Hranirea bebelusilor in primul an de viata - cand se poate incepe diversificarea - Woman2woman.ro


Hranirea bebelusilor in primul an de viata – cand se poate incepe diversificarea

By on noiembrie 22, 2022

mancare de post

Share Button

Alimentatia adecvata in primul an de viata este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusilor. De asemenea, in aceasta perioada se introduc obiceiurile alimentare sanatoasa pentru intreaga viata. Hranirea se va face adecvat in functie de varsta copilului, nivelul de dezvoltare a acestuia si necesitati.

Continua sa citesti pentru a afla mai multe lucruri despre hranirea unui copil in primul an de viata.

Cat de des trebuie hranit un copil

Bebelusii sunt cei mai in masura sa stie cand le este sau nu foame si ar trebui hraniti de fiecare data cand cer de mancare. Sugarii alaptati la san pot avea nevoie de pana la 12 mese in 24 de ore, cate 10 – 15 minute pe san la fiecare alaptare. Sugarii hraniti cu lapte praf bebelusi ar putea avea nevoie de pana la 10 mese in 24 de ore.

Nu este recomandat sa se adauge in biberonul cu lapte cereale pentru a dormi peste noapte. Acest lucru ar putea cauza cresterea excesiva in greutate si reduce considerabil aportul de nutrienti importanti. 

Pe masura ce bebelusul creste si va putea sa manance si alimente solide, va bea mai putin lapte. Se va mari treptat cantitatea de alimente solide si se va reduce cantitatea de lapte. Toate alimentele solide se vor administra cu lingurita si nu in biberon.

Cand ar trebui inceputa administrarea alimentelor solide

Bebelusul ar trebui doar alaptat in primele 6 luni de viata, insa, sunt si cazurile in care acesta are un ritm de crestere mai accelerat si se poate incepe diversificarea la 4 luni. Fiecare copil se dezvolta diferit, asa ca parintii ar trebui sa urmareasca semnele pentru a stii daca el este pregatit sau nu pentru hrana solida. Totusi, este recomandat sa discute cu medicul pediatru inainte de a face modificari in alimentatie.

Diversificare poate incepe in momentul in care bebelusul are un control bun al capului, si-l poate mentine pe perioade lungi si poate sta in fundulet sau in scaunel, cu sau fara sprijin suplimentar. Un alt semn ar putea fi faputul ca micutul este inca flamand dupa masa de lapte, manifesta interes pentru ceea ce manaca parintii si deschide gurita pentru a primi alimentele cu lingurita. 

Cum stii daca bebelusului ii este foame

Bebelusii plang din diverse motive: le este foame, sunt obositi, se simt incomod si au nevoie sa fie schimbati, nu se simt bine, etc. Cand le este foame, pe langa faptul ca plang, bebelusii plescaie din buze, incearca sa prinda sanul sau tetina, trag de lingurita sau de mana cu mancare, isi duc manutele la gurita si le sug.

Daca sunt ignorate semnele ca le este foame, bebelusii au tendita de a deveni iritati si agitati si vor plange mai tare. Este important sa fie sesizate din timp semnele de foame pentru a-i hrani inainte de a deveni foarte agitati. Astfel, mesele vor fi mai placute si mai hranitoare.  

Cum stii ca bebelusul s-a saturat

Cand bebelusul este satul va incerca sa se indeparteze de biberon, san sau lingurita. De asemenea, este posibil sa adoarma, sa isi schimbe pozitia, sa scuture capul, sa tina gurita stansa sau sa miste manutele mai tare. Un alt semn ca este satul, poate fi faptul ca va da inapoi alimentele primite.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *