Cum sa ne pastram sanatatea cu ajutorul muzicii - Woman2woman.ro


Cum sa ne pastram sanatatea cu ajutorul muzicii

By on April 16, 2014
Share Button

casti melodiiDaca esti genul care se regaseste prin intermediul muzicii si recurgi la ea ori de cate ori simti nevoia sa te relaxezi sau sa iti schimbi starea de spirit, trebuie sa stii ca muzica poate fi aliatul tau pentru a tine bolile departe.

Autor : Claudia Ilies

Rezultatele studiilor au aratat ca muzica ne poate influenta sanatatea in diferite moduri, fie ne poate ajuta sa alungam insomnia sau sa ne imbunatatim sistemul cardio-vascular. Iata cum poti folosi muzica pentru a pastra un stil de viata sanatos.

Alergi mai bine daca asculti muzica

Pentru a face sport, ai nevoie de motivatie, iar muzica poate face ca orele de sport sa fie mai placute. Majoritatea oamenilor prefera ritmurile antrenante ale stilului folk-rock pentru sedintele de jogging. Daca va sincronizati cu melodiile ascultate, antrenamentul poate deveni mai riguros, crescand rezistenta cu 10-15%.

Muzica te ajuta sa adormi

Specialistii sunt de parere ca muzica de relaxare poate induce somnul, chiar daca ai ascultat-o in timpul zilei si nu inainte de culcare. Rezultatele unui studiu efectuat in anul 2008 au aratat ca muzica clasica relaxanta are capacitatea de a atenua tulburarile de somn.

Muzica alunga stresul

Daca problemele cu care te confrunti ti se par fara cale de rezolvare si stresul te extenueaza, incearca sa te relaxezi ascultand muzica fara versuri precum cea de relexare in tempo lent, conceputa special. Data viitoare cand vei experimenta anxietatea, asculta Mozart sau jazz lent. S-a demonstrat ca acest tip de muzica atenueaza stresul. Dupa cateva ore, vei descoperi ca mintea ta va inceta sa se ingrijoreze si va incepe sa se relaxeze.

Muzica afecteza sanatatea in diferite moduri 

Daca urmeaza sa fii supus unei interventii majore sau pur si simplu, trebuie sa iti scoti o masea, muzica te poate ajuta sa alungi sau sa diminuezi temerile. Atunci cand esti bolnav, in mod miraculous, muzica iti poate fi de mai mult folos decat medicamentele administrate. 

Calmeaza bebelusul cu ajutorul cantecelor de leagan 

Mamele care obisnuiesc sa le cante copiilor reusesc mai mult decat sa ii adoarma, ii ajuta sa isi pastreaze sanatatea. Intr-un studiu publicat in revista Pediatrics se arata ca muzica a imbunatatit starea de sanatate a copiilor nascuti prematur, actionand asupra inimii si a plamanilor.

Cantecele de leagan consolideaza relatia dintre mama si bebelusul ei si atenueaza stresul resimtit de tanara mamica.

O viata frumoasa insotita de muzica buna

Daca vrem sa avem parte de o viata placuta, traita in bune conditii de sanatate, depinde de noi.  Muzica poate fi un instrument la indemana noastra care ne ajuta sa socializam. Nu intamplator, copii sunt invatati sa cante impreuna la gradinita.

Pastreaza-ti inima sanatoasa cantand in cor

Un studiu suedez publicat in anul 2013 in revista Frontiers of Psyhology sustine ca ritmul cardiac al oamenilor care canta la unison, se sincronizeaza. Cantand impreuna, se creeaza un efect de transmitere a undelor relaxante intre membrii corului, benefic pentru inima si similar practicarii yoga.

Asculta muzica preferata

Daca vrei sa ramai sanatoasa si sa ai grija de inima ta, nu este obligatoriu sa te inscrii intr-un cor. Este suficient sa asculti muzica preferata. Ai grija sa adaugi in playlist melodiile care transmit emotii pozitive si exprima bucurie.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *