Testul VSH - Un instrument important in detectarea bolilor autoimune la femei - Woman2woman.ro


Testul VSH – Un instrument important in detectarea bolilor autoimune la femei

By on aprilie 18, 2023

mancare de post

Share Button

Bolile autoimune sunt afectiuni in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi, organe si celule, creand inflamatii si alte probleme. Acestea pot afecta aproape orice organ sau sistem din corp si se estimeaza ca se manifesta la aproximativ 8% dintre femei. Din fericire, exista teste care pot ajuta la detectarea bolilor autoimune, inclusiv testul VSH.

Ce este testul VSH si cum functioneaza?

Testul VSH (Viteza de Sedimentare a Hematiilor) este o analiza de laborator care masoara viteza la care celulele rosii din sange se separa de partea lichida a sangelui. Aceasta viteza este influentata de nivelul de proteine inflamatorii din sange, cum ar fi fibrinogenul si imunoglobulina. Cu cat nivelul acestor proteine este mai mare, cu atat celulele rosii se vor separa mai repede si viteza de sedimentare va fi mai mare.

Testul VSH este utilizat pentru a detecta inflamatia din organism, care poate fi un semn al bolilor autoimune. Desi testul VSH poate fi influentat de o varietate de factori, inclusiv varsta, sexul si medicamentele, acesta poate fi un instrument util in diagnosticarea bolilor autoimune.

Rolul testului VSH in depistarea bolilor autoimune la femei

Bolile autoimune sunt mai frecvente la femei decat la barbati, cu o rata de prevalenta de aproximativ 8% la femei. Acest lucru se datoreaza in mare parte diferentelor hormonale intre sexe si rolului sistemului imunitar in reproducere.

Testul VSH poate fi util in detectarea bolilor autoimune la femei, inclusiv lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida si scleroza multipla. In aceste boli, nivelurile de proteine inflamatorii sunt ridicate, ceea ce poate duce la o crestere a vitezei de sedimentare a celulelor rosii din sange. Testul VSH poate fi, de asemenea, folosit pentru a monitoriza raspunsul la tratamentul pentru aceste boli. 

Lupusul eritematos sistemic 

Lupusul este o boala autoimuna care poate afecta orice parte a corpului, dar care are o predilectie pentru piele, articulatii, rinichi si sistemul nervos central. Femeile sunt de sase ori mai susceptibile sa dezvolte Lupus decat barbatii, iar aceasta boala apare de obicei intre varsta de 15 si 44 de ani.

Simptomele lupusului sunt fi variate si pot include oboseala, dureri articulare, eruptii cutanate, febra si sensibilitate la lumina soarelui. Tratamentul lupusului poate include medicamente antiinflamatorii, corticosteroizi si imunosupresive. 

Artrita reumatoida 

Artrita reumatoida (AR) este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile, determinand inflamatia si distrugerea tesutului osos si cartilajului. Aceasta boala este de trei ori mai frecventa la femei decat la barbati si apare de obicei intre varsta de 30 si 60 de ani. 

Simptomele artritei reumatoide pot include durere, umflaturi si rigiditate in articulatii, oboseala si pierderea apetitului. Tratamentul artritei reumatoide se bazeaza pe medicamente antiinflamatorii, corticosteroizi si imunosupresive. 

Scleroza multipla si testul VSH

Scleroza multipla este o boala autoimuna care afecteaza sistemul nervos central, determinand distrugerea mielinei – stratul protector al nervilor. Aceasta boala este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati si apare de obicei intre varsta de 20 si 40 de ani. 

Simptomele sclerozei multiple pot include oboseala, slabiciune musculara, probleme de coordonare si vedere incetosata. Tratamentul sclerozei multiple poate include medicamente care reduc inflamatia si incetinesc progresia bolii.

Prin urmare, testul VSH este un instrument important in diagnosticarea si monitorizarea bolilor autoimune la femei. In combinatie cu alte teste si evaluari clinice, poate ajuta la identificarea bolilor autoimune in stadii incipiente si la monitorizarea raspunsului la tratament. Pentru a beneficia de acest test, este important sa discuti cu medicul tau si sa ii oferi orice informatie relevanta despre simptomele si istoricul tau medical. 

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *