Traumele din copilarie si emotiile negative iti influenteaza viata? Iata ce optiuni exista - Woman2woman.ro


Traumele din copilarie si emotiile negative iti influenteaza viata? Iata ce optiuni exista

By on septembrie 6, 2020

mancare de post

Share Button

Daca in situatii similare ai reactii puternic negative, a caror amplitudine nu poti sa o explici doar analizand prezentul, e posibil sa fie modul in care traumele din copilarie iti afecteaza viata. Greu de identificat si aproape imposibil de inteles fara ajutorul unui terapeut, experientele traumatizante din vremea copilariei isi pot pune amprenta pe viata ta de adult si iti pot crea dificultati.

Traume din copilarie - gestionarea emotiilor

Traume din copilarie – gestionarea emotiilor

Specialistii vorbesc despre cinci rani ale copilariei si care pot sa ne influenteze viata la maturitate: rana de respingere, de abandon, de umilire, de tradare si rana de nedreptate. Cum se manifesta acestea in viata adultului? De fiecare daca cand trecem prin situatii care ne reactiveaza ranile din copilarie

Ce provoaca trauma in copilarie? Raspunsul e simplu: orice situatie ne poate provoca o trauma in copilarie. Asta depinde atat de modul in care ceilalti se comporta cu noi, dar si modul in care noi, in copilarie, intelegem si integram experientele, trairile, situatiile.

“Orice experienta neplacuta poate fi traumatizanta, in functie de sensibilitatea si emotivitatea subiectului (copilului), dar si in functie de intensitatea episodului traumatic. Sa-i spui unui copil in fiecare zi ca este prost sau nu este in stare de nimic poate avea un efect devastator.” , spune Sorin Lucaci (citeste interviul complet aici), psiholog si lector la Fundatia Calea Victoriei, unde sustine si un curs despre traumele din copilarie.

Din pacate, reactiile la ranile emotionale nu sunt gandite, rationale. De altfel, spune psihologul, “suntem obisnuiti sa uitam episoadele traumatice (…), dar cu prima ocazie cand sunt apasate anumite butoane, rana emotionala iese la suprafata din subconstient.” Prin urmare, daca te confrunti cu stari si emotii negative sau reactionezi exagerat la anumite situatii si asta iti afecteaza viata sau relatiile cu cei din jur, ar trebui sa ceri sfatul unui psihoterapeut.

Daca te simti frustrat, furios, nemultumit, jignit, umilit sau raniti adesea, nu doar uneori, daca aceste sentimente negative te afecteaza, ar trebui sa ne intrebam de ce ne simtim asa. La fel si in conditiile cand aceste situatii ne fac sa reactionam si ne raman in minte.

Insa traumele din copilarie nu sunt vinovate doar de reactiile noastre emotionale, ci si de actiuni distructive in relatii, inclusiv de ruperea, destramarea relatiilor de cuplu, mai spune Sorin Lucaci. Chiar daca multi dintre noi am considera ca terminarea unor relatii ar tine strict de evenimentele recente, problema ar putea fi mult mai profunda. Cauza ar putea sa o reprezinte ranile din copilarie. In special daca urmam acelasi comportament in mai multe relatii din viata de adult.

Despartire - relatii

Prin urmare, daca nu ai relatii sanatoase ori emotiile iti afecteaza negativ viata, nu ezita sa ceri sfatul specialistului. Psihoterapia te poate ajuta nu doar sa descoperi problemele, sa le identifici, dar si sa gasesti solutii pentru a-ti gestiona emotiile si pentru a avea o viata emotionala si relatii mai bune.

Primul pas pentru rezolvarea il reprezinta identificarea emotiei. Dupa cum spune si Cristina Lotru, coach si lector al Fundatiei Calea Victoriei (citeste interviul complet aici), “a gestiona emotiile negative inseamna a le recunoaste, a le numi, acccepta si transforma.” Cu cat apelam mai repede la specialist, cu atat vom intelege si vom remedia mai devreme problemele, insa, asa cum spune specialistul, “oamenii aleg, de obicei, sa lucreze mai mult cu emotiile lor negative atunci cand acestea ating un punct culminant si nu mai pot fi gestionate individual. De aceea, apeleaza la un specialist.”

Cum dobandim abilitatea ne a ne gestiona emotiile negative, de a cultiva relatii sanatoase cu cei din jur si de a obtine, pana la urma linistea si echilibrul emotional? “Autocunoasterea si dezvoltarea personala ne pregatesc in cazul gestionarii oricarei emotii negative in viata noastra. Odata ce devin constient de reactiile mele emotionale, ce anume le declanseaza, unde sunt localizate in corp, ce schimbari pot aduce in viata mea pentru a elibera o emotie negativa repetitiva, pot alege constient cum sa le exprim pe cele negative si cum sa le cultiv mai des pe cele pozitive”, conchide Cristina Lotru.

Una dintre problemele secolului nostru o reprezinta anxietatea. O emotie care poate sa devina o piedica atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

anxietate

Insa si in acest caz, pe langa interventia psihoterapeutului , exista o serie de tehnici de respiratie si relaxare pe care le putem folosi.

Alice Macrina Cornea, psiholog si lector la Fundatia Calea Victoriei, aminteste intr-un interviu cateva tehnici care pot fi utilizate in cazul anxietatii. Ea vorbeste despre respiratia in 4 timpi, dar si despre desfasurarea unor activitati la care ne pricepem  si care poate ii ajuta pe altii. Printre activitatile amintite se numara cele desfasurate in natura, precum gradinaritul sau ingrijirea animalelor domestice.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti sa obtii o viata mai buna si mai echilibrata, cursurile organizate de Fundatia Calea Victoriei te pot ajuta. Lista completa o gasesti pe site si, de asemenea, poti vedea si cateva recomandari aici.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *