Sanatate intr-o cana de cacao calda
Intr-o seara rece de toamna tarzie, simtind magia Craciunului atat de aproape… mi-am amintit de o placere din copilarie: cacaoa cu lapte!
Reteta e simpla: se amesteca o lingurita de cacao si una de zahar, peste care se toarna lapte fiert. Vei obtine imediat o bautura reconfortanta care iti va desfata simturile!
Autor: Claudia Ilies
Stiai ca prima utilizare a acestei bauturi a fost in scopuri medicale? Pentru azteci, aceasta era bautura zeilor, rezervata nobililor si preotilor, caci le furniza putere si longevitate. Dar si frunzele, scoarta, pastaile si chiar radacinile arborelui de cacao erau frecvent utilizate pentru fabricarea produselor farmaceutice si reprezentau un ingredient apreciat al bucatariei mezo-americane. Ei foloseau preparatele din cacao pentru proprietatile antiseptice, antitusive si calmante.
Conchistadorii si misionarii au avut ocazia si curiozitatea de a incerca anumite remedii pe baza de cacao, iar puterea acestora s-a dovedit prin marile victorii reportate. Retele minune s-au pierdut din pacate, asa ca nu ne ramane decat sa redescoperim proprietatile si beneficiile acestui produs pentru sanatate.
In acest scop exista foarte multe studii de specialitate. Cacaoa este extrem de bogata in magneziu, treobromina, serotonina, feniletilamina, flavonoide, antioxidanti si astfel ne ajuta impotriva stresului. Este chiar mai bogata decat vinul rosu sau ceaiul verde, iar dieteticienii ne recomanda sa consumam zilnic 50 de grame de ciocolata neagra in timpul regimului.
Acesta este un aliment extrem de bogat in minerale: magneziul, puternic ajutor al memoriei si anti-stres, fier, potasiu care contribuie la buna functionare a organismului uman si reglarea apei din corp, calciu pentru oase, fosfor, zinc si cupru pentru creier, toate mijloace naturale de aparare ale organismului.
Anti-oxidantii continuti actioneaza impotriva radicalilor liberi, incetinesc imbatranirea celulelor si deci previn aparitia cancerului. Cacaoa este un aliat eficient impotriva bolilor cardiovasculare din cauza proprietatilor care lupta impotriva colesterolului.
Si nu trebuie sa uitam ca este stimulent al sistemului nervos, bun pentru moral si excelent pentru sex.
0 comments