Vrei o bucatarie moderna? - Woman2woman.ro


Vrei o bucatarie moderna?

By on January 15, 2013
Share Button

mobila pentru bucatarieConceptul de mobilier bucatarie a suferit transformari radicale in design-ul contemporan, poate mai mult decat oricare alt tip de mobilier. Si aceasta nu neaparat in sensul aparitiei unor forme noi – desi s-a intaplat si acest lucru – cat in sensul schimbarilor aparute in organizarea, functionarea si destinatia acestui spatiu. Daca, intr-o reprezentare clasica, aceasta zona a locuintei era strict delimitata si destinata gatitului, acum devine o componenta vie a vietii noastre sociale, o zona a interactiunii, inglobata in alt spatiu sau extinzandu-se pentru a servi si unor alte scopuri.

Autor: Andreea Istrate

La nivel fizic, putem vorbi, de pilda, despre materialele folosite. Un exemplu ar fi acela al blatului de lucru, o tendinta care se bucura de o popularitate in crestere fiind inlocuirea celui clasic, termorezistent, cu unul din inox, care poate integra, eventual, si o chiuveta “turnata”. Avantajul principal ar fi acela ca se curata si se intretine foarte usor, alt avantaj fiind legat de aspect. Daca vorbim de minusuri, trebuie sa spunem ca se poate zgaria relativ usor, dar si acest lucru poate fi privit intr-o cheie pozitiva: in timp, aspectul se uniformizeaza, aratand mai bine decat initial – practic, se comporta precum pielea naturala sau precum vinul.

bucatarie metalica

Exemplele de astfel de materiale care le inlocuiesc partial sau integral pe cele clasice ar putea continua. Alte transformari pur fizice sunt cele care tin de sistemele de inchidere/deschidere, de profilele folosite sau de compartimentare – toate acestea traducandu-se in functionalitatea efectiva a fiecarui corp de mobilier.

O alta transformare despre care trebuie sa vorbim este cea conceptuala, care se refera la functionalitatea intregii bucatarii. Corpurile nu mai sunt dispuse dupa criterii clasice, decat daca spatiul nu permite. Foarte apreciata este prezenta unei ‘insule’ centrale, care poate functiona ca zona de lucru sau ca loc in care se poate lua micul dejun sau o gustare in timpul zilei.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *