Modul in care folosim Internetul ne poate da de gol depresia
Legatura dintre Internet si depresie a fost demonstrata inca de acum cativa ani, insa un nou studiu face lumina asupra tiparelor de comportament ale utilizatorilor de Internet, care pot diagnostica o depresie.
Autor: Bianca Dima
Folosim Internetul ca sa vorbim cu prietenii, sa socializam, sa vedem filme, sa ascultam muzica sau sa ne informam. Dar ne-am gandit vreodata ca utilizarea sa este legata de depresie? Cercetatorii de la Missouri University of Science and Technology s-au gandit. Ba, mai mult, au reusit sa gaseasca legatura intre modul in care folosim Internetul si instalarea progresiva a tulburarii.
De exemplu, cei care au depresie schimba mai frecvent aplicatiile. Si mai multi folosesc software de sharing, iar majoritatea petrec mult timp pe platformele de instant messaging sau pe e-mail.
Aceste tipare de comportament nu sunt greu de explicat. Stim deja ca depresia este asociata deseori cu lipsa de concentrare si atentie. Atunci cand suferim de depresie ne da “de gol” navigatul prea rapid de pe o pagina pe alta. Si petrecerea timpului pe Messenger sau e-mail este de inteles in acelasi context. Depresia cuprinde si un sentiment puternic de insingurare, asa ca este firesc sa ne dorim sa interactionam pentru a scapa de gandurile negre.
Ceea ce este cu adevarat inovativ la noua cercetare este aplicabilitatea sa. Descoperirile pot ajuta la crearea unui software care sa monitorizare tiparele de comportament ale utilizatorilor de Internet si sa ii alerteze atunci cand apar indicii de depresie. Un astfel de software ar putea fi folosit si in campusuri, ca sa previna sinuciderile tinerilor.
Studiul a inclus 216 studenti alesi la intamplare. Dintre ei, aproximativ 30% aveau simptome de depresie, iar modul in care foloseau Internetul diferea de al studentilor care nu sufereau de aceasta tulburare.
Nu este prima cercetare care leaga depresia de Internet. Anul trecut, un studiu britanic a aratat ca 1.2% dintre cei chestionati erau dependenti de Internet si depresivi, in acelasi timp.
Sursa: www.news.mst.edu
3 Comments