Ce nu stiai despre Turnul Eiffel – Woman2woman.ro

Ce nu stiai despre Turnul Eiffel

By on July 14, 2015
Share Button
Turnul Eiffel

Turnul Eiffel / Foto: toureiffel.paris

Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 Martie 1889, cu ocazia Expozitiei Mondiale de la Paris. Astazi este recunoscut drept cel mai vizitat obiectiv turistic din lume, dar constructia lui nu a fost deloc facila. Un numar de 300 de artisti, sculptori si arhitecti au semnat in iulie 1887 o petitie pentru a opri constructia acestui „turn ridicol”, considerat nepotrivit pentru un oras elegant precum Parisul.

Autor: Claudia Ilies

Ce nu stiai despre Turnul Eiffel

Constructia turnului a inceput in septembrie 1887. Durata de viata trebuia sa fie de doar 20 de ani si ar fi trebuit sa fie distrus in anul 1909. Parerile s-au schimbat cand francezii au realizat ca turnul poate fi folosit pe post de antena gigant.

Inaltimea turnului variaza cu aproximativ 15 cm, in functie de schimbarile de temperatura. La caldura se dilata si se micsoara la frig, dar aceste schimbari nu pot fi vazute cu ochiul liber.

Vantul poate clatina usor turnul, o miscare poate fi simtita doar la varf.

Turnul cantareste 10000 tone de otel. Pentru intretinerea acestuia sunt necesare 60 de tone de vopsea.

Turnul are o inaltime de 324 de metrii si a fost cea mai inalta constructie din lume, pana in anul 1930.

Sosiile turnului Eiffel

Turnul care reprezinta cea mai mare atractie turistica a reusit sa starneasca si invidia unora, care s-au ambitionat sa depaseasca acest proiect. In anul 1890, Marea Britanie a lansat un concurs pentru realizarea unei constructii inalte de 360 de metrii: toate proiectele semanau insa cu Turnul Eiffel. Lucrarile au fost demarate, dar constructia nu a depasit inaltimea de 50 m, inainte de a fi demolata.

In prezent, exista cel putin 30 de replici ale turnului, in intreaga lume.

Un succes de necontestat

Potrivit unui studiu realizat in anul 2012, Turnul Eiffel are un brand estimat la 434 miliarde de euro, depasind cu mult Colloseum din Roma (91 miliarde de euro) si Sagrada Familia din Barcelona (90 miliarde de euro).

In anul 2011, 7 milioane de oameni au vizitat Turnul Eiffel.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *