Construirea si gestionarea relatiilor - Woman2woman.ro


Construirea si gestionarea relatiilor

By on February 25, 2012
Share Button

relatiiOrice individ are nevoie de un cerc mai larg sau mai restrains de prieten, in functie de mai multi factori. Insa, cu siguranta, fiecare dintre noi are nevoie, vrea si trebuie sa aiba prieteni. Relatiile de prietenie sunt dovezi ale reusitei noastre ca si indivizi sociali, rezultate ale nevoii noastre de a cunoaste, de a relationa si de fi apreciati. In aceeasi masura, sunt si dovezi ale empatiei noastre, ale capacitatii noastre de a oferi ceva ce de care alte persoane au nevoie si apreciaza.

Chiar daca nevoia exista, unora dintre noi ne poate fi greu sa legam prietenii sau nu mai avem rabdarea necesara de a construi o relatie. Intr-o perioada in care avem din ce in ce mai putin timp pentru noi si pentru ceilalti, avem din ce in ce mai putina disponibilitate pentru a sta pe loc si a construi, trebuie sa ne amintim ca orice relatie, fie ea de prietenie sau de dragoste, trebuie construita. Pentru orice relatie trebuie sa munceasca si sa se implice fiecare dintre actorii sociali.

Dar cum ne facem prieteni

Daca in copilarie sau in scoala primara ne era usor, era pentru ca aveam suficient timp si teama de esec nu exista sau nu putea sa ne influenteze relationarea cu ceilalti. De asemenea, atunci relationam prin joc si eram incurajati sa comunicam si sa legam prietenii.

De atunci insa, in viata noastra de adulti au intervenit senzatii si sentimente care ne erau straine in copilarie si care au devenit treptat piedici autoimpuse in crearea, dezvoltarea si gestionarea relatiilor.

Mai jos vei gasi cateva temeri comune, care ne impiedica sa relationam eficient. De cele mai multe ori, acestea nu sunt justificate, insa.

Teama de a nu parea ridicoli

Atata timp cat nu esti foarte insistent si nu ignori refuzurile constante ale unei persoane, nu vei fi perceput ca fiind ridicol. Desigur, in cazul in care persoana cu care incerci sa creezi o relatie se simte superioara si nu are foarte mult bun simt, ar putea sa te ridiculizeze. Insa asta se intampla mai mult in adolescent, nu si in cazul adultilor. Si, orice parere si-ar face cineva despre tine, aceasta nu trebuie sa te influenteze intr-atat incat sa te izolezi de ceilalti si, cu siguranta, nu ar trebui sa afecteze relatiile pe care le ai cu ceilalti. Daca primesti un refuz ferm, nu uita ca mai sunt mii de oameni care ar putea sa te aprecieze pentru ceea ce esti si pentru ceea ce ai de oferit.

Teama de a nu deranja

Traim intr-o lume in care timpul este una dintre cele mai spinoase probleme. Asta nu inseamna ca oamenii nu mai au timp sa comunice sau sa creeze relatii noi. Totul este sa nu te impui, ci sa incerci sa citesti intentiile celuilalt in functie de mimica, gesturile si reactiile celuilalt. Daca simti ca persoana cu care incerci sa construiesti o relatie nu este interesata, mai acorda-i o sansa. S-ar putea ca sensibilitatea ta, temerea ta sa iti fi creat o impresie falsa ori ca acea persoana sa aiba o zi proasta. Daca diferentele sociale nu sunt pregnante, nu ai avea de ce sa fii refuzat. Niciodata nu ai prea multi prieteni.

Teama de a nu fi refuzati

Nici cerul si nici pamantul nu se vor deschide pentru ca ai fost refuzat. Nimeni nu te va arata cu degetul sau, daca s-ar intampla asta, s-ar uita totul in timp scurt. Nimic nu ar trebui sa te impiedice sa cauti sa iti indeplinesti dorinta de avea mai multi prieteni. In plus, ar fi trebuit sa stii pana acum ca un refuz nu e o tragedie. Fiecare om are gusturile si asteptarile sale. Tu simte-te bine cu tine insuti si vei vedea ca cei din jurul tau vor simti si vor aprecia lucrul acesta.

Teama ca nu vei avea ce sa ii oferi celuilalt

Poate ca ai avut nenumarate esecuri de-a lungul vietii, insa nu poti gresi daca nu incerci. Si, daca incerci de suficient de multe ori, nu ai cum sa nu reusesti. Invatam din greseli, din propriile experiente si din experientele celorlalti. De asemenea, cu totii avem ceva de oferit, ceva de care ceilalti au nevoie. Fie ca e vorba de o idee, de sprijin, amabilitate sau un simplu zambet intr-o zi proasta, cu totii avem nevoie de ceva de la altcineva. Nimeni nu poate fi fericit de unul singur.

Teama ca nu vei fi apreciat

Daca ai atata nevoie de aprecierea celorlalti, poate ar trebui sa inveti sa ai incredere in tine si sa te apreciezi tu insuti mai intai.

Foto: freedigitalphotos.net

Vezi si alte articole din categoria Prieteni
Vezi si alte articole din sectiunea Relatii

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *