Cum sa ii spui „NU” copilului tau
Sa ii spui „NU” copilului tau poate avea cele mai neasteptate efecte. Furia, frustrarea sau lipsa totala de supunere din partea copilului ca raspuns la „nu”-ul tau pot fi reactii care pe tine te surprind, dar care sunt pe deplin justificate. Comunicarea eficienta si relationarea presupun o mare doza de empatie, de intelegere, de cunoastere a celuilalt sau de cunoastere a personalitatii umane. Haide sa vedem cateva motive pentru care copiii reactioneaza contrar asteptarilor tale si totusi corect.
1. „NU” este ignorat cu desavarsire
Una dintre regulile de baza ale NLP (programarea neuro-lingvistica) este aceea ca, pentru ca un mesaj sa fie perceput de creier in forma corecta, trebuie sa fie construit sub forma unei afirmatii. Negatiile, mai exact particulele negative, sunt omise de catre creier, astfel ca mesajul perceput este deteriorat. Creierul pur si simplu ignora „nu”-ul si retine restul mesajului.
Nu te gandi la o para dulce si zemoasa! De fapt, la ce te gandesti acum? Desigur, la o para dulce si zemoasa. Acesta este cel mai simplu exercitiu care iti arata modul de functionare a creierului.
2. „NU” creeaza confuzie
Un copil are putina experienta de viata, o gandire mai putin elaborata decat a unui adult si are nevoie sa fie ajutat si directionat. Prin urmare, daca ii spui sa renunte la a face o actiune, il vei lasa fara alternative. Pentru un copil e greu sa isi imagineze la ce te astepti de la el daca tot ceea ce faci este sa ii interzici, fara a-i oferi optiuni.
Daca vrei ca un copil sa aiba un comportament adecvat, pe langa a-i spune „nu te mai da in leagan”, ofera-i alternativa: „hai sa ne jucam cu masinutele”. Pe langa faptul ca ii poti prezenta o optiune posibil atractiva pentru copil, ii vei distrage atentia de la actiunea la care tu vrei sa renunte.
3. „NU” este sabotat
Uneori, micutii au momente de razvratire. Fie ca vor sa iasa in evidenta, fie ca testeaza, fie ca nu recunosc autoritatea persoanei care le interzice, ignora in mod cat se poate de constient cerintele si solicitarile.
Daca manifestarea copilului nu tine de testarea situatiilor si a reactiilor celorlalti, poate insemna o pedeapsa pe care o aplica celui care incearca sa il cenzureze. E o situatie de razvratire prin care copilul isi manifesta dezacordul profund fata de incercarea celuilalt de a-l cenzura sau fata de celalalt ca persoana.
4. „NU” e lipsa iubirii
Sa ii spui unui copil „NU”, fara sa ii oferi o explicatie sau alternative pe care sa le accepte, e similar cu a-i spune ca nu te intereseaza ceea ce isi doreste si simte si ca, pana la urma, nu il iubesti. Atunci cand ii interzici ceva, explica-i motivul, chiar daca tu crezi ca nu va intelege.
0 comments