(p) Beneficiile supei de gaina - Woman2woman.ro


(p) Beneficiile supei de gaina

By on ianuarie 16, 2019

mancare de post

Share Button

In afara de senzatia evidenta si aparitia gandului “Mi-e frig” pe care le resimti iarna, ce alte efecte neplacute crezi ca au temperaturile scazute asupra corpului tau? Iti dam noi cateva indicii:

  1. Sistemul imunitar are de suferit: pe parcursul lunilor de iarna, oamenii petrec mai mult timp indoor (acasa, serviciu, mall-uri, mijloace de transport in comun etc.), deci contactul cu alte persoane este mai frecvent. Asta inseamna ca si virozele se raspandesc mai usor.

Sfat:Spala-ti frecvent mainile cu apa si sapun si ia-ti dozele optime de vitamine si minerale din fructe si legume proaspete, supe, garnituri pe baza de legume sau suplimente alimentare.

  • Apar dureri de articulatii: vremea rece poate provoca dureri articulare pentru unele persoane. Exista mai multe teorii cu privire la motivele pentru care frigul provoaca aceste dureri, iar una dintre ele indica faptul ca apar ca raspuns inflamator al articulatiilor la schimbarile de presiune barometrica.

Sfat: protejeaza-ti zonele dureroase cu articole sau accesorii vestimentare groase, eventual adauga un strat suplimentar pentru un plus de caldura.

  • Creste rata atacurilor de cord: atunci cand ne este frig incidenta atacurilor de inima creste din cauza directionarii fluxului sanguin spre zona mediana a corpului. Astfel tensiunea arteriala creste, supunand inima unui efort mai mare.  

Sfat: Daca stii ca ai probleme cardiace, imbraca-te cu haine groase, caciula, fular si manusi si evita activitatile intense in aer liber care ar putea sa iti streseze inima.

  • Aerul uscat din timpul iernii absoarbe umezeala de la nivelul pielii si apare frecvent senzatia de “piele care tine”.

Sfat: Utilizeaza lotiuni nutritive pentru piele pe baza de uleiuri pentru a evita evaporarea si fa-ti dusuri caldute, nu fierbinti. De asemenea, hidratarea este esentiala, indiferent de sezon, chiar daca senzatia de sete nu este atat de puternica precum vara.

Pentru fiecare dintre punctele de mai sus, masurile esentiale de precautie sunt protejarea cu haine calduroase, hidratarea intensa si mentinerea unei diete echilibrate care sa contina, pe langa grasimile necesare pe timpul anotimpului rece, vitamine si minerale.

“Mananca toata supa!” – iti suna cunoscut? Multi dintre noi am copilarit cu indemnul acesta, iar parintii si bunicii se chinuiau sa gaseasca argumente cat mai convingatoare pentru noi. Acum stim ca supele sunt o solutie ideala atat pentru a te incalzi pe timp de iarna, cat si pentru a obtine nutrientii necesari. Supa de gaina este una dintre preferatele romanilor, iar corpul iti este recunoscator cand o consumi pentru ca are multiple beneficii:

  1. te incalzeste, iar metabolismul tau bazal creste cu 10-20%
  2. este foarte usor de digerat, chiar si cand trupul tau este slabit
  3. este hranitoare si hidratanta

Fiecare bucatar are secretul lui, iar pasiunea pentru gatit si ingredientele secrete transforma orice fel de mancare banal intr-unul absolut delicios. ‚Trucul’ pe care il recomanda Chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, este sa adaugi Vegeta Gust de Gaina supei tale. Mai ales in sezonul rece, cand legumele nu au aceeasi aroma intensa, Vegeta o sa imbunatateasca gustul dand savoare tuturor preparatelor. Iata si o reteta simpla de supa de gaina, numai buna pentru zilele “inghetate”:

Ingrediente:

  • 55g unt
  • 2 cepe tocate
  • 2 tije de telina, tocate fin
  • 2 morcovi, taiati rondele
  • 25g faina
  • 1,2 l supa de gaina
  • 450g carne fiarta de gaina
  • 1 lingura de patrunjel proaspat tocat
  • 3-4 lingurite de Vegeta Gust de Gaina
  • piper si sare, dupa gust

Mod de preparare:

  • topeste untul intr-o cratita mare la foc mediu si prajeste usor ceapa, telina si morcovii pana cand incep sa se inmoaie.
  • amesteca faina si lasa-le sa se patrunda timp de 2 minute. Adauga supa de gaina si lasa amestecul sa dea in fiert, amestecand constant. Condimenteaza cu sare si piper, apoi redu focul pana cand amestecul incepe sa fiarba si lasa-l la fiert 10 minute, pana cand legumele devin moi.
  • adauga carnea fiarta de gaina pana se incalzeste. Presara o lingurita (3g) de Vegeta Gust de Gaina pentru fiecare 250 ml si lasa totul la fiert inca 5 minute. La final, adauga patrunjel tocat … si gata!

Te intrebai ce mancaruri te salveaza iarna? Supa este un aliment care nu da gres indiferent de sezon, iar in timpul iernii functioneaza ca un elixir pentru starea ta de bine!

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *