Trombofilia in sarcina – ce riscuri are si cum poate fi depistata - Woman2woman.ro


Trombofilia in sarcina – ce riscuri are si cum poate fi depistata

By on November 13, 2020

mancare de post

Share Button

Daca te-ai decis sa ramai insarcinata sau esti deja gravida, trebuie sa afli mai multe despre acesta afectiune care iti poate pune in pericol sarcina. Trombofilia se refera la o predispozitie ereditara sau dobandita pe parcursul vietii, manifestata printr-un exces de coagulare a sangelui. Astfel, riscul de aparitie a cheagurilor in circulatia sangelui este mai mare din cauza lipsei unor elemente din organism care stopeaza coagularea in exces.

Astfel o gravida trebuie sa isi faca mai multe analize pentru a vedea daca se confrunta cu trombofilie, in afara de analizele uzuale precum Papanicolau sau cele de sange pe care le poate face oricine cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Pe parcursul sarcinii trebuie sa stii ca nivelul de coagulare va fi mai ridicat, astfel ca riscul de tromboze poate creste daca femeia gravida are trombofilie.

Cand se recomanda sa faci analize pentru a depista trombofilia

Cu toate acestea, este recomandat ca testele pentru trombofilie sa fie realizate doar de catre femeile cu pierderi recurente de sarcina sau care au in familie antecedente ale acestei afectiuni. Testarea pentru depistarea trombofiliei se face pas cu pas in special in cazul femeilor care au pierdut mai multe sarcini in primul trimestru. 

Totodata testarea este recomandata si femeilor care au istoric de sarcini complicate si au intampinat preclampsie sau placenta abruptio. Un alt motiv pentru care sa recurgi la analize: daca ai un istoric de tromboza venoasa sau trombembolism pulmonar.

Simptome trombofilie in sarcina

Simptomele acestei afectiuni pot fi destul de modeste iar de foarte putine ori femeia gravida va dezvolta tromboze severe amenintatoare pentru viata sa. Cele mai grave simptome sunt urmatoarele:

  • Tulburari de respiratie moderate sau severe din cauza trombozelor din circulatia pulmonara
  • Tromboze venoase profunde la nivelul membrelor inferioare in special prin cresterea in volum a gambei sau a coapsei
  • Manifestari neurologice din cauza unui AVC trombotic

Insa de cele mai multe ori o femeie insarcinata este investigata si pentru trombofilie, poate chiar si preventiv, chiar daca are au un istoric anume sau antecedente in familie.

Care sunt riscurile unei trombofilii in sarcina

Multe femei care sunt insarcinate si stiu ca au trombofilie sau doar ce au depistat este posibil sa aiba complicatii in sarcina, fiind un risc atat pentru mama cat si pentru copil. Iata care sunt riscurile acestei afectiuni:

  • Reducerea fluxului de sange care ajunge la fat prin vasele placentei
  • Avorturi spontane repetate
  • Nasterea unui copil mort in al II-lea sau al III-lea trimestru
  • Intarziere de crestere, oprirea sarcinii in evolutie
  • Preclampsie severa – cresterea presiunii arteriale si cantitate mare de proteine eliberate in urina
  • Placenta abruptio – desprinderea totala sau partiala a placentei de peretele uterin inainte de nastere
  • Cresterea tensiunii arteriale in timpul sarcinii

Cum se poate depista trombofilia

Nu exista o singura analiza care poate sa diagnosticheze aceasta afectiuni, ci mai multe teste de sange combinate pentru a identifica cu acuratete tipul de trombofilie. Cateva dintre analize pot fi urmatoarele: proteina C, proteina S, antitrombina III, mutatia factor II, mutatia factor V Leiden, gena MRHFR.

La fel de importante sunt si celelalte analize uzuale pentru ca pot depista afectiuni care tratate precum: anemie – hemoleucograma completa, determinarea unei infectii in organism – proteina c reactiva, depistare sifilis – VDRL, hepatita B si C, etc.

Intreaba medicul care iti urmareste sarcina daca este necesar sa faci testele pentru trombofilie sau daca ai putea avea vreun risc in acest sens. Nu uita: sanatatea ta este foarte importanta atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *