Suferi de insomnie? Afla care ar putea fi cauza si cum te poti trata - Woman2woman.ro


Suferi de insomnie? Afla care ar putea fi cauza si cum te poti trata

By on November 21, 2019

mancare de post

Share Button

Se intampla sa pierzi noptile pentru ca nu poti sa dormi oricat de mult ai incerca? Atunci este posibil sa suferi de insomnie. Afla care sunt cauzele care au dus la aparitia acestei probleme si cum poti sa tratezi insomnia pentru a avea din nou un somn linistit in fiecare noapte.

Suferi de insomnie? Afla care ar putea fi cauza si cum te poti trata

Suferi de insomnie? Afla care ar putea fi cauza si cum te poti trata

Ce inseamna mai exact insomnia?

Insomnia se refera la o tulburare de somn cu care multi dintre adulti se confrunta. Se caracterizeaza prin dificultatea de a adormi sau in a sta adormit pe o anumita perioada de timp, de regula cat sa te simti odihnit in urmatoarea zi. Insomnia poate sa apara ca un simptom al altor afectiuni sau poate sa fie o afectiune independenta. Pentru a fi vorba dsepre insomnie, aceasta trebuie sa se manifeste in mod regulat. Daca se intampla doar intr-o singura noapte sa nu dormi, nu se poate numi o tulburare de somn.

Cauzele insomniei

Insomnia poate aparea din mai multe cauze, mai multi factori pot contribui la aparitia acestei afectiuni. Pentru a stii de ce suferi de insomnie te poti gandi la mai jos:

 •         Afectiuni psihice precum depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolara etc
 •         Afectiuni fizice precum astmul, insuficienta cardiac, boala Parkinson, durerea cronica, apnee in somn, sindromul picioarelor nelinistite, etc
 •         Tulburari hormonale determinate de o glanda tiroida hiperactiva
 •         Stresul – stilul de viata stresant la locul de munca sau acasa; terapia florala Bach te poate ajuta sa scapi de acest tip de stress dar si de alte emotii negative
 •         temperaturile extreme in camera in care dormi
 •         efectele secundare ale unor medicamente cum ar fi antidepresivele, pentru epilepsie, pentruastm, steroizii, medicamente pt hipertensiune, antiinflamatoare, etc
 •         consumul de alcool sau de cafea
 •         schimbarea brusca a orelor de somn, a fusului orar sau din cauza lucrului de noapte

Care sunt simptomele insomniei?

Pentru a stii daca suferi de insomnie trebuie sa cunosti care sunt simptomele acesteia:

 •         Dificultatea de a adormit si de a gasi o pozitie confortabila pentru somn
 •         Trezitul in timpul noptii si incapacitea de a adormi la loc
 •         Trezitul devreme

Totodata insomnia poate induce si efecte secundare puternic resimtite de cei afectati:

 •         Probleme de concentrare
 •         Somnolenta in timpul zilei, depresie, anxietate sau iritabilitate
 •         Energie scazuta in timpul zilei
 •         Dificultati de memorare
 •         Migrene
 •         Probleme gastrointestinale

Tulburarea afectiva sezoniera si insomnia

Tulburarile afective sezoniere apar in principiu primavara sau toamna, insa pot aparea in orice anotimp. Se refera la o forma de depresie iar cauzele ar putea fi dereglarea ceasului biologic intern sau dificultati de reglare a unei substante chimice cerebrale, mai exact serotonina. Simptomele acestei afectiuni sunt similare cu cele ale depresiei, iar insomnia poate fi un efect al tulburarii afective sezoniere. Afla mai multe despre tulburarea afectiv sezoniera si care sunt metodele de terapie.

Tipuri de insomnia

Din punct de vedere medical insomnia poate fi impartita in mai multe categorii in functie de cauzele acesteia. Insomnia poate fi primara ceea ce inseamna ca tulburarea de somn nu se asociaza in mod direct cu alte afectiuni medicale. Cauzele pot fi cele legate de stres sau trauma. Insomnia secundara este cea care apare atunci cand exista probleme de sanatate sau in urma tratamentelor medicamentoase. Aici poate fi vorba despre depresie, astm, dureri, etc.

In functie de cat dureaza insomnia poate fi cronica sau acuta. Cea acuta este pe termen scurt iar cea cronica este continua. Insomnia trecatoare poate sa apara brusc si sa dureze cateva zile sau o saptamana.

Cum se trateaza insomnia

In functie de cauzele insomniei se stabileste un anumit tratament. Se pot recomanda anumite terapii, medicamente sau chiar schimbarea stilului de viata. Iata care sunt cele mai intalnite tratamente pentru recapatarea somnului:

Tratament medicamentos: somnifere, antidepresive, antihistaminice, melatonina.

Remedii naturiste: Aromaterapie, tehnici de relaxare si meditatie, ceaiuri, reflexoterapie, terapia Scenar etc

Schimbari in stilul de viata: evitarea alimentelor ce produc insomnia precum branzeturi, alcool, ciocolata, bauturi cu cofeina, alimente foarte condimentate, fermentate, alimente greu de digerat. Exercitii fizice constante, miscare in aer liber si reducerea stresului.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *