Eritritol, indulcitor artificial pe post de insecticid – Woman2woman.ro

Eritritol, indulcitor artificial pe post de insecticid

By on June 10, 2014
Share Button

Eritritol, indulcitor artificial pe post de insecticidTe-ai gandit vreodata ca poti folosi un indulcitor artificial pe post de insecticid mai sigur? Cele mai multe insecticide au efecte adverse si polueaza, insa indulcitorii artificiali ar putea fi utilizati cu succes in gradina si fara teama ca ar putea fi nocivi, arata un studiu citat de livescience.com. 

Autor: Mihaela Dinu

Eritritol, indulcitor artificial pe post de insecticid

Oamenii de stiinta au descoperit ca eritritolul, ingredientul principal din anumiti indulcitori artificiali folositi pentru indulcirea cafelei, este toxic pentru musculitele de fructe. Chiar daca eritritolul poate ucide musculitele, acesta nu este toxic pentru om. Eritritol este un compus natural prezent in mai multe tipuri de fructe, dulce ca zaharul, insa aproape fara calorii.

Mustele care au fost expuse la alimente cu un nivel scazut de eritritol (aproximativ 0,1 grame in 10 ml de apa) nu au aratat nicio diferenta in durata de viata decat mustele expuse la alimentecare nu contineau aceasta substanta. Pe de alta parte, mustele care au intrat in contact cu alimente cu un nivel ridicat de eritritol (2,4 grame, in 10 ml de apa) au murit in maxim doua zile.

Eritritolul, nociv pentru muste, nu si pentru om

Cantitatea optima inca nu a fost stabilita, insa se stie ca expunerea la anumite cantitati de eritritol fie provoaca moartea musctelor, fie le inhiba capacitatea de a absorbi substante nutritive si apa, dar si capacitatea lor de a se deplasa. Inca e nevoie de o analiza mai amanuntita atat in privinta cantatilor necesare pentru starpirea mustelor, dar si pentru a vedea daca si alte insecte sunt la fel de sensibile la acest compus.

Chiar daca cercetatorii nu prevad in viitorul apropiat o utilizare pe scara larga a eritritolului pe post de insecticid, acestia sunt convinsi ca se poate folosi, izolat, cu efecte foarte bune.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *