Aparatul dentar: când ai nevoie de el și cum îl alegi - Woman2woman.ro


Aparatul dentar: când ai nevoie de el și cum îl alegi

By on martie 9, 2023

mancare de post

Share Button

Controalele periodice la medicul stomatolog au rolul de a identifica orice mică problemă care ar putea pune în pericol sănătatea danturii tale. Medicul dentist te poate trimite la un ortodont dacă consideră că ai nevoie de un aparat dentar. Nu ar trebui să amâni un astfel de consult pentru că îți poate aduce zâmbetul pe care ți-l dorești dintotdeauna. În plus, în ziua de astăzi există și alte tipuri de aparate dentare, mult mai plăcute din punct de vedere estetic și la fel de eficiente.

În ce situații este recomandat aparatul dentar?

Medicul ortodont va decide dacă ai nevoie de un aparat dentar, pentru ce perioadă de timp și care ar fi aparatul dentar indicat pentru soluționarea problemei. Există însă și situații în care doar privind în oglindă ar trebui să îți dai seama că ai nevoie de un tratament ortodontic. Iată care sunt acestea:

  • Dinți înghesuiți – cea mai comună problemă pentru care se recomandă purtarea unui aparat dentar, însă, chiar și așa, există situații în care aparatul dentar nu poate crea suficient spațiu pentru o aliniere corectă, motiv pentru care se recomandă și o extractie dentara,
  • Malocluzie – alinierea incorectă a dinților care afectează masticația,
  • Strungăreață (diastemă) – aparatul dentar ajută la alinierea corectă a dinților și la eliminarea acestor spații inestetice,
  • Durere de maxilar – aparatul dentare poate reda funcționalitatea maxilarului și poate reduce durerea (care de fapt apare în urma unei presiuni constante pe articulația temporo-mandibulară).

Câte tipuri de aparate dentare există?

S-a decis că ai nevoie de un aparat dentar, iar acum urmează pentru pacient partea cea mai dificilă – ce tip de aparat dentar să aleagă? Unii dintre ei pun pe primul loc prețul în locul esteticii și aleg un aparat dentar clasic, metalic, în timp ce alții se orientează către un aparat dentar Invisalign, chiar dacă este mai scump, tocmai pentru că este invizibil, deci nimeni nu va ști de fapt că porți aparat dentar. O opțiune undeva la mijloc este aparatul dentar fix cu brackeți din ceramică, transparenți – beneficiezi atât de avantajul unei estetici plăcute, cât și de cel al prețului accesibil.

Trebuie menționat însă faptul că această decizie trebuie să o iei împreună cu medicul ortodont. Spre exemplu, în cazul unor dinți extrem de înghesuiți sau a altor probleme mai complexe, s-ar putea ca gutierele transparente să nu fie chiar atât de eficiente și să ai nevoie de un aparat dentar metalic. Nu ezita să porți această discuție cu medicul, să îl întrebi care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și să îți exprimi și dorințele vis-a-vis de aparatul dentar pe care urmează să îl porți următoarele luni, chiar ani.

Ce contează pentru tine mai mult – estetica, eficiența sau prețul unui aparat dentar?

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *