De ce credem in superstitii - Woman2woman.ro


mancare de post

De ce credem in superstitii

By on February 23, 2013
Share Button

Te numeri printre persoanele care se tem de cifra 13? Daca o pisica neagra iti trece calea, esti in stare sa te intorci din drum si sa abandonezi toate planurile pentru ziua respectiva, convinsa fiind ca nu vei reusi sa rezolvi nimic din ceea ce ti-ai propus? Dar de ce acordam atata importanta acestor idei? Nu cumva tinand cont de ele ne limitam libertatea de decizie? Cum putem fi siguri ca vom avea ghinion in ziua respectiva daca nu ii acordam o sansa?

Autor: Claudia Ilies

superstitii pisica neagraExista superstitii de care tin cont toti cei care se tem de ghinion (ex. vineri 13), dar exista si superstitii personale, adica ni s-a intamplat de cateva ori ca aceste idei sa se adevereasca pentru ca uneori, in zile in care am tinut cont de ele nu am avut rezultatele asteptate in actiunile intreprinse si deci, ajungem sa credem cu tarie ca va fi de-a pururi asa.

Unii dintre noi cred ca universul ne ofera adesea semnale si indicii pentru ceea ce va urma. Purtam bratari pentru noroc, pietre care ne ajuta sa ne credem mai puternici, cruciulite care ne ofera protectie. Adesea ne cream propriul cod de semnificatii: de exemplu, daca vedem o masina rosie in urmatoarele doua minute, totul va fi bine la interviul de angajare. Sau obisnuim sa luam cu noi obiecte pe care le-am purtat in zile favorabile si credem ca acestea au atras forte pozitive care ne-au ajutat. Daca toate aceste gesturi te ajuta adesea sa treci mai usor prin anumite incercari si sa iti ofere un anumit grad de siguranta, nu e nimic exagerat. Dar daca devii atent la tot in jurul tau si vezi doar semne negative, aceasta tendinta nu poate fi buna pentru tine.

Dar ce sunt aceste superstitii? De unde au aparut in viata noastra? Superstitia numarului 13 vine de la Cina cea de taina, unde erau 13 locuri, al treisprezecelea, cel liber, fiind pregatit pentru tradatorul Iuda. Din vremuri indepartate, acest numar a fost considerat nenorocos. Dar exista si multe persoane care sustin ca acest numar s-a dovedit a fi pozitiv pentru ele. Chiar si la jocurile de noroc s-a dovedit castigator de foarte multe ori pentru cei care au avut curajul sa mizeze pe el.

1130312_lucky_13Unii cred ca poate fi periculos sa treci pe sub o scara, datorita triunghiului care se formeaza intre perete si podea. In mitologiile pagane si religioase, triunghiul este considerat un spatiu blestemat ca si Triunghiul Bermudelor.

Ne temem sa varsam sarea pentru ca si Iuda a varsat-o la Cina cea de taina si se fac legaturi cu evenimentele care au urmat.

In fapt, persoanele superstitioase intrerpreteaza fapte care li s-au intamplat accidental ca fiind ghinioane si, in functie de acestea, isi justifica adesea alegerile viitoare. Dar, crezand cu tarie in astfel de nesanse, poti influenta cursul evenimentelor din propria viata, printr-un comportament contrar asteptarilor si care poate conduce o situatie intr-o alta directie decat cea normala.

Superstitiile pot fi interpretate drept scuze pentru propriile decizii. Este un pic deplasat sa hotarasti sa te desparti de cineva daca lumina devine sau nu rosie in cateva secunde… Probabil lumina nu se va schimba, dar decizia era deja luata. Oamenii nu trebuie sa isi sustina propriile actiuni prin evenimente exterioare.

Semne bune si semne rele

Daca suntem de parere ca purtarea unui talisman sau a altui obiect norocos ne va ajuta intr-un moment stresant precum un examen sau un interviu de angajare, este foarte bine. Acest gest ne va oferi increderea necesara si vom putea sa ne gestionam emotiile in momente importante. Dar daca pornim de la ideea ca lucrurile nu vor merge bine pentru simplu motiv ca biletul tras la examen avea un numar par si nu mai depunem niciun efort pentru a trece acel examen, atunci inseamna ca am pierdut controlul propriei vieti. Astfel, devenim iresponsabili si ne este mai comod sa dam vina pe  forte negative din univers. Trebuie sa incercam sa intelegem de unde ne vin aceste ganduri si sa ne tratam dependenta de semne imaginare.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *