe timpul verii, ideal este sa fie scos intr-un loc insorit. Pentru ca este toxic, trebuie sa fii extrem de atenta daca ai copii sau animale in casa. Nici tu nu esti ferita de pericol, asa ca spala-te bine pe maini dupa ce iei contact cu aceasta planta.
2. Coreopsis
Coreopsis face parte din familie de plante Asteraceae si este inrudita cu floarea soarelui. Florile sale sunt galbene, aurii spre maro sau rosii.
Planta este perena si infloreste in lunile iunie-septembrie. Ajunge la o inaltime de 70 cm si la un diametru de 60 cm. Coreopsis are nevoie de multa lumina directa de la soare. Solul care ii prieste trebuie sa fie afanat si moale. Poti folosi ingrasamant la plantare.
3. Margareta
O alta planta perena care infloreste pe tot parcursul verii este margareta. Ajunge la o inaltime de 80-100 cm si un diametru de 50 cm. Cu flori albe si delicate, margareta este o planta ce prefera solul nisipos si locurile insorite ca sa creasca mare si sanatoasa. Pentru ca este vara si canicula nu le prieste, margaretele trebuie udate zilnic, iar solul trebuie verificat.
4. Fluturasi (Cosmos)
Iubite pentru florile lor mari cu diametru de 10 cm, fluturasii sunt plante perene, care infloresc in lunile iunie-octombrie. Florile sunt rosii sau galbene. Chiar daca pot supravietui si in locuri mai umbroase, fluturasii depind de soare ca sa faca flori mai multe. Temperaturile caniculare nu le afecteaza foarte tare. Fluturasii pot rezista la caldura mai mare decat alte plante.
5. Floarea soarelui (Helianthus annuus)
Daca vrei o gradina cu accente rustice, colorata si vesela ca in povesti, nu trebuie sa iti lipseasca floarea soarelui. Nu are nevoie de conditii speciale de crestere, asa ca poate fi insamantata chiar si de cei mai neinitiati gradinari. Prefera insa solul nisipos sau argilos, iar acesta trebuie udat des pana semintele incoltesc. Originara din SUA, floarea soarelui este o planta anuala care se poate semana in aprilie si mai. Daca „gradina” ta este deocamdata doar in balcon, afla ca exista specii de talie joasa care pot fi plantate si in ghiveci.
0 comments