Dulcele care nu ingrasa – Woman2woman.ro

Dulcele care nu ingrasa

By on February 9, 2019
Share Button

‚Consumul excesiv de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii’ sau ‚Evita alimentele care contin zahar’ iti suna familiar? Sunt niste fraze pe care le auzi aproape zilnic, dar probabil ca au devenit … un zgomot de fundal. Multi suntem constienti de dezavantajele consumului de zahar, insa nu avem destul de multa vointa sa renuntam la a-l consuma in exces. Pentru ca daca acum 50 ani o persoana consuma 2 kg de zahar anual, azi depaseste 35 kg. Ah, nu stii cat ar trebui sa consumi pentru a te mentine sanatos? O femeie nu trebuie sa depaseasca zilnic 100 calorii (echivalentul a 6 lingurite zahar) iar un barbat 150 calorii (9 lingurite zahar).

Nu-i usor sa eviti alimentele procesate care sunt dulci prin definitie. Este atat de tentant sa gusti macar un coltisor pufos dintr-un croissant cu ciocolata care ti se topeste in gura, nu-i asa? Conform specialistilor in nutritie, zaharul aduce cu sine calorii “goale” care, e adevarat, ne dau energie pe moment, insa nu au alte proprietati nutritive. Onest si sanatos ar fi sa consumam o cantitate cat mai mica de zahar, precum sarea pe care o presaram cu moderatie in mancare.

Pe langa energie, un alt tip de “zahar” ne poate aduce si alte beneficii – este vorba despre fructoza continuta de fructe. Desi nici de fructe nu trebuie sa abuzezi, este important sa stii ca acestea sunt bogate in substante nutritive care mentin organismul sanatos si regleaza tranzitul intestinal.

Poate ca iarna nu dispui de o varietate foarte mare de fructe proaspete care sa “aiba gust”, dar intotdeauna exista variante delicioase, care te ajuta sa consumi ‚ceva dulce’ cu moderatie. Azi iti prezentam merisoarele si smochinele, niste alimente extraordinar de hranitoare si aromate care pot fi consumate ca atare sau in preparate delicioase.

1. Merisoarele, denumite popular insulina verde, sunt fructe cu proprietati antiseptice si antioxidante care contin vitamine (provitamina A, vitaminele B1, B2, C), tanini (substante antibacteriene), flavonoide (substante cu efect antioxidant) si saruri minerale. Stiai ca, medical, sunt recunoscute drept solutie impotriva infectiilor urinare?

Iata si alte beneficii ale consumului de merisoare:

  • intaresc sistemul imunitar si stimuleaza memoria
  • gratie compozitiei bogate in calciu, merisoarele previn osteoporoza si ajuta la reducerea cariilor si a depunerii tartrului
  • fibrele din compozitia merisoarelor favorizeaza tranzitul intestinal
  • ajuta la reducerea nivelului de stres si confera energie
  • datorita prezentei proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C, pot opri evolutia tumorilor si preveni aparitia cancerului

2. Se spune ca smochinele, fructe bogate in vitamine (A, C, B1 si B2), calciu, magneziu, fosfor, mangan si potasiu, sunt printre primele primele fructe cultivate de om, stiai?

Iata pentru ce mai sunt laudate:

  • sunt un aliment tonic pentru organismul tau
  • contin potasiu, element care este de un real folos in reducerea si normalizarea tensiunii arteriale
  • contin triptofan, element care combate insomniile
  • te ajuta sa iti mentii oasele sanatoase, datorita continutului de calciu
  • combat actiunea radicalilor liberi, incetinesc procesele degenerative si te ajuta sa iti mentii pielea sanatoasa

Pentru ca o sa te indragostesti de gustul si beneficiile celor 2 fructe-minune, iata cum poti sa iti prepari dimineata propriul mix de fructe si seminte care sa-ti dea energie intreaga zi. Ai nevoie de:

  • 180g (2 cesti) ovaz
  • 85g migdale
  • 75g samburi de fistic
  • 65g nuca de cocos maruntita
  • 45g seminte de dovleac
  • 75 ml miere
  • 125g smochine uscate, taiate marunt
  • 100g merisoare
  • 100 ml bautura vegetala (din soia, orez, migdale sau ce vrei tu)

Preincalzeste cuptorul la 160° C si adauga hartie de copt intr-o tava. Combina ovazul, migdalele, fisticul, nuca de cocos si semintele de dovleac intr-un castron mare. Pune la foc mediu, intr-o craticioara, mierea si bautura vegetala, apoi toarna lichidul obtinut peste amestecul de ovaz si omogenizeaza-le. Toarna amestecul obtinut in tava, apoi da-l la cuptor, amestecand regulat, timp de 20 de minute sau pana devine auriu si crocant. La final adauga smochinele si merisoarele, dupa care lasa compozitia sa se raceasca.

Mai avem o reteta scurta si utila, asa ca noteaza: se cumpara o cantitate inteleapta de merisoare si migdale care sa ajunga timp de o saptamana, se adauga in preparatele preferate, se iau pe post de gustare si se elimina, treptat, din numarul foietajelor cu zahar consumate zilnic. Rezulta o dieta mai sanatoasa si mai aromata. Accepti provocarea cel putin o saptamana?

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *