Esti antreprenoare si ai datorii de recuperat? Afla cum poti face asta cu ordonanta de plata - Woman2woman.ro


Esti antreprenoare si ai datorii de recuperat? Afla cum poti face asta cu ordonanta de plata

By on februarie 14, 2025

mancare de post

Share Button

Ca antreprenoare, gestionarea afacerii tale presupune nu doar creativitate si munca sustinuta, ci si o atentie constanta asupra fluxului de numerar. Uneori, poate aparea situatia in care clientii sau partenerii nu isi achita la timp datoriile, iar in astfel de cazuri, exista metode legale rapide pentru a rezolva situatia. 

Ordonanta de plata este una dintre cele mai eficiente solutii. Aceasta procedura simplificata, reglementata de Codul de Procedura Civila, este utilizata in diferite situatii comerciale si nu numai, oferind un remediu rapid pentru recuperarea datoriilor certe, lichide si exigibile. In continuare, vom analiza cateva dintre cele mai comune situatii in care ordonanta de plata poate fi necesara.

1. Facturi neachitate pentru bunuri sau servicii furnizate

Una dintre cele mai frecvente situatii in care se utilizeaza ordonanta de plata este atunci cand un client nu achita facturile pentru bunurile sau serviciile furnizate. In cazul in care o companie a livrat produse sau a prestat servicii conform unui contract, dar clientul nu a achitat suma datorata in termenul stabilit, ordonanta de plata poate fi o solutie rapida pentru recuperarea sumei respective. In acest context, procedura nu implica un proces judiciar indelungat si poate fi initiata rapid pentru a solicita plata.

Sursa foto: pixabay.com

2. Neplata chiriilor pentru spatii comerciale sau locuinte

Pentru proprietarii de imobile care inchiriaza spatii comerciale sau locuinte, neplata chiriilor poate reprezenta o problema majora. Atunci cand chiriasii nu achita sumele datorate conform unui contract de inchiriere, ordonanta de plata poate fi utilizata pentru a solicita plata restantelor. De asemenea, acest instrument juridic poate fi folosit si pentru a recupera costurile suplimentare, cum ar fi cheltuielile de intretinere, daca acestea sunt stipulate in contract. In cazul in care chiriasul nu efectueaza plata dupa primirea ordonantei de plata, se poate trece ulterior la executarea silita.

3. Creante rezultate din relatii comerciale neexecutate la timp

Se intampla destul de frecvent ca partenerii de afaceri sa nu isi respecte termenii stabiliti intr-un contract. De exemplu, atunci cand o companie nu efectueaza plata pentru o livrare de produse sau o prestare de servicii, iar acest lucru genereaza o datorie, ordonanta de plata poate fi utilizata pentru a recupera suma respectiva. Aceasta procedura este utila in special in cazul in care termenii contractuali sunt bine stabiliti si exista documente doveditoare (facturi, contracte, bonuri de comanda etc.) care atesta datoria.

4. Datorii intre persoane fizice si persoane juridice

Desi ordonanta de plata este, in general, utilizata in contextul relatiilor comerciale, poate fi aplicata si in anumite situatii in care o persoana fizica are o datorie fata de o persoana juridica. De exemplu, in cazul in care o persoana fizica a contractat un imprumut de la o companie si nu a rambursat suma datorata, ordonanta de plata poate fi folosita pentru a solicita plata datoriei. De asemenea, se poate aplica si in cazul in care o persoana fizica nu achita facturi pentru servicii prestate sau produse livrate de o companie.

5. Nerespectarea termenelor de plata in contractele de prestari servicii

Atunci cand o companie sau un profesionist (de exemplu, un consultant sau un avocat pe drept comercial) nu isi respecta termenul de plata convenit in cadrul unui contract de prestari servicii, ordonanta de plata poate fi o solutie eficienta pentru recuperarea sumelor restante. Este un caz comun in care ordonanta de plata poate fi utilizata de catre orice persoana juridica sau fizica autorizata care a prestat servicii pentru un client, iar acesta nu a efectuat plata la termen.

6. Restantele de la clienti pentru servicii de intretinere si reparatii

Cand un client nu plateste pentru servicii de intretinere sau reparatii efectuate, fie ca este vorba despre lucrari de constructii, reparatii auto sau alte tipuri de servicii, ordonanta de plata poate fi folosita pentru recuperarea sumelor datorate. In acest caz, procedura de ordonanta de plata poate fi initiata fara a fi necesar un proces judiciar costisitor si de lunga durata, daca datoria este clara si certă.

7. Nerespectarea termenilor de plata in contractele de leasing

Pentru contractele de leasing, indiferent daca este vorba despre echipamente, vehicule sau alte bunuri, ordonanta de plata poate fi o solutie eficienta atunci cand plata ratelor nu este efectuata la termen. In acest caz, ordonanta de plata poate fi utilizata pentru a solicita plata restanțelor. De asemenea, este posibil ca ordonanta de plata sa fie utilizata pentru recuperarea sumei de bani in cazul in care contractul de leasing a fost reziliat si debitorul nu si-a achitat datoriile.

Ordonanta de plata reprezinta o solutie rapida si eficienta pentru recuperarea datoriilor, fiind utila in multe situatii comerciale si nu numai. Indiferent daca vorbim despre facturi neachitate, chirii restante, contracte neexecutate sau alte tipuri de creante, acest instrument juridic simplificat ofera o cale rapida si accesibila pentru a recupera sumele datorate. 

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *