Vrei sa ai constant apa calda in locuinta ta? Alege instantul electric sau pe gaz! - Woman2woman.ro


Vrei sa ai constant apa calda in locuinta ta? Alege instantul electric sau pe gaz!

By on august 16, 2023

mancare de post

Share Button

Daca esti in cautarea unei solutii eficiente si economice pentru a avea constant apa calda in locuinta ta, atunci ar trebui sa iei in considerare instalarea unui instant electric sau pe gaz. Aceste dispozitive iti permit sa incalzesti apa doar atunci cand ai nevoie de ea, fara a consuma energie inutil sau a ocupa spatiu cu un boiler voluminos.

Vrei sa ai constant apa calda in locuinta ta

Continua sa citesti pentru a afla avantajele si dezavantajele fiecarui tip de instant, precum si criteriile de care sa tii cont atunci cand vrei sa alegi cel mai potrivit pentru nevoile tale.

Instantul electric

Un instant apa calda electric este un aparat care incalzeste apa prin intermediul unor rezistente electrice, care se activeaza automat atunci cand deschizi robinetul. Avantajele unui astfel de dispozitiv sunt:

 • Nu necesita racordare la reteaua de gaz, deci nu implica costuri suplimentare de instalare sau de intretinere.
 • Nu produce emisii de gaze nocive, deci este mai ecologic si mai sigur pentru sanatatea ta si a familiei tale.
 • Nu depinde de presiunea apei din retea, deci functioneaza si in cazul unor fluctuatii sau intreruperi ale acesteia.
 • Ofera apa calda instantaneu, fara a fi nevoie sa astepti ca boilerul sa se incalzeasca.

Dezavantajele unui instant electric

 • Consuma multa energie electrica, deci poate creste factura la curent, mai ales daca folosesti apa calda frecvent sau pentru perioade lungi de timp.
 • Necesita o putere mare a instalatiei electrice si trebuie sa te asiguri ca aceasta este dimensionata corespunzator si ca nu exista riscul de suprasarcina sau scurtcircuit.
 • Nu are capacitate mare de incalzire, prin urmare nu poate furniza apa calda pentru mai multe puncte de consum simultan sau pentru dusuri cu debit mare.

Instantul pe gaz

Un instant pe gaz este un aparat care incalzeste apa prin intermediul unei flacari generate de arderea gazului, care se aprinde automat atunci cand deschizi robinetul. Avantajele unui astfel de dispozitiv sunt:

 • Consuma mai putina energie decat un instant electric, deci poate reduce factura la energie, mai ales daca ai un contract avantajos cu furnizorul de gaz.
 • Are o capacitate mare de incalzire si poate furniza apa calda pentru mai multe puncte de consum simultan sau pentru dusuri cu debit mare.
 • Ofera apa calda instantaneu, fara a fi nevoie sa astepti ca boilerul sa se incalzeasca.

Dezavantajele unui instant pe gaz

Daca esti tentata sa optezi pentru instanturi pe gaz, trebuie sa stii ca si acestea implica unele dezavantaje:

 • Necesita racordare la reteaua de gaz si implica costuri suplimentare de instalare si intretinere.
 • Produce emisii de gaze nocive si trebuie sa te asiguri ca are o ventilatie adecvata si ca nu exista riscul de explozie sau intoxicatie.
 • Depinde de presiunea apei din retea, deci poate functiona defectuos sau deloc in cazul unor fluctuatii sau intreruperi ale acesteia.

Cum sa alegi cel mai bun instant pentru tine

In functie de preferintele si nevoile tale, poti opta pentru un instant electric sau pe gaz. Insa, inainte de a lua o decizie, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:

 • Consumul tau mediu de apa calda: daca folosesti apa calda ocazional sau pentru perioade scurte de timp, un instant electric poate fi suficient. Daca folosesti apa calda frecvent sau pentru perioade lungi de timp, un instant pe gaz poate fi mai economic.
 • Numarul si tipul punctelor de consum: daca ai un singur punct de consum sau unul cu debit mic, un instant electric poate fi adecvat. Daca ai mai multe puncte de consum sau unul cu debit mare, un instant pe gaz poate fi mai eficient.
 • Puterea si capacitatea instalatiei electrice: daca ai o instalatie electrica slaba sau veche, un instant electric poate fi periculos. Daca ai o instalatie electrica puternica si moderna, un instant electric poate fi sigur.
 • Disponibilitatea si costul gazului: daca nu ai acces la reteaua de gaz sau daca ai un contract dezavantajos cu furnizorul de gaz, un instant pe gaz poate fi costisitor. Daca ai acces la reteaua de gaz si daca ai un contract avantajos cu furnizorul de gaz, un instant pe gaz poate fi rentabil.

In concluzie, alegerea unui instant electric sau pe gaz pentru apa calda depinde de mai multi factori, care tin atat de caracteristicile tehnice ale dispozitivului, cat si de necesitatile si conditiile existente in locuinta ta. Pentru a face cea mai buna alegere, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniu, care sa iti ofere sfaturi personalizate si sa iti instaleze instantul in mod profesionist si sigur.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *