Homeschooling – care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a deveni un elev scolit acasa – Woman2woman.ro

Homeschooling – care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a deveni un elev scolit acasa

By on December 12, 2018
Share Button

Pentru majoritatea romanilor,  inceputul anului scolar se asociaza cu buchete de flori, revederea colegilor si ora clasica de dirigentie. Totusi, pentru o parte dintre copii, cei care au optat pentru homeschooling, scoala inseamna altceva.

Homeschooling-ul reprezinta procesul de studiere de acasa, in care parinteleeste profesorul copilului sau.

Metodelealternative de studiere capata  mai multa amploare in tara noastra, in ultimii ani. Acest lucru se datoreaza dezamagiriiparintilor in sistemul de invatamant national. Pe langa problemele din sistem, un alt argument in favoarea invatamantului de acasa este neintelegerea dintre elev si profesor sau posibilele divergente care pot aparea. De asemenea, contribuie si dorinta parintilorde a oferi mai multa posibilitatea copiilor de a alege. In esenta, homeschooling-ul este oportunitatea de a studia materiile pe care fiecare copil sau parinte le considera importante. In dependenta de programul ales si de interesele pe carele are, zilnic, copilul insuseste lucruri noi.

Tari precum Danemarca, Finlanda, Franta, Islanda, SUA si altele, unde invatamantul national este inalt dezvoltat, au acceptat si promoveaza metode alternative de studiu. De asemenea si statele vecine, Ungaria si Ucraina, au aprobat homeschooling-ul. In acelasi timp, in tari cum ar fi, Albania,Croatia, Cehia, Macedonia, Germania si Romania, metodele alternative de instruire  sunt interzise prin lege.

Codul Penal al Romaniei prevede ca: ”parintelesau tutorele copilului, care din diferite motive nu frecventeaza cursurile obligatorii,risca o amenda sau de la 3 pana la 12 luni de inchisoare”. Exceptie de la prevederea relatata anterior sunt copiii care nu merg la scoala din cauza unor probleme de sanatate.

De obicei procesul de studiere de acasa este insotit de programe si carti virtuale sau materiale video. Studiile pot fi facute din fata unui laptop sau alt dispozitiv conectat la internet. Unele lectii sunt predate de un profesor prin Skype sau alte aplicatii. Comparativ cu practicele invatamantului clasic, orele petrecute acasa sunt completate cu jocuri, experimente si alte activitati care dezvolta creativitatea si abilitatile copilului.

Pentru a practica homeschooling-ul este necesar ca cel mic sa fie inmatriculat la o scoala din afara tarii. Din cauza ca elevii studiaza in limbi straine, obiecte precum limba romana, istoria si geografia Romaniei nu sunt invatate. Pentru a obtine o nota buna la Evaluarea Nationala, copiii care au adoptat aceasta metoda de studiu, apeleaza la profesori care sa le predea ore suplimentare la aceste materii. Institutiile la care sunt inscrisi copiii care invata de acasa recunosc notele obtinute de elevi la Testarea Nationala. Costul anual al homeschooling-ului incepe de la 350 de dolari si poate ajunge pana la suma de cateva de mii de dolari.

Homeschooling-ul ofera mai multa libertate copiilor, in acelasi timp, ii disciplineaza si responsabilizeaza. Acum scoala nu va fi obligata sa aiba grija de copilul tau atata timp cat tu esti la lucru, iar cheltuielile vor fi indreptate doar spre dezvoltarea eficienta a copilului. Vei avea nevoie sa-i organizezi spatiul de lucru eficient, sa faci rost de tehnica si, in caz de necesitate, sa te adresezi la centrele de reparatii din zona (service laptop, telefoane, imprimante s.a.).  Un alt beneficiu al lectiilor de acasa consta in faptul ca elevii invata sa-si gestioneze eficient timpul, astfel incat sa le ramana ragaz pentru hobby-uri si alte activitati.

O idee intens dezbatuta este ca elevii care studiaza de acasa se integreaza mai greu si au probleme de comunicare. Daca homeschooling-ul este realizat calitativ si se depun eforturi pentru dezvoltarea multilaterala a copilului, atunci aceasta idee ramane a fi doar un stereotip. A fost demonstrat ca elevii scoliti acasa sunt chiar mai dezvoltati social, psihologic si emotional, decat cei care au studiat in scoli obisnuite.

Surse: https://happyhomeschoolnest.com/blog/how-to-start-homeschooling https://www.homeschooling.ro/

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *