Marius Bizau – despre rolul finantarilor nerambursabile in dezvoltarea IMM-urilor - Woman2woman.ro


horoscop 5 ani

Marius Bizau – despre rolul finantarilor nerambursabile in dezvoltarea IMM-urilor

By on June 6, 2019

mancare de post

Share Button

Marius Bizau, managing partner la Acacia Consultanta&Project Management si consultant in fonduri europene, a fost speaker la conferinta Femei de cariera din data de 23 mai, organizata in Bucuresti. Cu o experienta de 15 ani in implementarea si managementul proiectelor cu finantare nerambursabila in mediul public si privat, a gestionat in tot acest timp proiecte de aproximativ 400 de milioane de euro.

Marius ne-a vorbit despre rolul finantarilor nerambursabile, fonduri europene si start-up nation in dezvoltarea companiilor mici si mijlocii.

Ce inseamna fondurile europene?

Fondurile europene au rolul de a dezvolta si sunt alocate in baza unor studii efectuate pe diferite domenii de activitate. In general, fondurile europene urmaresc niste politici europene bine definite.

Marius Bizau subliniaza ca subiectul referitor la fondurile europene este foarte intalnit si se vorbeste foarte mult despre politica agricola comuna, politica de coeziune si politica de dezvoltare regionala. Pentru fiecare dintre aceste politici exista fonduri dedicate: fondul social european, fonduri de coeziune si fonduri de dezvoltare.

“Referitor la fondurile europene pentru anterprenoriat, nu inseamna ca primim niste bani gratis de undeva si facem ce dorim cu ei.”

Pentru dezvoltarea afacerilor in general exista fonduri europene de dezvoltare regionala, programul operational regional. Fondurile europene pentru anterprenoriat nu se rezuma doar la faptul ca primim bani de undeva si avem libertatea sa facem absolut orice dorim cu acestia. Consultantul pe fonduri nerambursabile ne sfatuieste sa ne imaginam ca am avea deja acesti bani si si sa ii gestionam ca si cum ar fi banii nostri.

Fonduri nerambursabile pentru afaceri la inceput de drum

Exista si fonduri nerambursabile pentru afaceri la inceput de drum, care sunt in cuantum mai mic. Subiectul fondurilor europene este un domeniu destul de abstract si, in principiu, se discuta fata in fata cu clientii. Este cunoscut faptul ca toata lumea stie si vrea fonduri nerambursabile si toata lumea discuta despre termenul de absorbtie.

Ce inseamna aceasta absorbtie?

Depinde din ce punct de vedere este privita aceasta notiune. Exista absorbtie care se calculeaza in momentul in care e semnat un contract de refinantare. Desigur ca aceasta absorbtie va fi foarte mare ca si procent. Exista si absorbtie referitoare la contractele de finantare incheiate si solicitate de catre statul membru pentru rambursare direct de catre Ministerul European. Mai exista si absorbtie care se calculeaza in momentul in care comisia europeana face rambursarea catre statul membru. Aceasta va fi intotdeauna cea mai mica dintre absorbtii.

Ce inseamna fondurile nationale?

Incepand de acum 2 ani exista un program de care cel mai probabil toata lumea a auzit: start-up nation, dedicat afacerilor prin stimularea infiintari de intreprinderi. Suma care se poate oferi este de 200 de mii de lei. In afara de acest aspect, programul este finantat de catre ministerul pentru IMM-uri, iar pe langa acest program mai exista si programul de microindustrializare si programul de servicii si comert.

“S-a observat in sesiunea din 2017 un interes foarte mare pentru start-up nation. S-au finantat 8400 de proiecte din 19000 depuse.”

Grila de punctaj la start-up nation, ne spune Marius, este foarte diferita de ceea ce a insemnat sau inseamna grilele de punctare, in sensul ca este destul de simplu de indeplinit, insa la fel de bine toata diferentierea se va duce in urmatorul subcriteriu de departajare. De exemplu, in sesiunea din 2018 au fost locurile de munca.

Asadar, cine se gandeste sa apeleze la start-up nation sau chiar si la fonduri europene nerambursabile, sa aiba in vedere faptul ca se finanteaza productia si sa se astepte la o diferentiere mare in ceea ce priveste locurile de munca. Iar pentru microindustrializare si fonduri europene se puncteaza si contributia proprie in plus pentru ca la start-up nation aceasta nu exista.

Alte concluzii referitoare la analiza start-up nation din anul 2017: in acest an au fost punctate maxim codurile CAEN de productie si codul CAEN 6001 – productie de software. Romania este o tara vestita pentru numarul mare de it-isti, acestia au reprezentat 6% din aplicanti in acest an. Din fericire in anul 2018 s-a finantat in mod egal ca si punctaj  tot ce inseamna coduri CAEN pe productie, servicii si industrii creative.

Sfatul lui Marius Bizau pentru cei care vor sa apeleze la fondurile europene: “In primul rand sa va ganditi si sa gestionati foarte bine ideea de afacere. Un consultant o sa il aveti langa dumneavoastra pe o anumita perioada de timp, acesta este mai mult pentru partea administrativa, partea de implementare.”  

Vezi si discursul video, mai jos:

Sponsorii care au sustinul acest eveniment: SEOmark.ro, sponsor princial, dar si Answear, All To Know sau Cupio, care s-au alaturat ca sponsori secundari ai conferintei.

Evenimentul a fost moderat de Dorina Florea, pe care probabil o stii deja de la pupitrul Telejurnalului de la ora 14 si de la 20, programe de stiri difuzate la TVR1.

Eveniment mediatizat si de: Acasa.ro, Afaceri si leadership feminin, Business24, Comunicatedepresa.ro, Fashion8, LivePR, Jurnalul de Afaceri, Portal Management, PR2Advertising.ro, Profitinfo, PRwave, Ziare.com.

Mai multe detalii despre conferinta din 23 mai poti gasi in pagina evenimentului.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *