Dezvoltarea precoce a limbajului ii ajuta pe copii la gestionarea furiei
Abilitatea de a folosi limbajul verbal la varste foarte mici ar putea influenta capacitatea copiilor de a-si gestiona accesele de furie. La aceasta concluzie s-a ajuns, potrivit livescience.com, in urma unui nou studiu efectuat pe 120 de copii.
Autor: Mihaela Dinu
Studiul arata ca acei copii care vorbesc deja la varsta de 2 ani sunt mai putin furiosi in situatiile frustrante prin care pot trece in jurul varstei de 4 ani, fata de copiii care nu aveau limbajul destul de dezvoltat in primii doi ani de viata. De altfel, pe langa abilitatea de a gestiona mult mai bine nervozitatea in situatiile dificile, micutii cu o dezvoltare precoce a limbajului sunt mai putin nervosi la 4 ani, indiferent de situatie.
Peste 1o0 de copii cu varsta de 18 luni au fost monitorizati pana la 4 ani. S-a observat faptul ca acei copii care avea rezultate mai slabe la testele de limbaj erau mai nervosi in special in situatii mai frustrante. Explicatia sta in faptul ca atunci cand copiii nu pot verbaliza emotia puternica pe care o traiesc si, astfel, nu sunt intelesi de adulti, tensiunea emotionala creste. Pe de alta parte, copiii cu un limbaj dezvoltat isi pot controla emotia prin comunicarea cu ceilalti.
Unul dintre teste prevedea ca fiecare copil sa astepte 8 minute in fata unui cadou, pana cand mama lor termina munca si putea sa ii ajute la desfacerea cadoului. Copiii cu un limbaj dezvoltat au putut sa comunice cu mama si sa obtina reasigurarea ca acel cadou va fi desfacut curand, insa micutii care nu putea comunica verbal cu mamicile si nu se faceau intelesi erau mai nervosi.
Studiul nu demonstreaza doar anumite abilitati ale copiilor, ci si faptul ca eficienta comunicarii este importanta in relatiile cu ceilalti, dar si pentru linistea noastra. Fara o comunicare eficienta, situatiile in care depindem de ceilalti vor deveni chiar mai frustrante decat sunt de fapt, iar acest lucru a fost dovedit chiar prin intermediul acestui studiu.
Totusi, copiii au o dezvoltare inegala, astfel ca o intelegere a copilului si o cunoastere a limbajului non-verbal a acestuia este esentiala. crizele de furie, frustrarea sau anxietatea pot fi prevenite sau macar calmate chiar si daca micutii nu au inca un limbaj verbal foarte dezvoltat. Pana la urma, limbajul trupului si mimica sunt cel putin la fel de importante in comunicare si in intelegerea celuilalt.
0 comments