Varsta tatalui le poate determina copiilor autismul
Copiii cu tati mai in varsta ar putea suferi de autism. Un nou studiu a demonstrat o legatura genetica intre varsta tatalui si o serie de afectiuni ale celor mici. Se pare ca astfel de boli se formeaza intrauterin, iar de vina ar fi chiar spermatozoizii tatalui, care sufera mutatii genetice odata cu inaintarea in varsta.
Violeta Ene
Cercetarea publicata in revista „Nature” a demonstrat ca varsta la care un barbat devine tatic determina numarul de mutatii pe care copilul le mosteneste. Daca isi intemeiaza o familie cand are 30-40 de ani sau chiar mai mult, barbatii pot suferi de mutatii ale spermei care duc la dezvoltarea autismului, schizofeniei si a altor boli de care vor suferi mai tarziu copiii.
Cu cat tatal este mai in varsta, cu atat este mai probabil ca aceste mutatii sa se transmita ereditar. Si cu cat sunt transmise mai multe, cu atat este mai probabil ca una dintre ele sa stea la baza unei afectiuni.
In timp ce femeile se nasc cu un numar predeterminat de ovule care in timp se imputineaza, barbatii sunt altfel alcatuiti. Sperma este generata in mod continuu de diviziunea unor celule precursoare, care stocheaza noi mutatii cu fiecare noua diviziune.
Tatii le transmit copiilor de aproape patru ori mai multe mutatii decat mamele. In medie, 55 de mutatii sunt mostenite de la tata si 14, de la mama. Un barbat de 36 de ani, de exemplu, ii va transmite copilului sau de doua ori mai multe mutatii decat un barbat de 20 de ani, iar un barbat de 70 de ani, chiar de opt ori mai multe.
Aceste concluzii sunt cu atat mai grave cu cat varsta la care devenim parinti este din ce in ce mai inaintata. In Islanda, spre exemplu, tara unde s-a facut studiul, un copil nascut in 2011 mosteneste 70 de noi mutatii, cu zece mai multe decat un copil nascut in 1980. Asta pentru ca varsta la care barbatii devin tati a crescut de la 28 la 33 de ani, in decursul timpului.
Nu este totusi ceva chiar de speriat! Multe dintre mutatii sunt inofensive. Totusi, unele fac legatura intre numarul ridicat de mutatii si predispozitii psihice ale copiilor. Totusi, studiul nu demonstreaza in mod direct ca toti tatii mai in varsta le transmit copiilor diverse gene asociate cu boli, dar aceasta este implicatia majora a cercetarii. O serie de alte studii au demonstrat recent ca tatal este cel care transmite o predispozitie la autism mai degraba decat mama. Rezultatele pot explica si cresterea numarului de pacienti care sufera de aceasta afectiune. In S.U.A., cazurile au crescut pana in prezent cu 78% fata de acum cinci ani.
Sursa foto: now.msn.com
0 comments