Mamele care nu renunta la cariera au copii ce le calca pe urme - Woman2woman.ro


Mamele care nu renunta la cariera au copii ce le calca pe urme

By on March 2, 2016
Share Button

Mamele care au grija de cariera lor (working moms) se simt deseori vinovate ca nu stau acasa cu cei mici ori ca nu pot ramane peste program la serviciu sau, in general, ca nu pot da mai mult de la ele indiferent daca este vorba de job sau de familie. Perceptia  negativa legata de alegerea de a lucra in continuare, chiar si dupa nastere, ar trebuie sa se termine aici, mai ales ca specialistii sunt de parerea ca femeile de cariera au sanse mult mai mari ca in perioada adulta, copii lor sa aiba succes pe plan profesional.

cariera mama copii

Cariere mai bune, salarii mai mari si relatii mai frumoase

Un important studiu desfasurat la Universitatea Harvard a demonstrat ca fetele mamelor ce nu au parasit campul muncii au avut ulterior, dupa terminarea scolii, cariere mai bune, salarii mai mari si, in general, relatii mai frumoase decat copii mamelor casnice.

Studiul a testat asocierea dintre a fi crescut de o mama ce are o cariera si ce fel de adult a devenit copilul cu un astfel de parinte. Rezultatul a fost ca, inca din perioada copilariei, cei care sunt acum adulti, au fost foarte inspirati de rolul pozitiv al mamelor orientate spre cariera.

Gata cu vinovatia mamelor cu o cariera

Autorii studiului de la Harvard au venit cu mai multe idei pentru a-i sustine pe cei care nu isi abanoneaza cariera dupa ce devin parinti. Astfel, au evidentiat problema costurilor zilnice imense a femeilor ce se intorc la munca si au specificat faptul ca toate elementele ce tin de ingrijirea copiilor (de la haine, la produse de igiena, alimentare, pana la babysitting) ar trebui sa fie ieftine, pentru ca parintii ce lucreaza sa poata sa si le permita.

Pe langa cele de mai sus, iata ce alte informatii interesante au mai aflat cercetatorii studiului de la Harvard:

  1. Fetele mamelor cu o cariera sunt in general mai bine platite decat fetele mamelor casnice si au sanse mai mari de a fi promovate pe pozitii manageriale
  2. Una din trei fete a caror mame au continuat sa munceasca si dupa nastere sunt pe pozitii de manageri
  3. Fetele mamelor ce nu si-au neglijat cariera au cu 16% mai multe sanse sa aiba responsabilitati ce implica supervizarea altor departamente la locul de munca, decat fetele mamelor ce si-au abandonat serviciul
  4. Efectele mamelor de cariera sunt mai putin vizibile asupra baietilor, ceea ce sugereaza ca alegerea lor de a lucra in continuare a motivat mai mult fetele, fara a avea insa consecinte negative asupra baietilor
  5. Cu toate acestea, baietii femeilor de cariera tind sa petreaca in medie o ora mai mult cu familia lor, comparatativ cu cei ce au fost crescuti de mame casnice

Beneficiile mamelor cu o cariera

In cazul in care esti proaspat mamica si esti in dubii in legatura cu intoarcerea la serviciu dupa concediul de maternitate, poti sa gasesti raspunsuri la intrebarile tale prin acest studiu al celor de la Harvard. Pe scurt insa, sunt numeroase benficii reale pentru copii tai daca acestia sunt expusi la situatia in care mama lor lucreaza.

Desi lupta intre a ramane acasa pentru a superviza activitatea celor mici si a merge la serviciu pentru a fi stimulata intelectual si a aduce un profit in casa pentru familia ta va mai dura ceva vreme, din cauza impunerii unor perspective a generatiilor mai batrane, trebuie sa tii cont de ceea ce iti doresti, dar sa mergi si odata cu noul curent, al generatiei tinere.

Totodata, nu uita nici de propunerile cercetatorilor pentru mamele care lucreaza: posibilitatea de a face locul de munca orientat spre familie, munca part-time, programul flexibil sau investirea intr-un program pentru ingrijirea copiilor sunt vitale pentru a avea un echilibru intre munca si viata personala.

Prin urmare, tu vrei sa fii o mama de cariera?

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *