Mamografia, tot mai controversata printre specialisti - Woman2woman.ro


Mamografia, tot mai controversata printre specialisti

By on November 28, 2012
Share Button

Potrivit unui studiu american publicat in New England Journal of Medicine (NEJM), citat de AGERPRES, in urma unor mamografii de rutina, peste un milion de femei din SUA au ajuns sa fie tratate in mod inutil contra cancerului de san in ultimii 30 de ani, desi tumorile nu ar fi ajuns niciodata la un stadiu avansat.

Aceste noi date dau o perspectiva negativa asupra eficacitatii acestui examen medical, devenit foarte controversat printre specialisti. In urma acestor teste, foarte multe femei au suferit interventiile medicale dificile, uneori ajungandu-se inutil la practici chirurgicale, radioterapie, chimioterapie si terapie hormonala.

Dupa introducerea si dezvoltarea sistematica a mamografiilor in Statele Unite, numarul cancerelor depistate in stadiu incipient s-a dublat, insa rata de femeilor diagnosticate cu cancer in stadiu avansat a scazut cu doar 8%. Potrivit recentului studiu, mamografiile nu au contribuit la o depistare eficace a formelor de cancer, ci au condus la diagnostice paralele, iar scaderea semnificativa a mortalitatii cauzata de cancerul de san se datoreaza tratamentelor de ultima generatie si nu in urma detectarii incipiente a tumorii cu ajutorul mamografiilor.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *