Corectia posturii, de la frumusete la sanatate - Woman2woman.ro


Corectia posturii, de la frumusete la sanatate

By on November 18, 2015

mancare de post

Share Button

Clinica Eliade_logo-1Postura corecta nu inseamna doar un corp care se prezinta mai armonios, ci poate inseamna si mai putina suferinta. Obisnuinta de a pastra o pozitie incorecta a corpului poate duce, in timp, la o serie de afectiuni ale coloanei si ale sistemului osos, afectiuni care vin la pachet cu manifestari neplacute si dureri intense ale uneia sau ale mai multor zone ale corpului. Pentru a afla tot ce trebuie sa stim despre posturologie, postura, afectiuni asociate, dar si despre masuri si tratamente, am apelat la specialistul Clinicii Eliade, Dr.Dumitra-Gaiu Irina Gabriela, medic de medicina sportiva, posturologie si ozonoterapie.

Mai mult decat un centru de frumuste si Spa, Clinica Eliade ne poate ajuta sa rezolvam probleme care afecteaza atat aspectul, cat si starea noastra de sanatate. 

Ce este posturologia?

Dr. D. Gaiu, Clinica Eliade: Posturologia este o parte a medicinii care se ocupa cu evaluarea si corectia posturii si este rezultatul multor studii stiintifice realizate in ultimii 35 de ani. Principiul de baza consta in schimbarea informatiilor primite de  sistemul musculo-scheletal de la creier.Postura-Clinica Eliade1

La ce ne ajuta de fapt si de drept corectarea posturii?

Dr. D. Gaiu: Corectarea posturii se poate folosi ca metoda de preventie sau de tratament si poate ajuta de la probleme simple si pana la problemele cele mai complicate. Cele mai simple probleme cauzate de postura incorecta o reprezinta umerii adusi inainte sau pur si simplu pozitia “cocosata”. Indiferent cata lume le spune acestor persoane sa stea drepti sau oricat de mult ar incerca sa se corecteze ei insisi, aceste persoane nu pot sa se corecteze. Pozitia defectuoasa a corpului poate insemna, de fapt,  o inclinare a intregului corp spre spate iar “cocoasa” nu este decat o metoda a corpului de a incerca sa se corecteze. Problemele cele mai complicate cauzate de postura incofrecta  sunt durerile de la nivelul picioarelor, gleznelor, genunchilor, soldurilor, dureri la nivelul intregii coloane si pana la dureri de cap  sau chiar asimetrii de membre inferioare, scolioze, cifoze, lordoze, picior plat, cav, halux valgus, etc.

In acelasi timp o corectie a posturii este  importanta pentru toate persoanele care petrec timp indelungat la calculator sau la birou, pentru tinerele care poarta tocuri de la varste fragede si pentru femei dupa perioada de sarcina. In timpul sarcinii, centrul de greutate tinde sa se schimbe iar la nivelul coloanei se produc modificari de pozitie ale acesteia.

De o importanta majora este efectuarea testului de postura  de catre sportivi, fie ei amatori sau de performanta, deoarece corectarea posturii poate creste considerabil performantele sportive.

Postura Clinica Eliade 2In ce consta un consult de posturologie?

Dr. D. Gaiu, Clinica Eliade: Consultul de posturologie are loc intr-un cabinet medical si este realizat numai de catre un medic. In primul rand are loc o discutie cu pacientul pentru a intelege problemele. Dupa aceasta pacientul este dezbracat pana la chilot (si sutien) pentru a putea vizualiza intreg corpul corect. Medicul va analiza daca anumite segmente ale corupului sunt simetrice sau nu. Urmatorul pas este testul de postura care consta in folosirea unei platforme cu senzori de presiune, pe care se urmareste pozitia in statica, dinamica si echilibru. Rezultatele sunt reprezentate de amprente de presiune transmise la un computer care face niste calcule si pe care medicul le interpreteaza si le coreleaza cu examenul clinic si simptomele mentionate de pacient.

La ce varste se poate face corectia posturii?

Dr. D. G.: Posturologia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, incepand de la 4 ani, moment in care se definitiveaza mersul. Trebuie totusi mentionat ca in cazul copiilor se poate vorbi de o corectie mult mai usoara decat in cazul adultilor si la acestia este si mai importanta preventia prin corectia posturii.

De ce apar problemele de postura?

Dr. D. Gaiu, Clinica Eliade: Problemele de postura pot avea diferite cauze: traumatisme ale coloanei, traumatisme la nivelul soldurilor, genunchilor sau gleznelor, fracturi ale tibiei in perioada de crestere, genuvalgum, genuvarum, probleme de structura la nivelul unui singur picior (cav sau plat) si multe altele ce pot fi descoperite la discutia cu pacientul despre antecedentele sale. De asemenea, corpul isi preia informatii pe calea ochilor sau de la felul in care se realizeaza ocluzia dentara pentru a realiza pozitia corpului iar orice defect la aceste nivele poate sa produca o modificare la nivelul posturii.

Cum se face corectia?

Dr. D. G.: Corectia posturii se realizeaza cu ajutorul unor talonete personalizate, care sunt facute in functie de problemele fiecarui picior in parte pe baza amprentei de presiune preluata de la platforma cu senzori de presiune. De asemene, impreuna cu talonetele medicul recomanda in functie de nevoile fiecarui pacient exercitii specifice problemelor care altereaza postura si consultatii la alte specialitati medicale (medic stomatolog specializat in ortodontie, oftalmolog, osteopat, kinetoterapeut etc).

Unde este recomandat sa se realizeze testul de postura?

Dr. D. G.: Testul de postura trebuie efectuat numai de medic specializat in posturologie, in cabinete ce detin echipamente adecvate, computerizate. Astazi, din pacate, puteti intalni in diferite cabinete efectuarea unui test de podologie sub denumirea de test de posturologie. Trebuie retinut ca numai in urma unui examen clinic medicul va decide daca pacientul va face testul de posturologie ce urmeaza sa confirme sau sa infirme nevoia lui de a purta talonete personalizate.

Afla mai multe despre Clinica Eliade si despre cum poti sa te mentii frumoasa si sanatoasa de pe site-ul clinicii.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *