Indulcitorii artificiali si dieta Dukan, un pericol? - Woman2woman.ro


Indulcitorii artificiali si dieta Dukan, un pericol?

By on iunie 23, 2014

mancare de post

Share Button

cola fara zahar indulcitori dieta dukanAtunci cand optezi pentru o cola fara zahar sau orice produs dietetic, indulcit cu aspartam, ia in calcul faptul ca iti poate face rau, iremediabil. Pentru persoanele care sufera de o boala metabolica ereditara, numita fenilcetonuria pot sa fie afectate grav din cauza consumului de aspartam, arata livescience.com. Din cauza problemelor de metabolizare, acesta poate avea un efect toxic pentru neuroni si poate cauza dizabilitati mentale severe.

Precautii privind aceasta substanta exista deja pe etichetele produselor care contin aspartam, insa cei mai multi dintre noi nu citesc eticheta si nu cunosc riscurile la care se expun. Asigura-te intotdeauna ca citesti eticheta produselor inainte sa le consumi, daca vrei sa iti protejezi sanatatea.

Autor: Mihaela Dinu

Indulcitorii artificiali si dieta Dukan, un pericol?

Ce este fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o afectiune cauzata de o mutatie genetica si care cauzeaza acumularea acidului fenilalanina in organism. Excesul este extrem de daunator pentru organism si poate provoca o serie de probleme de sanatate.

Fenilalanina, prezenta si in alimente bogate in proteine

Aminoacizii sunt baza pentru proteine, dar prea multa fenilalanina poate provoca o intoxicare a organismului si probleme de sanatate. Persoanele cu fenilcetonurie (PKU) – nou-nescuti, copii si adulti – trebuie sa urmeze un regim alimentar care limiteaza fenilalanina, respectiv consumul produselor care contin acest aminoacid, si care se gaseste mai ales in alimente care contin proteine​​.

Indulcitorii artificiali si dieta Dukan, un pericol?Regimurile proteice, periculoase

Regimurile bazate pe proteine, precum dieta Dukan sau orice alt regim care contine preponderent proteine, sunt periculoase pentru persoanele al caror organism au probleme in metabolizarea fenilalaninei. Dietele pe baza de carne sau chiar consumul exagerat al produselor din carne pot duce la o intoxicare a organismului.

Tratament

Dietele sarace in fenilalanina (low-Phe) sunt singurele care, momentan, pot sa ajute la tratarea acestei afectiuni.  Regimurile low-Phe au fost introduse ca metode de tratament al fenilcetonuriei severe si consta in consumul unor formule, insotite de cantitati mici de legume si fructe.

In lipsa unei afectiuni, consumul moderat de aspartam si produse bogate in proteine nu poate duce la imbolnavire. Totusi, consumul exagerat, excesul, poate fi daunator chiar si persoanelor care nu au probleme legate de metabilizarea anumitor aminoacizi.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *