(P) Micile super alimente cu supra-puteri - Woman2woman.ro

(P) Micile super alimente cu supra-puteri

By on February 9, 2019
Share Button

Stii vorba aceea „Esentele tari se tin in sticlute mici”? Nu vorbim despre nicio potiune sau tinctura, ci despre micile super-alimente care inmagazineaza numeroase proprietati benefice pentru organismul tau. Cap de afis azi: migdale si caju.

1. Migdale

Desi sunt considerate a fi ‚nuci’, migdalele sunt semintele fructelor de migdal, inrudite cu piersicile si prunele. Migdalul este un arbore apreciat de mii de ani in Orientul Mijlociu, India si America de Nord. Avand nevoie de un anumit tip de clima, in tara noastra nu s-a reusit cultivarea lui. Ce sa nu iti placa la aceasta “minune a naturii”? Florile migdalului sunt atat de delicate si placute din punct de vedere estetic, incat chiar si celebrul pictor Van Gogh a fost fascinat de ele si le-a transpus intr-o serie de picturi, in secolul XIX. In plus, semintele acestui copac – migdalele cele de toate zilele – se pot consuma in varii moduri: gustare sanatoasa (snack), in prajituri sau preparate sarate, in lapte vegetal extrem de hranitor si benefic celor cu intoleranta la lactoza. In plus, din migdalele amare se obtine si bautura amaretto, o licoare extrem de aromata pe care o poti adauga in prajituri, pentru o aroma mai intensa. 

Ce contin migdalele

Migdalele contin vitamina E, fibre, proteine, magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, potasiu, mangan, biotina, zinc, acizi grasi esentiali, riboflavina. Stiai ca este nevoie de 10 migdale pe zi pentru a asigura necesarul zilnic de calciu? Sau ca au afecte antioxidante puternice, prevenind boli intestinale? Si ca ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in corp, ceea ce inseamna ca vei avea mai multa energie si mai putina grasime in tesuturi?

2. Caju

Arborele de Caju a fost adus din America de Sud de catre exploratorii portughezi, iar de acolo s-a raspandit in tarile cu temperaturi suficient de ridicate incat sa permita cultivarea acestuia. Noi consumam semintele fructului de caju, care seamana cu un mar caruia ii creste un mot – nuca de caju. Desi sunt sanatoase si satioase, atentie la numarul de calorii, caci 100g caju inseamna 553 de calorii.

Ce contine caju-ul

Semintele de caju contin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu. Pentru vegani-vegetarieni reprezinta o importanta sursa de fier, 30g caju asigurand 2 miligrame din acest mineral (ca reper, o femeie are nevoie zilnic de 14,8 miligrame iar un barbat de 8,7 miligrame). Stiai ca ajuta la consolidarea osaturii, la functionarea corecta a nervilor / muschilor si la o tensiune arteriala optima? Sau ca alunga depresia si anxietatea, regleaza somnul si iti protejeaza ochii de razele ultra-violete?

Si pentru ca tot ne intrebam cum reusesc unele vedete sa arate asa bine, afla ca se datoreaza si faptului ca acestea apreciaza beneficiile nucilor si semintelor, in general. Un exemplu este actrita Gwyneth Paltrow, care in cartea ei de bucate ne arata cum pot fi incorporate nucile de caju si migdalele intr-o reteta savuroasa: este vorba despre batoane cu seminte si ciocolata pe care le poti prepara cu usurinta acasa.

Ingrediente:

  • 1 cana caju crud
  • ½ cana migdale
  • ½ cana curmale
  • ½ cana unt de arahide
  • ¼ cana sirop de artar
  • ¼ cana miere
  • ½ cana faina de cocos
  • ½ cana de fulgi de cocos
  • ½ lingura de extract de vanilie
  • ¼ lingura scortisoara macinata
  • 1½ cana cu chipsuri de cacao pentru copt (60% cacao)
  • 1½ lingura ulei de cocos

Mod preparare:

  • Pregateste o tava, acopera cu folie de aluminu si unge-o cu putin ulei de cocos.
  • Marunteste caju-ul si migdalele in blender, adauga curmalele, scortisoara, untul de arahide, siropul de artar, mierea, faina de cocos, fulgii de cocos si extractul de vanilie. Amesteca-le pana devine o compozitie lipicioasa.
  • Pune totul in tava si uniformizeaza compozitia. Acopera tava si da-o la frigider pentru 1-2 ore.
  • Odata ce compozitia s-a intarit, pune chipsurile de ciocolata si uleiul de cocos intr-un vas potrivit pentru microunde. Lasa-le in cuptorul cu microunde pana se topesc, amestecand din minut in minut. Dupa aceea, toarna ciocolata peste compozitia care a stat la frigider. Raceste “prajitura” pana se intareste si ciocolata.
  • Taie prajitura in forma de batoane si…  voila! Un desert satios, dulce si plin de substante hranitoare.

Ce bine suna, nu-i asa? Daca vrei un desert mai putin dulce, sa stii ca poti reduce din cantitatea de miere sau de sirop de artar, totul depinde de tine. In plus, nu te vei simti deloc vinovat/a ca l-ai savurat, stiind cate beneficii iti aduce. Caci, inainte de ce zice stiinta, mancarea trebuie sa ramana un motiv de placere si bucurie, nu-i asa?

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *