Cinci sfaturi stiintifice pentru o casnicie reusita
Sfaturile prezentate in acest articol sunt chiar… stiintifice. Revista de noutati din stiinta livescience.com a adunat cele mai interesante ponturi pentru o casnicie reusita, preluate chiar din teoriile oamenilor de stiinta. Prin urmare, daca pana acum ai avut indoieli privind anumite metode de comportament in cuplu care iti pot asigura fericirea in relatia cu partenerul tau, iti oferim 5 sfaturi de urmat, care te pot ajuta sa ai o relatie asa cum ti-o doresti.
Autor: Mihaela Dinu
1. Alege o persoana cu obiceiuri financiare similare. Scott Rick de la universitatea din Michigan a analizat peste 1000 de cupluri si a ajuns la concluzia ca persoanele mai zgarcite vor rezista mai greu intr-o relatie in care partenerul arunca cu banii pe fereastra. Studiul a stabilit ca impulsul initial este ca o persoana sa isi aleaga ca partener pe cineva cu un comportament financiar opus. Cu toate astea, caracterele opuse din punct de vedere financiar vor avea mult mai des conflicte in cadrul relatiei si, in general, vor avea mult mai putina satisfactie in viata de cuplu.
2. Fa cat mai mult sex. Conform studiilor efectuate de Michelle Russell si James McNulty de la Universitatea din Tennessee persoanele cu cea mai mare sansa de a incheia in mod nefericit o relatie sunt cele nevrotice. Persoanele nevrotice sunt cele care sunt constant ingrijorate, se streseaza usor, isi schimba foarte usor starea de spirit sau au un comportament mai labil. Conform cuplului de cercetatori sexul poate ajuta la mentinerea relatiei. Cuplurile catalogate ca nevrotice, dar intretineau des relatii sexuale au raportat acelasi nivel de satisfactie al relatiei ca si cuplurile care nu erau catalogate drept nevrotice.
3. Spuneti cat mai des „multumesc” si „noi”. In anul 2007, cercetatorii de la universitatea din Arizona au efectuat un studiu pe cupluri si colegi de camera din cadrul campusului universitatii. Intrebarea era daca cei chestionati apreciaza munca cea casnica desfasurata de partenerul sau. Marea majoritate au raspuns ca apreciaza, insa cei mai multi nu au transmis aceasta informatie partenerului bazandu-se pe faptul ca „sigur stie ca apreciez”. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care stiu ca sunt apreciate se simt mult mai satisfacute de relatie in general si pot trece mult mai usor peste alte probleme ale relatiei. Un alt cuvant aparent nesemnificativ, dar care poate imbunatati semnificativ nivelul de satisfactie din relatie este cuvantul „noi”. Un studiu publicat in jurnalul de psihologie din septembrie 2009 a aratat ca partenerele care foloseau in general cuvinte gen „noi”, „al nostru”, „a noastra”, aratau in general mai multa afectiune in relatie.
4. Taie incertitudinea de la radacina. Cercetatori din Statele Unite au efectuat un stiudiu pe un esantion de 800 de cupluri, intreband partenerii despre nivelul de sentimente negative la adresa partenerului/partenerei. Concluzia a fost c,a in marea majoritate a cazurilor, sentimentele negative tind sa se accentueze odata cu trecerea timpului. Aparent este normal ca in timp partenerii sa se mai distanteze unul de celalalt. Din acest punct de vedere daca in prima faza a relatiei nu simtiti ca lucrurile sunt cat se poate de frumoase atunci sansele sunt foarte mari ca, in timp, relatia sa se deterioreze si mai mult.
5. Munceste pentru relatia ta. Jurnalul „Opinie asupra Psihologiei Generale” din America a publicat in anul 2007 un studiu efectuat pe 6000 de persoane, printre care tineri casatoriti, dar si indivizi implicati in relatii de peste 20 de ani. Cercetatorii au identficat doua tipuri de afectiune: „romantica” si „pasionala”. La cuplurile care au rezistat trecerii anilor, cercetatorii au identificat ca liantul lor este afectiunea „romantica” care poate rezista trecerii timpuli. In schimb, multe din cuplurile tinere prezentau afectiunea „pasionala”, insa, conform cercetatorilor, aceasta dispare destul de repede dupa inceputul unei relatii. Conform cercetatorilor, afectiunea „pasionala” apare mult mai rapid, insa dispare la fel de repede, pe cand afectiunea „romantica” poate fi intretinuta. Cuplurile care petrec timp impreuna, care se preocupa de relatia lor pot trece mult mai usor peste probleme .
0 comments