Infectia urinara – una dintre cele mai cunoscute afectiuni medicale - Woman2woman.ro


Infectia urinara – una dintre cele mai cunoscute afectiuni medicale

By on November 20, 2020

mancare de post

Share Button

Infectia urinara este o afectiune cauzata de bacterii din intestinul gros, care ajung in sistemul urinar,  in general a vezicii urinare si /sau a rinichilor. Infectia urinara apare in urma colonizarii ureterei de bacterii gazduite, de obicei, in zona perianala. Din acel loc, bacteriile pot urca la vezica si apoi in rinichi sau sange.

Atunci cand o infectie urinara isi face simtita prezenta, starea neplacuta poate fi majora, deoarece aceasta produce disconfort si vizite repetate la toaleta. Insa, pentru a intelege de ce apare si cum se instaleaza infectia urinara, trebuie sa stii cum iti dai seama ca ai o infectie urinara.

Ce este infectia urinara?

Urina din organism rezulta in urma eliminarii rezidurilor din sange, lucru care se datoreaza procesului de filtrare realizat de rinichi. Acestia se asigura ca substantele toxice si daunatoare sunt eliminate din organism si nu afecteaza viata omului. Dupa ce urina a fost produsa, ea circula de la rinichi spre vezica, prin doua tuburi subtiri de fibre musculare care poarta denumirea de uretere. Vezica depoziteaza urina pana cand ramane goala. Actiunea de urinare are loc prin uretra, un canal ingust pe unde urina este eliminata. La barbati uretra are aproximativ 15-20 cm, in timp ce la femei aceasta masoara in jur de 3-5 cm.

Din cauza faptului ca femeile au uretra mai scurta si este mai aproape de orificiul anal, acestea sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta afectiune. In mod normal, urina nu contine bacterii, insa ele isi pot face aparitia prin doua cai:

 1. din exterior: patrund in uretra, ajung in vezica si apoi in la rinichi
 2. din interior: aceasta cale se realizeaza prin sange, pleaca dintr-o anumita zona a corpului, trec prin intestin, si prin circulatia sangelui ajung in uretra.

Tipuri de infectii urinare

Exista doua tipuri de infectii urinare, in functie de unde este localizata aceasta:

 1. infectie urinara superioara: cand se realizeaza la rinichi si poarta numele de pielonefrita
 2. infectie urinara inferioara: cand se localizeaza in uretra, vezica urinara sau la glanda prostatei (pentru barbati). Acestea poarta denumirea populara de uretrita, cistita si prostatita.

Simptomele infectiei urinare

Simptomele infectiei urinare variaza de la o persoana la alta, insa cele mai comune sunt:

 • senzatia de arsura la urinare,
 • nevoia de a merge la toaleta des,
 • urinare frecventa in cantitati mici,
 • urinare tulbure/inchisa la culoare,
 • miros puternic,
 • durere pelvina
 • urinare cu sange in cazurile agravate.

Cum iti dai seama ca ai o infectie urinara

Pe langa disconfortul si starea neplacuta pe care o poti avea, infectiile urinare pot fi depistate si facand un test de infectii urinare. Cu ajutorul testului de Infectie urinara Veneris poate fi depistata infectia tractului urinar inferior si superior. Acest lucru se face prin masurarea celor patru parametri semnificativi din urina: leucocite, nitriti, proteine si sange. 

Daca rezultatul testului este pozitiv pentru oricare dintre parametrii de mai sus, ar trebui sa-ti faci o programare la medicul ginecolog pentru a-ti oferi un tratament corespunzator si urma procedurile necesare in tratarea acestei infectii.

Cum folosesti acasa testul pentru depistarea infectiei urinare

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *