Vreau sa ma pricep la Arta (18-22 iunie) - Woman2woman.ro

Vreau sa ma pricep la Arta (18-22 iunie)

By on June 14, 2018
Share Button

Vreau sa stiu la ce ma uit cand privesc un tablou! Vreau sa inteleg arta abstracta si de ce e Picasso un mare artist! Vreau sa stiu diferenta dintre clasic si modern sau dintre pictural si decorativ! Si, mai ales, vreau sa ințeleg de o compozitie e buna sau proasta si ce presupune un portret reusit.

Autor: Fundatia Calea Victoriei

Asa ca stiu exact unde imi voi petrece serile intre 18 si 22 iunie. Merg la Fundația Calea Victoriei, la scoala de vara Vreau sa ma pricep la Arta sa aflu cand este simetria buna si cand este rea, ce este perspectiva aeriana si de ce din secolul XX se poate trai fara ea, de ce, desi pare simplu, nu reusesc sa desenez ca Matisse si asa mai departe.

Ma bucur ca voi avea ocazia sa analizez, cu ajutorul unui pictor, tablouri celebre si ca voi putea afla de la un profesionist raspunsurile cautate. Vrei sa vii si tu? Uite ce-o sa facem la cele 5 intalniri de curs:

imagine: Joy of life, Henri Matisse

1: Compozitia. Notiuni elementare de compozitie, tipuri de compozitie. Centrul de interes, linia de forta, cheia compozitionala. Compozitii celebre: Velasquez, Manet, Tolouse Lautrec, Botero, Goya. Judecarea naturii statice si a compozitiei cu mai multe personaje. Vocabular.

2: Desenul. Ce inseamna un desen bun? Cum judecam forma? Ce inseamna stilizarea si esentializarea? Cat de departe pot merge cu ele? Analiza comparata a operelor de arta: Degas, Hokusai, arta Africana, Modigliani. Judecarea studiului si a desenului liber.

3: Culoarea. Cum se construieste o gama? Centrul de interes, clarobscurul, monocromia, minimalismul. Ce inseamna un colorist? Ce e cu fovismul? Analiza comparata a operelor de arta: Pallady, Matisse, Tonitza, Vlaminck, Kees Van Dongen, Andreea Mantegna. Judecarea peisajului urban si rural. Vocabular.

4: Expresia. Ce inseamna forta vizuala? Este uratul o categorie estetica? Daca da, pana unde ma pot aventura? Care e limita de la care incepe kitschul? Analiza comparata a imaginilor: Georg Grosz, Victor Brauner, Otto Dix. Judecarea portretului simplu sau dublu. Vocabular.

5: Forma. Aplicatii in arhitectura si design. Acordul cu contextul. Monumentalitatea sau meschinaria formei. Ce inseamna arhitectura urata? Exemple negative. Inapoi la antici. Egipt si Persia, izvor de modernitate. Supraincarcarea. Perspectiva inversa.

Toate intalnirile se țin seara, de la 19.00 la 21.00, la sediul Fundației Calea Victoriei: str. C. A. Rosetti 47, et. 1, intre Universitate si Piata Romana. Nu uita sa te inscrii pe contact@victoriei.ro si sa achiți taxa de participare: locurile sunt limitate.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *