Tot ce ar trebui sa stii despre implantul mamar - Dr. Meruta Andreea, medic la Clinica Estet Laser ne raspunde - Woman2woman.ro


Tot ce ar trebui sa stii despre implantul mamar – Dr. Meruta Andreea, medic la Clinica Estet Laser ne raspunde

By on septembrie 29, 2022

mancare de post

Share Button

Infiintata de mai bine de 20 de ani de regretatul Dr. Abu-Baker Abu-Baker, Clinica Estet Laser din Bucuresti este in prezent una dintre cele mai bune clinici private de chirurgie estetica. Dotata cu aparatura de ultima generatie si colaborand cu medici de succes si cu experienta, Clinica Estet Laser a devenit in timp un centru de excelenta care isi duce misiunea mai departe prin Dr. Abu-Baker Abdalah, medic rezident chirurgie plastica si estetica.

Dornic sa pastreze viu spiritul tatalui sau si pasionat de domeniul in care se specializeaza, Dr. Abu-Baker Abdalah s-a inconjurat de o echipa de medici specializati in chirurgie plastica si estetica. Printre acestia se numara si Dr. Mereuta Andreea, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva.

Doamna Dr. Mereuta Andreea – scurta prezentare

Doamna Dr. este supraspecializata in chirurgia sanului, are pregatire in clinici de renume din Paris si Lyon, o experienta vasta si numerosi ani de practica. Domnia sa a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari de interes general despre implantul mamar.

Dr. Meruta Andreea: “… interventia de implant mamar NU reprezinta o restrictie a stilului de viata dupa terminarea proceselor de vindecare de la nivelul sanilor.

Toate femeile pot beneficia de operatia de implant mamar sau sunt si situatii in care acesta nu este indicat?

In majoritatea cazurilor, pacientele pot efectua interventia de augmentare mamara fara restrictii. Insa exista cateva cazuri in care interventia este contraindicata, si anume:

 • Paciente ce sufera de infectii active la momentul interventiei
 • Paciente cu leziuni maligne si pre-maligne mamare
 • Paciente insarcinate sau in proces de alaptare (chiar daca prezenta implantului mamar nu duce la imposibilitatea alaptarii)

Femeile care au implanturi mamare trebuie sa adopte un stil de viata special? Mai pot practica toate activitatile pe care le practicau si inainte?

Perioada postoperatorie poate fi una incomoda, cu dureri si disconfort imediat postoperator. Recomandam pacientelor sa mentina un stil de viata linistit pentru primele 3-4 zile postoperator si sa evite eforturile fizice si activitatile sportive pentru primele 6-8 saptamani postoperator, timp in care vor purta si o bustiera elastica. Dupa aceasta perioada, pacientele pot reveni treptat la activitatile obisnuite.

De retinut este faptul ca interventia de implant mamar NU reprezinta o restrictie a stilului de viata dupa terminarea proceselor de vindecare de la nivelul sanilor.

Care sunt riscurile implanturilor mamare? Acestea pot cauza cancer sau alte afectiuni ale sanilor?

Complicatiile sunt rare dupa interventia de augmentare mamara cu implant, insa ca pentru orice fel de interventie chirurgicala, acestea exista. Cele mai frecvente complicatii asociate acestui tip de interventie sunt:

 • Riscul infectios
 • Riscul hemoragic
 • Risc de contractura capsulara (caz in care se impune reinterventia cu extragerea implantului si a capsulei acestuia)
 • Risc de ruptura a implantului (caz in care e necesara schimbarea implantului)

Implanturile moderne folosite in mod curent in practica medicala sunt umplute cu un gel coeziv, care nu permite extravazarea continutului in exteriorul implantului si difuzarea acestuia in organism. Din acest motiv, chiar daca intervine ruptura implantului mamar, aceasta nu produce simptomatologie severa si nu va va supune la un risc medical sever.

Exista o afectiune numita Limfom Anaplastic cu Celule Mari Asociat Implanturilor Mamare (BIA-ALCL), o forma de cancer ce s-a dovedit a fi favorizata de prezenta implanturilor mamare. Pentru pacientele cu implant mamar, rata de dezvoltare pe perioada vietii a acestei afectiuni variaza intre 0.03% si 0.3%. De luat in considerare este faptul ca aceasta afectiune poate fi tratata cu succes daca este depistata in stadii precoce ale bolii.

Dr. Meruta Andreea: “… chiar daca intervine ruptura implantului mamar, aceasta nu produce simptomatologie severa si nu va va supune la un risc medical sever.

Este adevarat ca implanturile sau sanii prea mari pot cauza dureri de spate? 

Greutatea sporita la nivelul bustului poate duce la dureri de spate, modificari de statura si mers, dureri de cap si de gat, iar sutienul poate lasa urme vizibile la nivelul umerilor.

Pentru pacientele ce isi doresc sau au nevoie de implanturi mamare de dimensiuni crescute, recomandam folosirea implanturilor B-lite, o serie de implanturi mamare cu o greutate de mai mica decat majoritatea implanturilor mamare de acelasi volum.

De asemenea, pentru pacientele ce au sani naturali voluminosi, deranjanti, ce produc dureri de spate si modificari de postura, recomandam interventia de mamoplastie reductionala (micsorare a sanilor), pentru a scapa de durerile si neplacerile cauzate de greutatea in exces de la nivelul bustului.

Care este cea mai buna solutie pentru o femeie care doreste un implant mamar, dar care sa arate cat mai natural? 

Implanturile mamare nu dau inerent un aspect artificial. Acest aspect apare in momentul in care sunt folosite volume exagerate sau daca pacientele isi doresc acest rezultat final.

Decolteul natural poate fi obtinut cu ajutorul implanturilor anatomice sau chiar si cu ajutorul celor rotunde alese la dimensiunea potrivita impreuna cu o tehnica chirurgicala corecta.

Exista beneficii pentru sanatate a implanturilor mamare? Care sunt acestea?

Augmentarea mamara cu implant este o procedura cu rol pur estetic. Insa rolul ei in impactul psihologic al pacientei nu trebuie subestimat. Augmentarea mamara va poate readuce increderea in sine si va poate ajuta sa va reimprospatati look-ul.

Dr. Meruta Andreea: “Augmentarea mamara va poate readuce increderea in sine si va poate ajuta sa va reimprospatati look-ul.

Ce se intampla in cazul unui traumatism toracic soldat cu spargerea implantului mamar? Acest lucru poate fi periculos pentru femeie? Ce ar trebui sa faca?

Asa cum deja am mentionat, implanturile moderne folosite in mod curent in practica medicala sunt umplute cu un gel coeziv care nu permite difuzarea acestuia in organism. Prin urmare, chiar daca intervine ruptura implantului mamar, aceasta nu produce simptomatologie severa. Procedura recomandata este eliminarea implantului mamar spart si schimbarea acestuia cu unul nou.

Cate tipuri de implanturi exista si care sunt recomandarile dumneavoastra?  

Exista o multitudine de implanturi mamare folosite in trecut sau in mod curent si se pot clasifica dupa mai multe tipuri de caracteristici:

 • Dupa forma:
  • Rotunde
  • Anatomice
 • Dupa continut:
  • Implanturi cu ser fiziologic – folosite in trecut, in momentul de fata nu mai sunt in uz
  • Implanturi cu gel coeziv – folosite in mod curent in practica medicala, in eventualitatea unei fisuri sau rupturi a capsulei implantului gelul coeziv nu extravazeaza de la nivelul implantului
 • Dupa aspectul capsulei:
  • Implanturi texturate
  • Implanturi micro-texturate
  • Implanturi netede
 • Dupa dimensiuni – variind atat volumul implantului cat si proiectia acestuia (distanta de la baza la varful implantului):

Fiecare din aceste caracteristici au avantaje si dezavantaje. Din acest motiv este esential ca inainte sa stabilim tipul implantului sa ne vedem la o consultatie pentru a stabili scopurile si asteptarile postoperatorii si a alege impreuna varianta potrivita pentru dumneavoastra.

Dr. Meruta Andreea: “Este o interventie relativ simpla, cu o rata mica de complicatii, care nu lasa cicatrici si nu va va produce modificari ale stilului de viata pe termen lung.

Ce sfatuiti femeile care doresc o remodelare a bustului, dar nu au incredere in implanturile mamare?

Daca va deranjeaza volumul exagerat al sanilor sau pozitia lasata a acestora, interventia recomandata dumneavoastra este ridicarea mamara, ce poate fi facuta atat cu sau fara inserarea unei proteze siliconice.

Daca doriti o augmentare a volumului bustului, interventia de electie este augmentarea cu implant mamar siliconic. Este o interventie relativ simpla, cu o rata mica de complicatii, care nu lasa cicatrici si nu va va produce modificari ale stilului de viata pe termen lung.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *