Pregatiri botez: sfaturi pentru cei care boteaza pentru prima data - Woman2woman.ro


Pregatiri botez: sfaturi pentru cei care boteaza pentru prima data

By on martie 5, 2023

mancare de post

Share Button

Pregatirile pentru botez reprezinta un moment special din viata proaspetilor parinti, emotionant si mult asteptat, dar pe de-o parte se refera si la respectarea unor pasi, traditii si obiceiuri ce tin de crestinarea micutului. Botezul se organizeaza de regula dupa 40 de zile de la nastere, moment in care mama nu se mai afla in perioada de lauzie si are voie sa intre in biserica pentru a participa la aceasta ceremonie.

De indata ce si-au ales nasii, parintii incep sa faca pregatirile necesare pentru acest eveniment important. Ei trebuie sa stie, insa, care sunt responsabilitatile pe care le au atat ei, cat si parintii spirituali ai micutului. 

Mai jos poti vedea cum anume trebuie sa te pregatesti pentru botezului micutului tau, daca este primul copil si ai nevoie de sfaturi in acest sens.

Trusoul bebelusului si lista pentru botez

Daca primul pas pentru organizarea botezului este facut, acela de a alege nasii, trebuie sa stii ca nasii sunt ci care trebuie sa cumpere un trusou botez necesar pentru slujba care are loc la biserica. Acest trusou este compus din mai multe obiecte importante precum: prosop pentru bebelusi, fasa, panza de mir, prosop si sapun pentru preot, sticluta de mir si lumanare pentru botez. Atat lumanarea, cat si prosopul pentru bebelus pot fi personalizate cu numele acestuia si cu data botezului.

Tot nasii sunt cei care cumparahainele cu care va fi imbracat bebelusul dupa ce este scos din cristelnita si sters cu prosopelul din trusou. Setul de haine face parte din lista pentru botez a nasilor si este format din body, bluzita, pantaloni si botosei. Totodata, traditia spune ca parintii trebuie sa faca un cadou simbolic nasilor, drept multumire pentru faptul ca au aceptat acest rol important din viata copilului lor. Nasii la randul lor trebuie sa faca un mic cadou finutului lor botezat, dar sa ii ofere si o iconita sfintita.

Tot din lista pentru botez nu trebuie sa lipseasca si alte lucruri utile necesare parintilor pentru ziua botezului pe care le pot pregati intr-o gentuta: scutece, servetele umede, crema si pudra, biberoane pentru lapte, suzete si jucarii. Inainte de a incepe slujba de botez de la biserica, preotul le va cere parintilor certificatul de nastere al copilului.

Botez – traditii si slujba de botez

Traditiile botezului sunt simplu de urmat si aduc momente fericite si pline de emotie pentru cei care participa la acestea. Totodata creeaza si amintiri de neuitat, ziua botezului fiind una memorabila pentru parinti si nasi, in special daca este pentru prima oara cand organizeaza un botez.  Nasii sunt cei care ii raspund preotului cand acesta intreaba “Te lepezi de satana?” cu “Ma lepad!” de trei ori. Ulterior, nasa il dezbraca pe copilas pentru a-l boteza preotul in cristelnita. De asemenea, se vor citi cateva rugaciuni, in timp ce nasa tine copilul in brate si nasul le sta alaturi tinand lumanarea de botez.

Pe langa pachetul de la botez care trebuie sa contina anumite lucruri necesare pentru ceremonie, tot din traditiile de botez face parte ca la final parintii sa serveasca invitatii cu prajituri sau bomboane, in biserica.

In ziua urmatoare slujbei de botez, nasii merg acasa la bebelus pentru baita de a doua zi. Cea care trebuie sa spele copilul in cadita este nasa, iar in apa respectiva se pun mai multe obiecte, fiecare cu cate o semnificatie precum: orez, petale de trandafiri, banuti, etc. La acest ritual nu trebuie sa lipseasca lumanarea si fasa de la botez, dar si sticluta cu mir de la biserica.

In concluzie, botezul bebelusului este un eveniment foarte asteptat de toate persoanele importante din viata nou nascutului. Chiar daca esti la inceput de drum, fiind primul copil, nu trebuie sa te temi de toti pasii pe care trebuie sa ii faci la botez. 

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *