Scortisoara - mai mult decat un simplu condiment - Woman2woman.ro


Scortisoara – mai mult decat un simplu condiment

By on decembrie 18, 2012

mancare de post

Share Button

Importanta condimentelor nu consta numai in gustul pe care il pot da mancarurilor, atat timp cat sunt folosite in cantitati moderate, ci si in proprietatile lor.

Fiecare dintre noi asociaza anumite miresme cu diverse lucruri. Sa luam cazul scortisoarei. Aceasta este prezentata ca un ingredient “minune”, pe care majoritatea o asociaza cu bucataria si, implicit cu retetele culinare.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

In cazul meu, primele lucruri care-mi trec prin minte cand ma gandesc la ea sunt orezul cu lapte, placinta cu mere, vinul viert si iarna.

 Autor: Florentina Florea

Gustoasa scortisoara este o coaja roscata-cenusie, spre maro, a arborelui de scortisoara. Aceasta este disponibila uscata, sub forma tubulara in bucati de baton de aproximativ 10 cm lungime, gata macinata (pulbere) sau ca ulei esential.

Are un gust puternic aromat, dulce si placut este un condiment perfect pentru lunile de iarna. De asemenea, o putem gasi pe tot parcursul anului.

Folosita inca din timpuri stravechi, s-a remarcat datorita virtutiilor sale. Astazi, se utilizeaza in bucataria occidentala, mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetarie, iar in tarile orientale si la condimentarea preparatelor culinare.

Exista doua soiuri de scortisoara: din China si din Ceylon (Sri Lanka), insa cea din urma este putin diferita, fiind mai dulce, mai rafinata, dar si mai difícil de gasit pe piata locala.

Nu numai ca ne incanta papilele… gustative, dar are si un rol important in sanatatea noastra. Este unul dintre condimentele cele mai bogate in antioxidanti, ce combate stresul si ne mentine tineri.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Mai jos sunt enumerate cateva dintre beneficiile acesteia:

– trateaza diabetul (regleaza nivelurilor glicemiei);

imbunatatirea simptomelor bolii Alzheimer;

– stimuleaza memoria (imbunatateste procesul gandirii);

– ajuta in lupta cu kilogramele in plus;

– antioxidantii lupta impotriva imbatranirii si stresului;

– proprietati anti-coagulare (impiedica coagularea sangelui);

combate microbii (reduce inflamatia din organism);

–  tratament impotriva tusei;

–  trateaza bataturile;

– reduce celulele canceroase;

contribuie la prelungirea vietii;

Prin adaugarea in mancaruri se pot preveni toxiinfectiile alimentare.

Sfat: daca vrei sa o folositi atunci cand gatiti, aveti grija sa o adaugati la sfarsit, pentru ca altfel riscati sa-i dea un gust amar mancarii.

Contraindicatii: nu se recomanda femeilor insarcinate, copiilor, persoanelor afectate de epuizare nervoasa si celor cu pielea sensibila.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *